ABDURRAHMAN MUNÎF’İN EL-EŞCÂR VE İĞTİYÂLU MERZÛK ADLI ROMANININ TEKNİK YÖNDEN İNCELENMESİ

Modern Arap Edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Abdurrahman Munîf (1933–2004) Arap romanının olgunlaşma döneminin bir yazarı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yazarın, Arap coğrafyasının önemli merkezlerinde uzun süre ikamet etmesi, bu coğrafyanın insanlarını tanıması ve batının tahakkümü karşısında yaşanan büyük toplumsal değişikliklerin meydana geldiği bir dönemde yaşamış olması göz önüne alındığında yetkin bir edebiyatçının ihtiyaç duyacağı şartlara sahip olduğu görülür. Munîf’in sahip olduğu bu imkânlara petrol üzerine yaptığı doktora çalışması ve Baas Partisi üyeliği ile aktif siyasette yer alması da eklenince, bütün bunlar yazarın yetkinliğini artıran diğer unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Roman yayımlamaya kırk gibi geç bir yaşta başlamış olan Abdurrahman Munîf, gerek ele aldığı konular, gerekse gelenekselle moderni birleştirmeye çalıştığı anlatım teknikleriyle çok geçmeden dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Başta Mudunu’l-Milh olmak üzere, Ortadoğu coğrafyası ve petrol üzerinden oynanan oyunları romanlarına konu edinen yazar, bu çalışmaya konu olan el-Eşcâr ve İğtiyâlu Merzûk (Ağaçlar ve Merzuk Cinayeti) romanında da; geçtiğimiz asırda, Arap insanının yaşadığı aidiyet sorunu, mağlubiyet duygusu ve bu coğrafyadaki siyasal iktidarların adaletsiz yönetimini gözler önüne serer.

TECHNICAL ANALYSIS OF ABDELRAHMAN MOUNIF’S AL-ASHJAR WA-GHTYAL MARZUQ

Abdelrahman Mounif (1933–2004), is one of the most important figures in Modern Arabic Literature, emerges as a writer of the maturation period of the Arab novel. The author seems to havethe qualifications required by a competent literary. Because the author have resided for a long time in the important centers of Arab geography and have recognized the people of this region and experienced due to the western colonial that have occurred a period of big changes. It’s possible to show that among other factors that increase Mounif's competence that do a PhD in petroleum and membership to Baath Party. Abdelrahman Mounif, began to publish novels at the age of forty that ıt’s late, has managed to collect attention in a short time that both in terms of the themes and tried to combine storytelling techniques that with the traditional and the modern. Writer, focusing on the novels mainly Mudunu'l-Milh that are played on the games geographyof oil and the Middle East, reveals living the problem of belonging to the Arab people, a sense of defeat, the unjust administration of the political powers in this region in the past century at we have worked on novel of al-Ashjar wa-Ghtyal Marzuq. 

___

  • AYTAÇ, Gürsel, (1990) Çağdaş Türk Romanı Üzerine İncelemeler, Ankara: Gündoğan Yayınları.
  • BADAWI, M. M. (Ed.),(1997) Modern Arabic Literature, Cambridge: Cambridge University Press.
  • Binbir Gece Masalları, (2009), (Çev. Alim Şerif ONARAN), İst.: Yapı Kredi Yayınları.
  • BÛŞE’ÎR, Reşîd, (2007)Musâ’ele en-nas ve’r-rivâ’î fî ‘e’mâli Abdurrahman Munîf, Dimeşk: Mudîriyye el-matbûA ve’n-neşr-vizâra es-sekâfe.
  • ÇETİN, Nurullah, (2004) Roman Çözümleme Yöntemi, Ankara: Kendi Yayını.
  • DEKRUB, Muhammed, (2003, Aralık) “Abdurrahman Munîf Roman Kuramına İlişkin”, Nikbinlik, S. 17, s. 18-26.
  • DUREYDÎ, Muhammed Rüşdî Abdulcebbâr, (2010) en-Nassu’l-mevâziyyu fi ‘e’mâli (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Munîf, Nâblus, en-Necâh Üniversitesi,
  • EMEKLİ, İlknur, (2006) Abdurrahman Munîf Hayatı Edebî Kişiliği, Eserleri ve en- Nihâyât Adlı Romanının İncelenmesi, Erzurum, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).
  • HAFEZ, Sabry, (2006, January-February), “An Arabian Master”, New Left Review, S. 37, s.39-66.
  • el-ḤAMEVÎ, Yâkût, (1993) Mu‘cemu’l-Buldân, Beyrût: Dâru Ṣâdır.
  • HABASH, Iskandar, (22.08.2012) “Unpublished Munîf Interview: Crisis in the Arab http://www.aljadid.com/content/unpublished-Munîf-interview-crisis-arab- world-%E2%80%93-oil-political-islam-and-dictatorship Dictatorship”
  • KABADAYI, Müslüm, (2003, Aralık) “Yurtsever ve Sosyalist Bir Arap Romancısı Abdurrahman Munîf”, Nikbinlik, S. 17, s. 12-16.
  • MUNİF, Abdurrahman, (2005) el-Eşcâr ve İğtiyâlu Merzûk, Beyrût: el- Muessesetu’l-Arabiyyetu li’d-dirâsâti ve’n-neşr–el-merkezu’s-sekâfî’l-Arabî li’n-neşr ve’t-tevzî’, 12. Basım.
  • NACİ, Fethi, (1999) Yüzyılın 100 Romanı, İstanbul: Adam Yayınları.
  • TEKİN, Mehmet, (2010) Roman Sanatı 1- Romanın Unsurları, İst.: Ötüken Neşriyat.
  • TEPEBAŞILI, Fatih, (2012) Roman İncelemesine Giriş, Konya: Çizgi Kitabevi.
  • Tutiname, (2009), (Çev. Behçet NECATİGİL), İstanbul: Can Yayınları.
  • TÜRKEŞ, A. Ömer, (2012.04.27) “Cinnet ve Memleket”, Radikal Kitap Eki, s.3.