Prof. Dr. Ayşe Aynur DURUKAN (8 Temmuz 1951-18 Şubat 2022)

Farklı inançların gezindiği Orta Çağ Anadolu’sunun ortak toplumsal değerlerini, estetik duyarlılığını, bezeme dünyası ve hepsinden öte bu etkileşimlerin getirdiği kültür zenginliğini ortaya çıkararak , Anadolu Aydınlanmasını Orta Çağ bağlamında ele alarak aydınlatmaya çalışan Sırlı Kandilimiz… Prof. Dr. Ayşe Aynur Durukan, 8 Temmuz 1951 Pazar günü, kadınların üniversiteye girmesinde ve İnas Sanayi-i Nefise Mektebinin kurulmasında büyük katkıları bulunan, İttihad ve Terakki döneminde Maarif Nazırlığı, Cumhuriyetin İlânından sonra da iki dönem Kastamonu ve Kocaeli Mebusluğu yapmış Ahmet Şükrü Bey’in kızı Ayşe Fevziye Durukan ile askeriyenin çeşitli kademelerinde görev almış, Tümgeneral rütbesi ile emekli olduktan sonra Hatay Mebusluğu yapmış Eyüp Durukan’ın oğlu Mehmet Orhan Durukan çiftinin Ahmet Şükrü Durukan’dan sonra ikinci çocuğu olarak New York’ta dünyaya geldi. Makine Yüksek Mühendisi olan babasının Etibank Mümessilliği görev süresi dolunca New York'tan 1954 yılında Türkiye ye döndükten sonra Ankara’ya yerleşmişlerdir. Öğrenim hayatına 1957’de Ayşe Abla İlkokulu’nda başlayan A. Aynur Durukan, Orta öğrenimini Türk Eğitim Vakfı Ankara Koleji’nde 1962-1970 yıllarında tamamladı.

Prof. Dr. Ayşe Aynur DURUKAN (8 Temmuz 1951-18 Şubat 2022)

___

  • Aktaş Yasa, Azize. “Prof. Dr. Aynur DURUKAN: Hayatı Bilimsel Kişiliği ve Yayınları”. Ortaçağ’da Anadolu. Prof. Dr. Aynur DURUKAN’a Armağan. 3-9. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Yayınları, 2002.
  • Renda, Günsel. “Sunuş”. Ortaçağ’da Anadolu. Prof. Dr. Aynur DURUKAN’a Armağan. 1-2. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Yayınları, 2002.