Van Koşullarında Bazı Patates (Solanum tuberosum L.) Çeşitlerinin Yumru Kalibrasyonu ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Bu araştırma farklı kökenli 21 patates çeşidinin Van-Gevaş ekolojik şartlarında adaptasyon kabiliyetlerini tespit etmek ve çeşitlerin yumru kalibrasyonu (yumru iriliğine göre dağılım) ile kalite özelliklerini belirlemek amacıyla 2001-2002 yıllarında iki yıl süreyle yapılmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamak olarak yürü-tülmüştür. Araştırmada ocak başına yumru verimi, kuru madde miktarı, nişasta oranı, küçük yumru oranı, orta yumru oranı ve büyük yumru oranı incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen iki yılın ortalama verilerine göre, en yüksek ocak başına yumru verimi Fabula (880.6 g/ocak), Yaylakızı (799.7 g/ocak), en yüksek kuru madde miktarı (%22.9) ve nişasta oranı (%17.1) Vangogh, en yüksek orta yumru oranı Saturna (%53.1) ve en yüksek büyük yumru oranı Fabula (%44.1) çeşitlerinden elde edilmiştir. Denemeye alınan çeşitlerden Fabula, Yaylakızı, Vangogh, Liseta ve Latona çeşitleri Van ekolojisi için önerilebilecek çeşitler olarak tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Patates, çeşit, kalite, kalibrasyon

Determination of Tuber Calibration and Quality in Potatoes Grown (Solanum tuberosum L.) in Van Condition

This study was conducted to determine the adaptation capacities, tuber calibrations (distribution according to the tuber size) and qualities of 21 potato (Solanum tuberosum L.) cultivars grown in Gevaş-Van ecological condition in 2001 and 2002. The study was designed in completely randomized block design with three replications. Tuber yield per hill, dry matter content, starch content, rates of small, medium and large sized tubers were investigated. According to the mean values of two years, Fabula and Yaylakızı cultivars had the highest tuber yields per hill (880.6 g and 799.7 g, respectively), Vangogh obtained the highest dry matter (22.9 %) and starch content (17.1%) Saturna possessed the highest amount of medium-sized tubers (53.1 %), and Fabula produced the highest amount of large-sized tubers (44.1 %) It was determined that Fabula, Yaylakızı, Vangogh, Liseta and Latona potato cultivars could be recommended for the region.