Hasar görmüş betonarme kirişlerin epoksi ile çelik levha yapıştırılarak onarılması

Betonarme binalarda, özellikle kiriş gibi eğilme elemanlarında, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan hasarlardan dolayı onarım ve/veya güçlendirme işlemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Böyle bir durumda dünyada ve yurdumuzda kullanılan yöntemlerden biri de epoksi ile kiriş çekme yüzüne çelik levha yapıştırılarak yapılan onarma/güçlendirme işlemidir. Bu çalışmada; farklı beton ve donatı sınıfları kullanılarak üretilen değişik kesitlerdeki normal ve hafif betonarme kirişler, önyükleme yapılarak basit eğilme ile hasar verildikten sonra bu yöntem ile onarılıp yeniden basit eğilme deneyine tabi tutulmuş ve kirişlerin davranışı, yük - sehim grafikleri, moment - eğrilik ilişkileri, enerji yutma kapasiteleri, akma ve çelik levha ayrılma yükleri göz önünde bulundurularak incelenmiştir.

Repairing of damaged reinforced concrete beams with epoxy-bonded steel plates

In reinforced concrete structures, especially in flexural members like beams, repair and strengthening is needed for different reasons. In this situation, use of steel plates with epoxy is a common method in the world and in our country. In this study; reinforced concrete beams (varied cross - sectioned and produced from normal and lightweight concrete), which were pre - loaded, were repaired with steel plates and than tested. The behaviour of these beams were studied by considering load - deflection, moment - curvature, energy absorption capacities, yield load and plate separation loads.

___

  • Kaltakcı, M. Yv Kamanlı, M., 1999, "Değişken Kesitli Kirişlerin Davranışının Deneysel Olarak İncelenmesi", Araştırma Projesi No: 96/157, Selçuk Üniversitesi Araştırma Fonu Saymam|^|Konya.
  • Kaltakcı, M. Y., Kamânîi, M., 1999, "Hafif Betondan İmal Edilmiş Değişken Kesitli Kirişlerin Davranışının Deneysel Olarak İncelenmesi", Araştırma Projesi No: 97/105, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Kaltakcı, M. Y., Ecemiş, A. S., 2000, "Hasar Görmüş Betonarme Kirişlerin Epoksi İle Çelik Levha Yapıştırılarak Güçlendirilmesi Üzerine Deneysel Bir İnceleme", Araştırma Projesi No: 2000/020, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • TS 500, Betonarme Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları, T.S.E., Ankara, 2000.