Karapınar volkanik agregasından imal edilen donatılı hafif betonarme plakların taşıma gücü (deneysel bir inceleme)

Isı yalıtımı ve birim hacim ağırlığı bakımından geleneksel betona göre üstünlüğü olan hafif betonlar, günümüzde gittikçe artan miktarda kullanma alanı bulmaya başlamıştır. Ülkemiz, hafif beton üretiminin yaygınlaşması açısından oldukça büyük potansiyele sahiptir. Hafif betonun önemi ve Türkiye'nin bu konuda dünyanın en zengin malzeme yataklarına sahip olması dikkate alınarak, üniversitelerimizde yürütülmekte olan araştırmalar arasında bu konuya yeterli yer verilmesi, hafif betonun diğer kullanılabilme imkanlarının araştırılması yerinde bir karardır. Karapınar volkanik agregası bölgemizde bol miktarda bulunmaktadır. Hafif beton imaline uygun ve izolasyon özelliği bakımından bims ve perlit gibi kullanılabilmektedir. Yapılan araştırmalar Karapınar volkanik agregası kullanılarak taşıyıcı hafif beton imal edilebileceğini göstermektedir. 450 kg/m3 dozajla 1720 kg/m3 birim hacim ağırlığında ve mukavemet bakımından BS 20'ye eşdeğer beton, 400 kg/m3 dozajla 1650 kg/m3 birim hacim ağırlığında ve mukavemet bakımından BS 16'ya eşdeğer beton, 350 ve 300 kg/m3 dozajla düşük dayanımlı beton (100-60 kg /cm2 olan yalıtım ve dolgu betonu) imal edilebileceği görülmüştür. Normal betona göre eşdeğer mukavemet durumunda % 25 daha hafif beton elde edilebilmiştir (Karaduman ve Açıkel, 1994). Bu çalışmada; sonuçların donatılı hafif beton, yani hafif betonarme için kullanılıp kullanılmayacağı ve bu tür malzeme için normal betondaki hesap metodlarının geçerli olup olmadığı araştırması yapılmıştır. Bu amaçla muhtelif boyutlarda ve değişik donatı yüzdelerine sahip donatılı hafif betonarme plaklar imal edilmiştir. Bu plaklar üzerinde 28. günde eğilme deneyleri yapılmıştır. Elde edilen deneysel değerlerle, teorik olarak hesaplanan değerler karşılaştırılmış, taşıma gücü açısında bu değerlerin yaklaşıklık dereceleri tesbit edilmiş ve bazı öneriler getirilmiştir.

The ultimate strength of leightweight reinforced concrete slabs constructed by Karapınar volcanic aggregates (an experimental study)

In the last years, the use of concrete made of light weight aggregates has been increased considerably. Since it has so many advantages like higher isolation and durability and lower density than that normal weight concretes have. In Turkey, there is a remarkable potential of light weight aggregates and use of light weight concrete. Due to the riches of light weight aggregates in Konya (Karapınar) region, in the Selçuk University, some researches have been realised (Karaduman and Acikel, 1994), and some laboratory tests are being under consideration. Karapınar volcanic aggregates have some additional property like ligher strength than that have other light weight aggregates like bims, perlit, etc. The realised experimental researches have shown that, it is possible to produce light weight concrete having considerable strength using Karapınar volcanic aggregates: using the normal Portland cement of 450 kg/m3 dosage and with 1720 kg/m3 density, a compression strength over C20; with 400 kg/m3 of cement and 1650 kg/m3 density, a compression strength over C16; and with 300-350 kg/m3 of cement a compression strength over 60-100 kg/ cm2 have been reached. In the present study, by realised tests on the light weight reinforced concrete slabs, the possibility of usage of such concrete elements has been investigated. The slabs having different geometrical sizes and reinforcement ratios have been tested at simple bending. The obtained results have been compared with the normal weight concrete. Accordingly, some proposals are made for further investigations.

___