Yerel Kamuoyunun Oluşumunda Yerel Basının Rolü -Trabzon Örneğinde Bir Araştırma-

Uluslararası ve ulusal kamuoyunu oluşturan öğeler içerisinde yer almakla birlikte belirli bir yörede yaşayan insanlardan oluşan yerel kamuoyu, kapsamı ve niteliği itibariyle daha lokal boyutlarda oluşmaktadır. Bu çerçeve içerisinde ortaya çıkan yerel kamuoyunun oluşumunda yine bulunulan yöre içerisinde faaliyet gösteren yerel basın organı olan yerel gazeteler işlevsel olarak belirmektedir. Bu bağlamda yerel kamuoyunun oluşumunda yerel basının rolünü değerlendirmek amacıyla Trabzon örneğinde kent merkezinde, alan araştırması yöntemi ile veri toplama tekniği olarak anket tekniği kullanılarak basit tesadüfi örneklemeyle 300 kişi üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Buna göre, deneklerin büyük bir çoğunluğu (%92) yerel basını haber ve bilgi kaynağı olarak görmekte ve yine önemli bir kısmı (%58.3) ortak bir kanaatin oluşmasında yerel gazeteleri “etkili” olarak değerlendirmektedirler.

Although identified among the elements constituting the wider public opinion of national and international scale, the local public opinion of the people living in a particular region has it’s own local scope and attributes. Within this regional frame that produces the local public opinion, local newspapers are appearing as determining organs in the local public opinion formation process. To evaluate this role of the local press on local opinion, a survey on the sample of Trabzon has been conducted in the city center on 300 subjects by simple causal sampling. As a result, it has been found that the great majority of the subjects (%92) was regarding the local press as an information source and that another important part (%58) was appraising the local newspapers as “influential” on the formation of a shared opinion.

___

Akarcalı, S. (1989). Basının Görevleri Ve Basın Özgürlüğü. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, XLIV (1-2).

Alemdar, K. (1992) . Demokratikleşmede Yerel Basının İşlevi Paneli. Yerel Basın Kurultayı Paneller, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Yayınları, Yerel Basın Kurultayı Dizisi: 3.

Baraz, T. (1988). Başlangıçtan Günümüze Eskişehir Basını (1908-1986), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.

Bektaş, A. (2000). Kamuoyu, İletişim Ve Demokrasi, İstanbul: Bağlam Yayınları.

Bodur, F. (1997). Yerel Basında Yönetim Ve Örgüt Yapısı, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.

Bostancı, N. (1998). Siyaset, Medya Ve Ötesi, Ankara: Vadi Yayınları.

Cangöz, İ. (2003). Yurttaş Gazeteciliği Ve Yerel Basın. Alankuş, Sevda (Ed.), Habercinin El Kitabı Gazetecilik ve Habercilik, İstanbul: IPS İletişim Vakfı Yayınları.

Cox, H. & Morgan, D. (1973). City Politics and the Press, Cambridge: Cambridge University Press’den aktaran Michael Temple (2004). The local press and political apathy: Carry on Campaigning, Paper presented to the Political Studies Association Annual Conference (6-8 April 2004), University of Lincoln, http://www.psa.ac.uk/cps/2004/Temple.pdf, (25.07.2004).

Demirkent, N. (2003). Yayıncılar, Satış ve Yerel Basın. Sayfa Sayfa Gazetecilik, İstanbul: Altın Kitaplar Yayınevi.

Erdoğan, İ. & Korkmaz, A. (2002). Öteki Kuram: Kitle İletişimine Yaklaşımların Tarihsel ve Eleştirel Bir Değerlendirmesi, Ankara: Erk Yayınları.

Girgin, A. (2001). Türk Basın Tarihi’nde Yerel Gazetecilik, İstanbul: İnkılâp Kitabevi.

Gürcan, H. İ. ve Yüksel, E. (2001). Habercinin El Rehberi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.

Güreli, N. (1999). Açılış Konuşması. Türkiye ve Almanya’da Yerel Gazetecilik, Antalya: Konrad Adenauer Vakfı.

İçel, K. (1998). Kitle Haberleşme Hukuku. İstanbul: Beta Yayınları.

Kalender, A. (1999). Demokrasilerde Yerel Basının Önemi. Yerel Gazetecilikte Meslek İçi Eğitim, Yerel Basın Eğitim Seminerleri Dizisi: 13, İstanbul: Erdini Basım ve Yayınevi.

Kayacan, İ. (1996). Basınımızın Anadolu Cephesi, Ankara: Ece Yayınları.

Keane, J. (1999). Medya ve Demokrasi, (Çev. Haluk Şahin), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Onaran, A. Ş. (1984). Kamuoyu, İstanbul: Filiz Kitabevi.

Öztürk, Y. (1992). Yerel Anadolu Basını. Yerel Basın Kurultayı Bildiriler, Yerel Basın Kurultayı Dizisi: 1, Adana: Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Yayınları.

Rigel, N. (2004). Kamu Gazeteciliği Ve 2000’li Yıllarda Basın http://www.istanbul.edu.tr/iletim/68/haberler/nurdogan.htm, (01.07.2004).

Vural, A. M. (1996). Yerel Kamuoyunun Kitle İletişim Aracı Olarak Yerel Basın. Yeni Türkiye Medya Özel Sayısı, 2 (12), 1053-1067.

Vural, A. M. (1998). Yerel Basının Kamuoyu Oluşturma Gücü. Yerel Basında Arayışlar Ve Antakya Durağı, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Vural, A. M. (1999). Yerel Basın ve Kamuoyu. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.

Yüksel, İ. (1992). Habercilikte Devlet Tekeli ve Anadolu Basını. Yerel Basın Kurultayı Bildiriler, Yerel Basın Kurultayı Dizisi: 1, Adana: Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Yayınları.