Türkiye'de En Çok Ziyaret Edilen Web Sitelerinin Altyapı ve Güvenlik Açısından Değerlendirilmesi

: Dünya Çapında Ağ (www) üzerindeki uygulamalar yere ve zamana bağlı olmadan hızlı erişimi ile günlük hayatımızı kolaylaştırdı ve vazgeçilmez oldu. Bu da web uygulamalarını kötü niyetli kullanıcılar için hedef haline getirdi ve web güvenliği riskini yükseltti. Bu çalışmada web güvenliği ve tehdit riskine karşı kaçınılmaz olan sızma testleri incelenmiştir. Türkiye’de, beş farklı kategorideki 60 en çok ziyaret edilen site belirlenmiş ve güvenlik açısından değerlendirmek amacı ile sıradan bir kullanıcı olarak incelenmiştir. İnceleme için ciddi güvenlik altyapısı olduğu düşünülen haber, e-ticaret, devlet, üniversite ve diğer kategorilerde büyük siteler seçilmiştir. Bu çalışmada sızma testi kullanan sıradan bir kullanıcı tarafından elde edilebilen sitelerde kullanılan teknolojiler ve sitelerin güvenlik açığı olarak kabul edilen altyapı gibi bilgiler incelenmiştir. Çalışmanın sonucu olarak incelenen sitelerin %62’sinde kullanılan işletim sistemi ve %87’sinde kullanılan web sunucu bilgileri belirlenmiştir. İncelenen tüm sitelerde orta ve düşük seviye zafiyet tespit edilmiştir. Zafiyet tarama testi ile zafiyet haritası oluşturulmuş ve en çok karşılaşılan zafiyetlerle ilgili bilgi verilmiştir.

EVALUATION OF MOST VISITED WEB SITES IN TURKEY IN ASPECTS OF STRUCTURE AND SECURITY

Applications on World Wide Web have made our daily lives easier with their basic andfast access, neglecting time and place, they have become indispensable. It made Web applications apopular target for malevolent users and increased web security risk. In this study web penetration testwhich is indispensable for web security and threating risks for web security are mentioned. In Turkey,60 of the most visited sites were identified in five different categories scanned as an ordinary user toconsider a safety assessment of the general situation of the websites. For the review, large sites in newssites, e-commerce, government, universities and other categories have been selected that are thought tohave strong security infrastructure. The knowledge about these sites such as used technologies andinfrastructure which considers as vulnerability of sites and can be obtained by the ordinal person whouses penetration tests has been investigated in this study. As a result of the research, operating systeminformation and web server information from 62% and 87% of the reviewed sites were identifiedrespectively. Medium and low degree vulnerabilities were found in all scanned websites. With thevulnerability screening tests, weakness map revealed and information about the most identifiedweaknesses was given

___

  • Anonymous, 2016, https://www.symantec.com/content/dam/ symantec /docs/reports/istr-21-2016-en.pdf, 2016. Anonymous, 2017, https://www.owasp.org/index.php/Top_ 10_2017-Top_10,
  • Arsoy, S., 2014, “e-Devlet Web Sitelerinin Kullanılabilirlik Yönünden Standartlara ve Rehberlere Göre Değerlendirilmesi,” M.S. thesis, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul
  • Barbara, S., 2014, Advanced Automated Web Application Vulnerability Analysis, Ph.D. Dissertation, University of California.
  • Boşal, S., 2017, Kamuda Bilgi Güvenliği ve Iller Bankasi A.Ş. Örneği, Uzmanlık Tezi, İller Bankasi Anonim Şirketi Ankara.
  • Canbek, G., Sağıroğlu Ş., 2006, “Bilgi, Bilgi Güvenliği ve Süreçleri Üzerine Bir İnceleme,” Politeknik Dergisi, Vol 9(3), pp. 165-174.
  • Çetinkaya, M., 2008, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Altyapisinin Değerlendirilmesi Için Bir Test Araci Geliştirilmesi, M.S. Thesis, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul.
  • Doğan, S., 2013, Web Application Testing: A Systematic Literature Review, M.S. Thesis, The Middle East Technical University, Ankara.
  • Engebretson, P., 2013, The Basics of Hacking and Penetration Testing, Second Edition, Elsevier Inc Syngress, Waltham,
  • Fung, P.H.A., 2014, Mitigations of Web Application Security Risks, Ph.D. Dissertation, Information Engineering The Chinese University, Hong Kong
  • Haque, S., 2016, Web Server Vulnerability Analysis in the Context of Transport Layer Security (TLS)”, IJCSI International Journal of Computer Science Issues, Vol.13(5), pp.11-19.
  • Hassan, M., 2013, Toward Automated Dıscovery of Web Application Security Vulnerabilities, M.S. Thesis, California State University, California.
  • Huang, C., Liu, J.Y, Fang, Y., Zuo, Z., 2016, “A Study on Web Security Incidents in China by Analyzing Vulnerability Disclosure Platforms, Computers & Security, Vol.58 (May), pp. 47-62.
  • Jnena, R., 2013, Modern Approach for WEB Applications Vulnerability Analysis, M.S. Thesis, The Islamic University of Gaza, Gaza.
  • Khochare, N., Chalurkar, S., Meshram, B.B., 2013, “Web Application Vulnerabilities Detection Techniques Survey,” IJCSNS International Journal of Computer Science and Network Security, Vol.13(6)6, pp. 71-77.
  • Muharremoğlu, G., 2013, Kurumsal Bilgi Güvenliğinde Zafiyet, Saldırı ve Savunma Öğelerinin İncelenmesi, M.S. Thesis, Fen Bilimleri Enstitüsü İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Muniz, J., Lakhani, A., 2015, Web Penetration Testing with Kali Linux, Packt Publishing Ltd. First Edition, Birmingham.
  • Polat, Ç., 2016, Penetration Tests and Security Solutions For Corporate Networks, M.S. Thesis Dokuz Eylül University, İzmir.
  • Ruse, M.E., 2013, Model Checking Techniques For Vulnerability Analysis of Web Applications, Ph.D. Dissertation, Iowa State University, Iowa.
  • Vural, Y., 2007, Kurumsal Bilgi Güvenliği ve Sızma (Penetrasyon) Testleri, M.S. Thesis, Fen Bilimler Enstitüsü Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Yalçınkaya, S., 2012, Assessıng Standard Compliance Of Public Institution Web Sites of Turkey, M.S. Thesis, The Middle East Technical University, Ankara.
  • Yaşar, H., 2014., Kurumsal Siber Güvenliğe Yönelik Tehditler ve Mücadele Yöntemleri: Eylem Planı Örneği, M.S. Thesis, Bilişim Enstitüsü Gazi Üniversitesi, Ankara,
Selçuk Üniversitesi Mühendislik Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-9364
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

POWER COEFFICIENT IN ONE POINT LIQUID LIMIT TEST FOR SOILS OF NORTHERN TURKEY AT VARIOUS TEMPERATURES

Emre ÜYETÜRK, NEJAN HUVAJ SARIHAN

ÇEKME BÖLGESİ LİFLİ BETON OLAN CAM FİBER TAKVİYELİ POLİMER (GFRP) ve ÇELİK DONATILI ETRİYESİZ KİRİŞLERİN EĞİLME ETKİSİ ALTINDAKİ DAVRANIŞI ve HASAR ANALİZİ

LOKMAN GEMİ, Mehmet Alpaslan KÖROĞLU

BETON KAZIKLI AÇIK DENİZ YAPISININ ANALİZİ

ENGİN GÜCÜYEN, RECEP TUĞRUL ERDEM

MADEN MAKİNELERİNİN FREKANS-GÜRÜLTÜ İLİŞKİSİ

Zekeriya DURAN, Bülent ERDEM, Tuğba DOĞAN

Parçacık Sürü Optimizasyon Algoritmasında Bir Topluluk Atalet Ağırlığı Hesaplama Stratejisi

İbrahim Berkan AYDİLEK

Satın Alma Karar Sürecinde Bulanık Topsis Yöntemi ve Dopga Algoritmasının Uygulanması: 3D Televizyon Örneği

Engin Ufuk ERGÜL

SYNTHESIS of Ag-DOPED ZnO NANOFIBERS USING ELECTROSPINNING METHOD and THEIR PHOTOCATALYTIC ACTIVITIES

ÖZLEM ALTINTAŞ YILDIRIM

Türkiye'de En Çok Ziyaret Edilen Web Sitelerinin Altyapı ve Güvenlik Açısından Değerlendirilmesi

Mustafa Nevzat ÖRNEK, Atakan DAŞDEMİR, Humar Kahramanlı ÖRNEK

TÜRKİYE'DE ENERJİ TALEBİNİ TAHMİN ETMEK İÇİN DOĞRUSAL FORM KULLANARAK GSA (YERÇEKİMİ ARAMA ALGORİTMASI) VE IWO (YABANİ OT OPTİMİZASYON ALGORİTMASI) TEKNİKLERİNİN UYGULANMASI

Ismail KOC, Refik NUREDDİN, HUMAR KAHRAMANLI

DİJİTAL FOTOGRAMETRİ YÖNTEMİ İLE ZEMİN KAYMA YÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

ATİLA DEMİRÖZ, Özcan TAN, AYHAN GÖKTEPE, HAKAN KARABÖRK