Mülkiyet ve Zilyetlik Üzerine Düşünceler

Toplumların ekonomik ve sosyal yapılarından etkilenen, bu yönüyle göreceli ve değişime açık bir kavram olan mülkiyet, günümüzde başta Avrupa Birliği olmak üzere pek çok hukuk sisteminde farklı şekilde ele alınmaya başlanmıştır. Yeni mülkiyet kavramı, ekonomik değeri olan neredeyse tüm varlıkları kapsayacak şekilde geniş anlaşılmakta, bu kapsamında yer alan yetkilerin ve özellikle bu yetkilerden zilyetliğin de mülkiyet hakkından bağımsız hale getirilmesi ve malik dışındaki kişilere özgülenmesi olağan görülmektedir. Çalışmada, mülkiyet hakkının hukukumuzdaki anlam ve kapsamı ile karşılaştırıldığında son derece geniş anlaşılan yeni mülkiyet kavramı inceleme konusu yapılmıştır. 

___

  • Akça, Kürşat: Anayasa Mahkemesi Kararlarında Mülkiyet Hakkı, İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi Özel Sayı, C. 1, Yıl 2015, s. 543-596.
  • Akıllıoğlu, Tekin: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesı ̇Kararlarında Mülkıyet Hakkı ̇ ve Kazanılmış Hak Üzerıne Bazı Gözlemler, İdare Hukuku ve İlimler ̇ Dergisi, C. 15, Sa. 2, s. 9-27.
  • Akipek, Jale G.: Türk Eşya Hukuku, (Aynî Haklar), İkinci Kitap, Mülkiyet, Ankara 1971 (Akipek, İkinci Kitap).