Harita becerilerine pedagojik bir bakış

Coğrafi anlamayı hayatın (okul, aile, toplum, iş hayatı) içerisine yerleştirmede öğretim programlarındaki kazanımlara erişme, kazanımlara erişmede de harita becerisi anahtar rol oynar. Harita becerisi kuvvetli olan bireyler, kendileri ve toplumları için önemli roller üstlenebilirler. Çünkü tüm hadiseler bir mekanda gerçekleşmektedir ve mekan hakkında bilgi edinmede iyi düzeyde harita becerisine sahip olan bireyler daha başarılı olurlar. Ülkemizde coğrafya öğretiminin temel problemlerinden birisi, öğrencilerin bilgi toplayıp, analiz etmede ve bilgiyi mekansal olarak sunmada haritaları nasıl kullanacağını bilmemeleridir. Harita becerisi yeterince gelişmemiş olan bireylerin mekansal algılama düzeyi de istenilen düzeyde gelişememektedir. Bu makalede, öğrencilerin haritaları daha iyi okuyup, kavramalarına dolayısıyla yaşadığı yakın çevresi ve küresel ölçekteki mekansal bilgileri daha iyi analiz etmelerine yardımcı olacağı düşünülen harita becerileri ve bu becerilerin geliştirilmesine yönelik aktivite örneklerine yer verilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Türkiye

Map skills have a key role in the lives of individuals such as school, family, society and business. Those having a better map skills may take important roles for themselves and societies. As all events occur in a space map skills contribute the individuals to be more successful. One of the basic problems of geography education in our country is the problem of that being able to know how to use a map in data collection, analysis and presentation in a space. Those who are not proficient in map skills are not proficient in spatial perception either.
Keywords:

Turkey,

___

Castner, H.W. (1990): Seeking New Horizons: A Perceptual Approach to Geographic Education. Montreal: McGill-Queen’s University Pres.

Demirkaya, H. (2003): Sosyal Bilgilerde Veri Toplama ve Değerlendirme Becerilerinin Geliştirilmesi, Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme Kılavuzu: Sosyal Bilgiler, Editör: Prof. Dr. Cemalettin Şahin, Gündüz Eğitim Yayıncılık, Ankara

Doğanay, H. (1993): Coğrafya’da Metodoloji: Genel Metodlar ve Özel Öğretim Metodları, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Kitapları Dizisi, İstanbul.

Doğanay H., Zaman S. & Mete A. (2001): Orta Öğretim Coğrafya Eğitiminde Klasik Ders Materyali ve Coğrafya Öğretmenlerinin Bunlardan Yararlanma Sıklığı, Doğu Coğrafya Dergisi, Yıl:7, Sayı:6, Çizgi Kitapevi, Konya.

Doğanay H., Zaman S. (2002): Orta Öğretim Coğrafya Eğitiminde Hedefler-Stratejiler ve Amaçlar, Doğu Coğrafya Dergisi, Yıl:7, Sayı:8, Çizgi Kitapevi, Konya.

Efe R. (1996): Coğrafyada Yeni Yaklaşımlar, Coğrafya Eğitiminde Çağdaş Metod ve Teknikler., Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı:1, İstanbul.

GFL (Geography For Life) (1994): The National Geography Standarts 1994. Washington D.C.: Geography Education Standarts Project.

Girgin M., Ertürk M., Sever R., Güner İ. (2001): Coğrafya Öğretiminde Atlaslar, Doğu Coğrafya Dergisi, Yıl:7, Sayı:6, Çizgi Kitapevi, Konya.

Gürsoy, C.R. (1961): Kartoğrafya, Dil ve Tarih Coğrafya Fak. Yay. No.97, Ankara.

Hartshorne, R. (1939): The Nature of Geography, Pennsylvania.

Harvey, D. (1969): Explanation in Geography, Londra.

http://www.enchantedlearning.com/geography/mapreading/1.shtml (24.01.2007)

http://www.enchantedlearning.com/geography/label/whereilive (24.01.2007)

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) (2005a): Coğrafya Dersi Öğretimi Programı (9., 10., 11. ve 12. sınıflar), Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara.

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) (2005b): Sosyal Bilgiler Programı (4., 5., 6. ve 7. sınıflar), Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara.

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) (2005c): İlköğretim Hayat Bilgisi Programı (1., 2. ve 3. sınıflar), Milli Eğitim Bakanlığı, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara.

Özgüç N. (1984): Beşeri Coğrafyada Veri Toplama ve Değerlendirme Yöntemleri, İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Yayınları No:2511, 2.Baskı, İstanbul.

Sauer, C.O. (1963): Land and Life, Berkeley.

Şahin C. (2003): Türkiye’de Coğrafya Öğretimi, Sorunları ve Çözüm Önerileri, Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, 2.baskı, Ankara.

Taş, H.İ. (2003): “Zihinsel Haritalama ve Öğrencilerin Zihni Haritalarını Geliştirme Yolları”, Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı:8, Temmuz-2003, İstanbul.

Taş, H.İ. (2006): “Coğrafya Eğitiminde Görselleştirmenin Önemi: Mekansal Algılamaya Pedagojik Bir Bakış, Doğu Coğrafya Dergisi, Yıl:11, Sayı:16.

Ünlü, M.; Üçışık S. & Özey R. (2002): “Coğrafya Eğitim ve Öğretiminde Haritaların Önemi”, Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı:5, İstanbul.
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-1796
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: Melikşah Aydın