Spartium junceum L. (Katırtırnağı)’ın Kimyasal Kompozisyonu ve Proantosiyanidin Özellikleri

Bitkiler günümüzde, tamamlayıcı ve alternatif tıp kavramlarıyla daha sık bir arada kullanılır hale gelmiştir. Sentetik ilaçların vücutta bıraktığı yan etkiler, bazı hastalıklara kesin çözüm olmayışları, ekonomik nedenler gibi faktörler bitkisel kaynaklı tedavilere yönelimi arttırmıştır.  İlaç sanayinde etkin olarak kullanılan bitkiler birçok hastalığın (kalp hastalığı, tansiyon, bronşit vb.) tedavisinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada, Spartium junceum L. (Katırtırnağı)’nın etanol ile ekstraksiyonundan sonra kolon kromatografi işlemi uygulandı. Kimyasal kompozisyonu GC-MS cihazı kullanılarak belirlendi. Kimyasal kompozisyonu incelendiğinde, elde edilen fraksiyonlarda toplamda yüzün üzerinde bileşik tespit edildi. Bu bileşiklerden bazıları ile piyasada satılan ülser ilaçlarının etken maddesinin benzer birçok analoglarının olduğu görüldü. Proantosiyanidin bakımından ise Spartium junceum L. türünün 500 nm’de absorbansı ve katesine eşdeğer konsantrasyonu 0.185 mg / ml CE olarak belirlendi.

Chemical Composition of Spartium junceum L. (Katırtırnağı) and Properties of Proanthocyanidin

Today, plants have become more commonly used with complementary and alternative medicine concepts. The side effects of synthetic drugs on the body, the lack of definitive solutions to certain diseases, economic factors such as factors increased the trend towards plant-based treatments Plants that are used effectively in the pharmaceutical industry play an important role in the treatment of many diseases (heart disease, blood pressure, bronchitis, etc.). In this study, column chromatography was performed after ethanol extraction of Spartium junceum L. (Katırtırnağı). The chemical composition was determined using GC-MS instrument. When the chemical composition was examined, over a hundred compounds were identified in the resulting fractions. It has been seen that some of these compounds and many similar analogues of the active substance of the ulcer drugs sold in the market. In terms of proanthocyanidins, the absorbance at 500 nm of Spartium junceum L. strain and the equivalent concentration of catechins were determined to be 0.185 mg / ml CE.

___

  • KAYNAKLAR Ajansı, B. A. K., 2012, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektör Raporu, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı
  • Başaran, A. A., 2012, Ülkemizdeki Bitkisel İlaçlar ve Ürünlerde Yasal Durum, MİSED, 22-26.
  • Bayram, E., Kırıcı, E., Tansi, S., Yılmaz, G., Arabacı, O., Kızıl, S. ve Telci, İ., 2010, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretiminin Arttırılması Olanakları, Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, Ankara, 437-457.
  • Can, S., 2014, Proantosiyanidinin Dentine Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Chavan, U. D., Shahidi, F. ve Naczk, M., 2001, Extraction of condensed tannins from beach pea (Lathyrus maritimus L.) as affected by different solvents, Journal of Food Chemistry, 509-512.
  • Çelik, F., 2009, KIZILCIĞIN (Cornus mas L)EKSTRAKSĐYONU VE ANTĐOKSĐDAN BĐLEŞENLERĐNĐN ANALĐZĐ Yüksek Lisans, Selçuk Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 88.
  • E.Y., A.-H., Mahmoud, A. F. ve Ibrahim, O. H. M., 2015, Antibacterial Activities and Phytochemical Screening of Alhagi pseudalhagi, Assiut J. Agric. Sci, 33-47.
  • Farnsworth, N. R., Akerele, O., Bingel, A. S., Soejarto, D. D. ve Guo, Z., 1985, Bulletin of the World Health Organization, Medicinal plants in therapy 965-981.
  • Faydaoğlu, E. ve Sürücüoğlu, M., S., 2011, Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 52-67.
  • Gürkan, H., 2014, Asma Bitkisinin Tarih Boyunca Önemi ve Günümüzdeki Kullanımı, Bitirme Ödevi, Erciyes Üniversitesi.
  • Kumar, S. A., 2010, Plants-Based Medicines in India, http://pib.nic.in/feature/feyr2000/fmay2000/f240520006.html, [06.06.2010].
  • Küçükkurt, İ. ve Fidan, A. F., 2008, Saponinler ve Bazı Biyolojik Etkileri, Kocatepe Veteriner Dergisi, 89-96.
  • Maimoona, A., Naeem, I., Saddiqe, Z. ve Jameel, K., 2011, A review on biological, nutraceutical and clinical aspects of French maritime pine bark extract, Journal of Ethnopharmacology, 133 (2), 261-277.
  • Masquelier, J., Michaud, J., Laparra, J. ve Dumon, M. C., 1979, Flavonoides and pycnogenols, 49, 307–311.
  • Nadaf, M., Halimi, M. ve Mortazavi, M., 2012, Identification of Nonpolar Chemical Composition Spartium junceum flower Growing in Iran by GC-MS, Middle-East Journal of Scientific Research, 221-224.
  • Şeker, M. E., 2014, Türkiyede Bulunan Bazı Çam Ağaçlarının Kabuklarından Piknogenol Tayini, Doktora Tezi, Celal Bayar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstütüsü.
  • Şencan, A., Bulam, M., Aral, A. M. ve Özmen, S., 2011, Bitkisel İlaç Kullanımının Cerrahi Açıdan Önemi, Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Dergisi.
  • Tan, A., 2010, Türkiye Gıda ve Tarım Bitki Genetik Kaynaklarının Durumu Gıda ve Tarım için Bitki Kaynaklarının Muhafazası ve Sürdürülebilir Kullanımına İlişkin Türkiye İkinci Ülke Raporu, Ege tarımsal Araştırma Enstitüsü ( ).
  • Yesilada, E., Takaishi, Y., Fujita, T. ve Sezik, E., 2000a, Anti-ulcerogenic effects of Spartium junceum flowers on in vivo test models in rats, Journal of Ethnopharmacology, 70 (3), 219-226.
  • Yesilada, E., Tsuchiya, K., Takaishi, Y. ve Kawazoe, K., 2000b, Isolation and characterization of free radical scavenging flavonoid glycosides from the flowers of Spartium junceum by activity-guided fractionation, Journal of Ethnopharmacology, 73 (3), 471-478.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1981
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Spartium junceum L. (Katırtırnağı)’ın Kimyasal Kompozisyonu ve Proantosiyanidin Özellikleri

Nejdet ŞEN, Hilal KARAKIŞ

Bilyeli Öğütme Süresinin Garnet Benzeri Li7La3Zr2O12 Li-iyon İletkeninin Sentezine Etkisi

Sevda AKTAŞ, Osman Murat ÖZKENDİR, Ülfet ATAV, Şule ATEŞ, Gültekin ÇELİK

Amanos Dağları'nda Chrysopa Leach, 1815 Cinsinin Habitat Karakterizasyonu

Hakan BOZDOĞAN, Ali SATAR

Doğal Streptococcus thermophilus İzolatlarında comX Gen Varlığına Bağlı DNA Transfer Frekansının Belirlenmesi

Ferit Can YAZDIÇ, Altuğ KARAMAN, İsmail AKYOL, Mehmet Sait EKİNCİ, Emin ÖZKÖSE

Altın Otu (Helichrysum arenarium) ve Fesleğen (Ocimum basilicum) Bitkilerinin Sinek Kovucu Özelliklerinin Karşılaştırılması

Nejdet ŞEN, Anıl ERMİŞLER

Yüzey Sularında Bulunan Klebsiella pneumoniae'nin Özgül Olarak BelirlenmesindeTaqman RTi-PCR Yönteminin Uygulanması

Esen TUTAR, Kübra Sueda AKINCI, İsmail AKYOL

Honaz Dağı (Denizli) ve Çevresinde Doğal Yayılış Gösteren Bazı Otsu Bitki Türlerinin Süs Bitkisi Olarak Kullanım Olanağı Üzerine Bir Araştırma

Ayşe ÖZDEMİR, Mehmet Çiçek

Türkiye’deki Tuber Türleri ve Tuber aestivum İçin Yeni Bir Lokalite

SİNAN Alkan, Sinan Aktaş, Gıyasetiin Kaşık

Üniversite Öğrencilerinin Prospektüs Kullanma Bilinci ve Davranışlarının Araştırılması

N. Fırat ÖZKAN, Berna H. ULUTAŞ

Örümceklerde (Ordo: Araneae) farklı muhafaza koşullarının DNA Sekanslama ve Barkotlama Analizleri Üzerine Etkileri

Adile AKPINAR, Rufana MAMMADOVA, Derya ARSLAN, Aynur YÜNCÜ