Muhasebecilik Mesleğinin Toplumda Algılanma Biçimi Üzerine Bir Araştırma

Mesleklerin gelişmesi ile toplumda ne kadar tanındıkları arasında doğrusal bir ilişki bulunmaktadır. Bu bağlamda muhasebecilik mesleğinin de toplumda nasıl tanındığı, bilindiği ve değerlendirildiği bu mesleğin gelişmesinde önemli bir yer tutar. Bu çalışmada Türkiye’de muhasebecilik mesleğinin ne kadar ve nasıl tanındığı ölçülmeye çalışılmıştır. Bu amaçla çeşitli toplum katmanlarından oluşan toplam 353 deneğe uygulanan anket SPSS programında değerlendirmeye alınarak ANOVA ve Tukey testi yapılmış ve bu mesleğin yeteri kadar tanınmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Mesleğin yeterince tanınması ve gelişmesi için ilgili meslek kuruluşlarına ve eğitim kurumlarına önemli görevler düşmektedir.

___

BEKTÖRE, Sabri(1998), Muhasebe ,İlkeleri ve Uygulaması, Eskişehir,

CEMALCILAR, Özgül (2003), " Muhasebenin Amaçlarına Ulaşmada Kuramsal Yapısına Bağlılığın Gereği ve Önemi", Muhasebe ve Denetime Bakış, yıl 3, sayı:8.

http//turmob.org.tr/turmobistatstikler/sağ.htm,güncelleme31.08.2000, erişim tarihi 13.07.2004

KIRLIOĞLU, Hilmi, Akyel,Nermin(2003), “Mesleki Etik ve Ülkemizde Muhasebe Denetimi” Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 17.

MUGAN, Can Şımga(2003), “ Ahlak , Toplumsal ve Kişisel Değerler: Muhasebe Mesleği ve Eğitimi Üzerindeki Etkileri” , Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, MÖDAV yayınları , cilt 1, sayı :2.

KARASİOĞLU, Fehmi(2001), İnternet Tabanlı Finansal Raporlama, Birinci Baskı Nonel Yayınevi, Ankara.