Altın Otu (Helichrysum arenarium) ve Fesleğen (Ocimum basilicum) Bitkilerinin Sinek Kovucu Özelliklerinin Karşılaştırılması

Böcekleri ve eklembacaklıları kontrol etmek için sentetik kimyasalların kullanımı çevre ve insan sağlığı için bazı ciddi endişelere yol açmaktadır. Bu sentetiklere alternatif olarak çevre dostu ve iyi bir etkinliğe sahip olan doğal ürünlerin kullanımını yaygınlaşmaktadır. Bunlar arasında, çeşitli bitkilere ait uçucu yağların kovucu özelliklerini değerlendirmek için çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Uçucu yağlar farklı fonksiyonel grup çeşitliliği olan hidrokarbon karışımlardır ve bunların kovucu aktivitesi monoterpenlerin ve seskiterpenlerin varlığına bağlıdır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, bu kimyasallar Sinerjik bir şekilde çalışarak, etkinliklerini artırırlar. Bu çalışmada, Altın otu (Helichrysum arenarium) ve Fesleğen (Ocimum basilicum) Bitkilerinin sinek kovucu özellikleri karşılaştırılmıştır. Altın otu ve fesleğenin uçucu yağlarının sinek kovucu özellikleri mukayese edildiğinde Fesleğenin terpen ve diğer bileşikler açısından daha etkili olduğu tespit edilmiştir.Bu çalışmada, Altın otu (helichtysum  arenairum) ve Fesleğen (Ocimum Basilicum) Bitkilerinin sinek kovucu özellikleri karşılaştırılmıştır. Altın Otu ve Fesleğenin uçucu yağlarının sinek kovucu özellikleri mukayese edildiğinde  Fesleğenin terpen ve diğer bileşikler açısından daha etkili olduğu tespit edilmiştir.

Comparison of the Fly Repellent Characteristics of Golden grass (Helichrysum arenarium) and Basil (Ocimium basilicum) Plants

The use of synthetic chemicals to control insects and arthropods leads to some serious concerns for the environment and human health. As an alternative to these synthetics, the use of natural products which are environmentally friendly and have good activity is becoming widespread. Among these, various researches have been carried out to evaluate the repellent properties of essential oils of various plants. Volatile oils are hydrocarbon mixtures with different functional group diversity and their repellent activity depends on the presence of monoterpenes and sesquiterpenes. However, in some cases, these chemicals work synergistically to enhance their activity. In this study, fly repellent properties of the Golden grass (Helichrysum arenarium) and Basil (Ocimum basilicum) plants were compared. It has been found that basil is more effective when the fly repellent properties of essential oils of Golden Grass and Basil are compared.

___

  • Blackwell, A., Stuart, A. ve Estambale, B., 2003, The repellent and antifeedant activity of Myrica Gale oil against Aedes aegypti mosquitoes and its enhancement by the addition of salicyluric acid.
  • Brown, M. ve Hebert, A. A., 1997, Insect repellents: an overview, Journal of the American Academy of Dermatology, 36 (2), 243-249.
  • Change, G. C., 1997, Climate Change and Public Health.
  • Collins, D., Brady, J. ve Curtis, C., 1993, Assessment of the efficacy of quwenling as a mosquito repellent, Phytotherapy Research, 7 (1), 17-20.
  • Curtis, C., Lines, J., Lu, B. ve Renz, A., 1990, Natural and synthetic repellents, Natural and synthetic repellents., 75-92.
  • Dethier, V., 1956, Repellents, Annual review of entomology, 1 (1), 181-202.
  • Gillij, Y., Gleiser, R. ve Zygadlo, J., 2008, Mosquito repellent activity of essential oils of aromatic plants growing in Argentina, Bioresource Technology, 99 (7), 2507-2515.
  • Isman, M. B., 2006, Botanical insecticides, deterrents, and repellents in modern agriculture and an increasingly regulated world, Annu. Rev. Entomol., 51, 45-66.
  • Jacobson, M., 1966, Chemical insects attractants and repellents, Annual review of entomology, 11 (1), 403-422.
  • Katz, T. M., Miller, J. H. ve Hebert, A. A., 2008, Insect repellents: historical perspectives and new developments, Journal of the American Academy of Dermatology, 58 (5), 865-871.
  • Sukumar, K., Perich, M. J. ve Boobar, L., 1991, Botanical derivatives in mosquito control: a review, Journal of the American Mosquito Control Association, 7 (2), 210-237.
  • Gülhan Kayalcı,2016 Altın Otu Bitkisinden (Helichrysum arenarium) Tanen ve Kumarinin Kimyasal Kompozisyonu Trumble, J. T., 2002, Caveat emptor: safety considerations for natural products used in arthropod control, American entomologist, 48 (1), 7-13.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1981
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkiye’deki Tuber Türleri ve Tuber aestivum İçin Yeni Bir Lokalite

SİNAN Alkan, Sinan Aktaş, Gıyasetiin Kaşık

Bilyeli Öğütme Süresinin Garnet Benzeri Li7La3Zr2O12 Li-iyon İletkeninin Sentezine Etkisi

Sevda AKTAŞ, Osman Murat ÖZKENDİR, Ülfet ATAV, Şule ATEŞ, Gültekin ÇELİK

Yüzey Sularında Bulunan Klebsiella pneumoniae'nin Özgül Olarak BelirlenmesindeTaqman RTi-PCR Yönteminin Uygulanması

Esen TUTAR, Kübra Sueda AKINCI, İsmail AKYOL

Örümceklerde (Ordo: Araneae) farklı muhafaza koşullarının DNA Sekanslama ve Barkotlama Analizleri Üzerine Etkileri

Adile AKPINAR, Rufana MAMMADOVA, Derya ARSLAN, Aynur YÜNCÜ

Altın Otu (Helichrysum arenarium) ve Fesleğen (Ocimum basilicum) Bitkilerinin Sinek Kovucu Özelliklerinin Karşılaştırılması

Nejdet ŞEN, Anıl ERMİŞLER

Honaz Dağı (Denizli) ve Çevresinde Doğal Yayılış Gösteren Bazı Otsu Bitki Türlerinin Süs Bitkisi Olarak Kullanım Olanağı Üzerine Bir Araştırma

Ayşe ÖZDEMİR, Mehmet Çiçek

Amanos Dağları'nda Chrysopa Leach, 1815 Cinsinin Habitat Karakterizasyonu

Hakan BOZDOĞAN, Ali SATAR

Üniversite Öğrencilerinin Prospektüs Kullanma Bilinci ve Davranışlarının Araştırılması

N. Fırat ÖZKAN, Berna H. ULUTAŞ

Doğal Streptococcus thermophilus İzolatlarında comX Gen Varlığına Bağlı DNA Transfer Frekansının Belirlenmesi

Ferit Can YAZDIÇ, Altuğ KARAMAN, İsmail AKYOL, Mehmet Sait EKİNCİ, Emin ÖZKÖSE

Spartium junceum L. (Katırtırnağı)’ın Kimyasal Kompozisyonu ve Proantosiyanidin Özellikleri

Nejdet ŞEN, Hilal KARAKIŞ