Damızlık Kekliklerde (Alectoris Chukar) Rasyon Protein ve Amino Asit Muhtevasının Performans, Üreme Özellikleri ve Nitrojen Boşaltımına Etkisi

Damızlık kekliklerde rasyon protein ve amino asit konsantrasyonunun performans, yumurta ve üreme özelliklerine ve nitrojen boşaltımına etkisini tespit etmek için bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada, 36 haftalık yaşta 192 adet damızlık keklik (erkek/dişi oranı:1/2) 16 hafta boyunca % 20, 17 (kontrol), ilave amino asit içermeyen, ilave metiyonin+ lisin veya ilave metiyonin+ lisin+ treonin içeren % 15 ve 13 ham proteinli (HP) rasyonlarla (toplam 8 rasyon) yemlenmiştir. Düşük protein içeren (% 15 ve 13) rasyonlara lisin, metiyonin ve treonin ilavesi kontrol rasyonuna eşit olacak şekilde yapılmıştır. Her bir muamele 4 tekerrürlü olarak denenmiş ve her bir tekerrürde 6 adet keklik kullanılmıştır. Yem ve su ad-libitum olarak verilmiş ve günde 16 saat aydınlatma yapılmıştır. Deneme rasyonları kekliklerin deneme sonu ortalama canlı ağırlık değişimi, yem tüketimi, yem değerlendirme katsayısı (g, yem/g, yumurta ağırlığı), yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yumurta kitlesi, döllü yumurta %’ si ve % kuluçka çıkış değerlerini önemli olarak etkilememiştir (P>0.05). Bununla beraber rasyon protein seviye-sinin düşürülmesi, gübre ile atılan nitrojen miktarını önemli derecede azaltmıştır (P<0.01). Bu araştırmanın sonuçları da-mızlık kekliklerin % 13 gibi düşük proteinli bir rasyonla, esansiyel amino asit ilavesine gerek kalmadan beslenebileceğini ve klasik (% 17 HP) veya daha yüksek seviyelerde (% 20 HP) ham protein içeren rasyonlarla beslenen kekliklerle mukayese edilebilecek performans sonuçlarının alınabileceğini göstermiştir.

Effect of Dietary Protein and Amino Acids Content on The Performance Reproductive Characteristics and Nitrogen Excretion in Breeding Chukar Partridge (Alectoris Chukar)

An experiment was conducted to determine the influence of dietary crude protein and amino acid concentration on the performance, egg and reproductive characteristics and nitrogen excretion in breeding Chukar Partridge. In the experiment, 192 breeding chukar partridge at 36 weeks of age (male/female ratio: 1/ 2) was fed diets having 20, 17 (control), 15 % crude protein (CP) without and with supplemental methionine, lysine or methionine, lysine and threonine, and 13 % CP without and with methionine and lysine or methionine, lysine and threonine (total of 8 treatments, for sixteen weeks. The last two low-protein diets (15 and 13 % CP) were supplemented with methionine, lysine and threonine to increase their concentration to a level equivalent to control diet (% 17 CP). Each of the experimental diets was fed four replicates with 6 chukars per replicate. Feed and water were continuously available and light was provided for 16 hours per day. There were no significant differ-ences among the treatment groups in average body weight changes, feed intake, feed conversion ratio (feed intake, g / egg weight, g), egg production (number and %), egg weight, egg mass and percentage of fertility and hatchability (P>0.05). Decreasing dietary protein levels resulted in a significant (P< 0.01) decrease in nitrogen excretion. The results of the current study indicate that it is possible to obtain performance of breeding chukar partridge on low-protein diet (13 %) without any supplemental essential amino acids and to get comparable result with performance of chukars fed diets containing conven-tional (17 %) or higher protein (20 %) levels.