Melendiz Çayı Havzası'nın iklim Özellikleri

Araştırmamıza konu teşkil eden Melendiz Çayı Havzası, Tuz Gölü Kapalı Havzası içerisinde yer alır. Melendiz Çayı Havzası, belirlediğimiz 565,2 km²'lik bir alana sahiptir. Melendiz Çayı Havza'sı, kuzeybatı köşesinde dar, güneydoğu istikametine doğru genişleyen üçgene benzer bir şekle sahiptir. Melendiz Çayı Havzası'nda, Köppen'e göre step ikliminde; Thorthwaite formülüne göre ise; yarı kurak, birinci dereceden mezotermal, su fazlası olmayan yahut pek az olan tali iklim tipine ve kontinental şartlara yakın iklim tipine girmektedir. Genel hatlarıyla İç Anadolu karasal iklimi hakimdir. Havzada genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. Kış yağışları genel olarak kar şeklindedir. Sahada yağışın %38'i ilkbahar, %11'i yaz, %21'i sonbahar ve %30'u kış mevsiminde düşmektedir . Melendiz Çayı Havzası'nın iklim özelliklerinin oluşumunda orografik özelliklerin büyük oranda farklılaşmasının etkili olduğu görülmemektedir. Havzanın güney ve doğu kesimindeki yükseltiler iklim elemanlarının değişmesine neden olmaktadır. Yükseltinin artmasına bağlı olarak yağış miktarında artma görülür. Araştırma sahasında yağışların yetersiz olması bitkilerin gelişmesini engellediğinden havza, bitki örtüsü bakımından oldukça zayıftır .Bitki örtüsü yükselti, iklim, toprak ve bakı gibi fiziki çevre faktörleri ile insan etkisi altında şekillenmiştir. Havzanın İç Anadolu karasal iklimi içerisinde yer alması nedeniyle doğal bitki örtüsü genel karakteri bozkırlardan oluşur. Ancak yüksek yerlerde, akarsu boylarında düzensiz ağaçlar ve koruluklar mevcuttur. Dere içlerinde ve düzlük alanlarda meyve bahçeleri bağlar oldukça yaygındır. Turizme açık yerleşim birimleri çevresinde son yıllarda ağaçlandırma çalışmalarına öncelik verilmiş olup Ihlara Vadisi boyunca kavak ve söğütlerden oluşan sık bir örtüye kavuşmuştur. "Melendiz Çayı Havzası'nin iklim Özellikleri " konulu çalışmada, Araştırma sahasının klimatik özelliklerini coğrafya biliminin metot ve ilkeleri dikkate alınarak ortaya koymak ve havzanın fiziki planlama kararlarına somut katkı sağlamak hedeflenmiştir

___

Aksaray İli Valiliği İl Çevre Müdürlüğü (2005), Çevre Durum Raporu, Aksaray.

Arıbaş, K. (1995). "Aksaray Ovası Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası." Yayınlanmamış Doktara Tezi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Arıbaş, K.(1995). "Gökçeköyü ve Çevresinin Coğrafi Etüdü." Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Atiker, M. (1988). "Melendiz Suyu Kanyonu yada Ihlara Vadisi." Bilim ve Teknik Dergisi, 21 (244) : 44-47.

Baş, Y. (1998). "Aksaray Kent Merkezi ve Yakın Çevresinin Doğal ve Kültürel Değerlerinin İncelenmesi." Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Baylak, H.M.(2007). "Fiziki Coğrafya Özellikleri Bakımından Melendiz Çayı Havzası'nın İncelenmesi." Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Çelik, N., & Dönmez, E. (1997). "Ihlara vadisi (Aksaray Florası)." VIII. Uluslararası Biyoloji Kongresi , İstanbul, Turkey, 17-20 Eylül 1996.

DMİGM (2014), Meteoroloji Bülteni, Ankara.

Erol, Oğuz. Genel Klimatoloji, Genişletilmiş 5. Baskı, İstanbul, Çantay Kitabevi, 1999.

Gülkal, Ö. (1999). "Ihlara (Kapadokya) Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Yakın Çevresi Örneğinde; KorumaKullanma Dengeli Planlamaların Oluşturulmasında Kriterlerin Saptanması." Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi.

Ötüken,S.Y. (1990). Ihlara Vadisi. Kültür Bakanlığı Yayınları No:1126,Tanıtma eserleri No:33. Ankara.

Sıkı,M.(1994)."Ihlara Vadisinde Gözlenen Kuş Türleri." Tabiat ve İnsan Dergisi,Ankara, 28(4) :18-20.

Sür, E.(1972). "Türkiye'nin, Özellikle İç Anadolu'nun Genç alanlarının Jeomorfolojisi." Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yayınları.223.

Tübitak Araştırma Makalesi. (1999). " Ihlara Vadisi." Ek Sayı2.

Tübitak Araştırma Makalesi. (2002) "Kapadokya Bölgesi İçme Suyu Kaynaklarında Fluor Düzeyleri ve Bu Bölgenin Koyunlarında Fluoris ile ilgili Semptomların Saptanması Üzerine Araştırmalar." 26.
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-1796
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: Melikşah Aydın
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türk Kültür ve Sanatındaki Horoz/Tavuk Sembolizminin Çağdaş Resim Sanatındaki Yansımaları

Ahmet DALKIRAN

Tom Stoppard'ın Rosencrantz ve Guildenstern Öldüler ve Travestiler Oyunlarında Postmodern Söylem

Mesut GÜNENÇ

Grafik Tasarım / Araştırma - Tipografik Tasarımda Rengin Okunurluğa Etkisi Konusunda Öğrenci Görüşlerinin İncelenmesi

Mustafa KINIK, Mahmut Sami ÖZTÜRK

Bursa'nın Dağlık Bölgelerinde Kadın Türbeleri Etrafında Oluşan Ritüeller Ve Ana Tanrıça Kültü

Melda Medine GÜLEÇ

Uluslararası Finans / Araştırma - Türkiye'nin 'De Facto' Döviz Kuru Rejiminin Belirlenmesi

Kürşat YALÇINER, Murat ÇETİNKAYA, Yasin Erdem ÇEVİK

HALKLA İLİŞKİLER EĞİTİMİNDE ULUSLARARASILAŞMANIN ÖNEMİ: İNGİLTERE VE TÜRKİYE ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA

Başak SOLMAZ, Halil TAŞTEKİN, Öznur YÜKSEK, Kadir AKPINAR, Esra YAY BAKMAZ

Documents Concerning Ankara During the Second World War in the Republic Archive of Prime Ministry

Çağatay BENHÜR

KONUT FİYATLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN HEDONİK MODEL İLE BELİRLENMESİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ

Aslı AFŞAR, Özgür YILMAZEL, Sibel YILMAZEL

Dipten Zirveye: Brontë’nin Jane Eyre Romanında Sınıf Ve Toplumsal Cinsiyet Mücadelesi

Nilay Erdem AYYILDIZ

Halkla İlişkiler Eğitiminde Uluslararasılaşmanın Önemi: İngiltere ve Türkiye Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma

Başak SOLMAZ, Halil TAŞTEKİN, Öznur YÜKSEK, Kadir AKPINAR, Esra YAY BAKMAZ