Serada Biber Yetiştiriciliğinde Arbusküler Mikorhizal Fungus Kullanımının Bitki Gelişimi ve Verime Etkileri

Ülkemizde seracılık, yıldan yıla gelişen, büyüyen, tarımın işgücü ve girdi yoğunluğu en yüksek sektörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak seralarda bitki artığı bırakmama, yüksek verim, uzun vegetasyon süresi ve yaz aylarında görülen hızlı organik madde kaybı sera topraklarının gübre gereksiniminin yükselmesine neden olmaktadır. Bu yüzden sera sebze yetiştiriciliğinde yoğun gübreleme yapılmaktadır. Ayrıca sera toprağının dezenfeksiyonu sırasında zararlıların yanında yararlı mikroorganizmalar da yok edilmektedir. Doğada, doğal olarak bulunan Arbusküler Mikorhizal Fungus (AMF) olarak adlandırılan yararlı mikroorganizmalar, bitki kökleri ile simbiyotik formda yaşamlarını sürdürmekte ve toprakta bitki besin elementlerinin bitki tarafından alımını kolaylaştırmaktadırlar. Günümüzde çevre bilinci geliştikçe üretimde doğal kaynakların kullanımı ön plana çıkmaktadır. Mikoriza gibi doğal kaynakların kullanımı ve değerlendirilmesi hem daha temiz bir çevre için hem de ekonomik nedenlerle önemlidir. Bu çalışmada; serada buharla sterilize edilerek, bünyesinde doğal olarak bulunan AMF’nin yok edildiği toprakta yetiştirilen bibere, 2 farklı AMF türü (Glomus caledonium ve Glomus clarum) 3 farklı şekilde uygulanmıştır (tohum ekimi zamanında bir kez, fide dikimi zamanında bir kez ve tohum ekimi zamanı ile fide dikim zamanında iki kez). Uygulamaların biberde bitki gelişimi, verim ve bitkinin beslenme durumu üzerine etkileri araştırılmıştır. Sonuç olarak, serada yetiştiricilikte ortama AMF ilavesi bitki gelişmesi ve verimi olumlu yönde etkilemiştir. Verim birer kez uygulamalarda kontrole göre yaklaşık % 16 oranında bir artış sağlarken, iki kez uygulama yaklaşık %29 oranında arttırmıştır. Bitki gelişimi ve beslenme üzerine etkilerinde de benzer sonuçlar elde edilmiştir.

The Effects of Using Arbuscular Mycorrhizal Fungi on the Plant Development and Yield in Pepper Growth in Greenhouses

In our country, the greenhouse growing from year to year and the greenhouse growth appears as the agriculture sector in which the labor and the input intensity are the highest. But cleaning of the greenhouse from the crop residues, high yield, long vegetation period and rapid lost of organic matter in the summer leads to an increase in the need for fertilization of greenhouse soils. For these reasons, in vegetable growth in greenhouses the fertilizers are used widely. Beside this, during the disinfection of the greenhouse soil, the useful microorganisms are obliterated besides the harmful organisms also. A natural microorganism, known as AMF sustains its life with plant roots in symbiotic form and in this way, it facilitates the absorption of nutrients from the soil by the plant. Nowadays, as the environmental awareness grows, the importance of usage of natural sources are increasing. The usage of natural sources such as AMF are vital for both a cleaner environment and economy. In this study, 2 different AMF (Glomus cal-edonium and Glomus clarum) are applied in 3 different way (once at the seed sowing time, once at seedling time and two times at seed sowing and at seedling time) to the pepper growth in the soil sterilized by steam in which the natural AMF is obliterated. The effects of these applications on plant development, yield ant nutrition for pepper were researched. As a result, in greenhouses, the addition of AMF to the soil effects the plant development and yield positively. While the yield increased %16 with respect to the control in one time applications, it in-creases %29 in two times applications. The same results were obtained for plant development and nutrition.
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences-Cover
  • ISSN: 2458-8377
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2002
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bazı Yerli Çerezlik Kabak Çeşit Adaylarının Zucchini yellow mosaic virus’üne Karşı Dayanıklılığının Araştırılması

Hikmet Murat SİPAHİOĞLU, Önder TÜRKMEN, Mustafa USTA, Abdullah GÜLLER, Musa SEYMEN, Mustafa PAKSOY, Salih FİDAN

Organik Patlıcan ve Biber Yetiştiriciliğinde Alternatif Yabancı Ot Kontrol Yöntemlerinin Etkinliğinin Belirlenmesi

Sevinç ŞENER, Feyzullah Nezihi UYGUR

Ceylanpınar Tarım İşletmesinde Buğday Üretiminde Kontrollü Tarla Trafiği Uygulamaları

Tamer MARAKOĞLU, Ömer Bülent ŞENER

Artan Dozlarda TKİ-Hümas ve Fosfor Uygulamaların Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Bitkisinin Gelişimine Etkileri

Khalfan Awadhi MTUA, Fatma Gökmen YILMAZ, Sait GEZGİN

Serada Biber Yetiştiriciliğinde Arbusküler Mikorhizal Fungus Kullanımının Bitki Gelişimi ve Verime Etkileri

Özlem ALTUNTAŞ, Kazım ABAK, H. Yıldız DAŞGAN

Tarım Ürünlerinin Gümrük Birliği Kapsamına Alınması Durumunda Yaş Meyve ve Sebze Sektörü Üzerinde Yaratacağı Etkiler: Bir Genel Denge Analizi

Osman Orkan ÖZER, Altuğ ÖZDEN

Şeker Pancarının Seyreltmeli ve Blok Ekim Uygulamalarının Sıra Üzeri Bitki Dağılımı İle Kalite Özelliklerine Etkisi

Murat ACAR, Haydar HACISEFEROĞULLARI

Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinde Tuzluluğun Fide Gelişimi Üzerine Etkisi

Burcu SEYMEN, Mustafa ÖNDER

Nohutta Farklı Ekim Zamanlarının Tane Verimi ve Bazı Tarımsal Özellikler Üzerine Etkileri

Canan TOPALAK, Ercan CEYHAN

Yetiştirme Koşullarının Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Kalite Özelliklerine Etkisi

Seydi AYDOĞAN, Süleyman SOYLU