Organik Patlıcan ve Biber Yetiştiriciliğinde Alternatif Yabancı Ot Kontrol Yöntemlerinin Etkinliğinin Belirlenmesi

Bu çalışma, 2005-2006 yıllarında Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Araş-tırma ve Uygulama Alanı’nda yürütülmüş olup, organik tarım yöntemleriyle ye-tiştirilen patlıcan ve biberde kullanılabilecek alternatif yabancı ot kontrol yön-temlerinin etkinliği araştırılmıştır. Araştırmada alternatif yabancı ot kontrol yön-temleri olarak; siyah plastik malç, saman malç, el çapası, örtücü bitki ve kontrol uygulamaları kullanılmış, bu uygulamaların bitki büyüme ve gelişmesine, ve-rime ve bitki besin elementi alımına olan etkileri belirlenmiştir. Yürütülen çalış-malar sonucunda en etkili uygulamanın siyah plastik malç olduğu belirlenmiştir. Bu materyalin uygulandığı alanlarda bitki besin elementi alımı dışında bitki bü-yüme ve gelişme kriterlerinin ve verimin diğer uygulamalara göre daha yüksek sonuçlar verdiği belirlenmiştir. İki yılın ortalamalarına göre en yüksek bitki boyu (patlıcan; 70.93 cm, biber; 50.15 cm), gövde çapı (patlıcan; 16.62 mm, bi-ber;12.74 mm) ve yaprak sayısı (patlıcan; 28.44 adet, biber; 54.93 adet) bu uy-gulamadan elde edilmiştir. Aynı şekilde en yüksek verim değerleri siyah plastik malç uygulamasından (patlıcan; 3585.16 kg da-1, biber; 2286.85 kg da-1) elde edilmiştir. Alternatif yabancı ot kontrol yöntemlerinin istatistiksel olarak bitki-lerin besin elementi alımına önemli bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir.

Determination Efficiency Alternative Control Methods for Weed on Organic Cultivation of Eggplant and Pepper

This study was conducted in Research and Applied Area of the Faculty of Agri-culture at Çukurova University during the years of 2005-2006, aims were inves-tigated at the efficiency of alternative control methods for weed that can be used in the organic cultivation of eggplant and peppers were investigated. In the re-search, black polyethylene mulch, straw mulch, hand hoeing, cover crop and control applications were used alternative as weed control methods, and effects of the applications on to uptake of plant nutrients, growth and development of the plant and yield. At the end of the studies conducted, it was determined that the most efficient application was the black polyethylene mulch. On the fields where this material was applicated, it was observed that the criterias for plant growth and development and yield displayed higher results compared with oth-ers except for the plant nutrient uptake. The highest plant height (eggplant; 70.93 cm, pepper; 50.15 cm), stem diameter (eggplant; 16.62 mm, pepper; 12.74 mm) and number of leaf (eggplant; 28.44 leaves, pepper; 54.93 leaves) were obtained with this application. Likewise, the highest values of yield were obtained from black polyethylene mulch (eggplant; 3774 kg da-1, pepper; 2731 kg da-1). It was detected that the alternative control methods for weed have any no significant influences onto uptake of plants nutrients.
Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences-Cover
  • ISSN: 2458-8377
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2002
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yetiştirme Koşullarının Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Kalite Özelliklerine Etkisi

Seydi AYDOĞAN, Süleyman SOYLU

Tarım Ürünlerinin Gümrük Birliği Kapsamına Alınması Durumunda Yaş Meyve ve Sebze Sektörü Üzerinde Yaratacağı Etkiler: Bir Genel Denge Analizi

Osman Orkan ÖZER, Altuğ ÖZDEN

Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinde Tuzluluğun Fide Gelişimi Üzerine Etkisi

Burcu SEYMEN, Mustafa ÖNDER

Nohutta Farklı Ekim Zamanlarının Tane Verimi ve Bazı Tarımsal Özellikler Üzerine Etkileri

Canan TOPALAK, Ercan CEYHAN

Şeker Pancarının Seyreltmeli ve Blok Ekim Uygulamalarının Sıra Üzeri Bitki Dağılımı İle Kalite Özelliklerine Etkisi

Murat ACAR, Haydar HACISEFEROĞULLARI

Serada Biber Yetiştiriciliğinde Arbusküler Mikorhizal Fungus Kullanımının Bitki Gelişimi ve Verime Etkileri

Özlem ALTUNTAŞ, Kazım ABAK, H. Yıldız DAŞGAN

Artan Dozlarda TKİ-Hümas ve Fosfor Uygulamaların Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Bitkisinin Gelişimine Etkileri

Khalfan Awadhi MTUA, Fatma Gökmen YILMAZ, Sait GEZGİN

Bazı Yerli Çerezlik Kabak Çeşit Adaylarının Zucchini yellow mosaic virus’üne Karşı Dayanıklılığının Araştırılması

Hikmet Murat SİPAHİOĞLU, Önder TÜRKMEN, Mustafa USTA, Abdullah GÜLLER, Musa SEYMEN, Mustafa PAKSOY, Salih FİDAN

Ceylanpınar Tarım İşletmesinde Buğday Üretiminde Kontrollü Tarla Trafiği Uygulamaları

Tamer MARAKOĞLU, Ömer Bülent ŞENER

Organik Patlıcan ve Biber Yetiştiriciliğinde Alternatif Yabancı Ot Kontrol Yöntemlerinin Etkinliğinin Belirlenmesi

Sevinç ŞENER, Feyzullah Nezihi UYGUR