Türkiye'nin Uluslararası İmajında Yükselen Değerler ve Eğilimler

Bir nesnenin, kurumun, kuruluşun veya kişinin algılanması olarak tanımlayabileceğimiz imaj, günümüzde ülkelerin de uluslararası arenada nasıl algılandığına ya da nasıl algılanmak istediğine yönelik çalışmalara ışık tutması açısından büyük önem taşımaktadır. Bir ülke, sahip olduğu imajla uluslararası kamuoyunda iz bırakmaktadır. Doğru yapılan imaj analizleri ile ülkeler, uluslararası kamuoyu nezdinde bulundukları yeri görebilmekte ve elde edilen sonuçlara göre imajlarını değiştirme veya pekiştirme yolunda stratejik çalışmalara girmektedirler. Çünkü küresel rekabet ortamında ülkelerin sahip oldukları olumlu imaj, taklit edilmesi güç bir rekabet avantajı olarak karşımıza çıkmaktadır. Uluslararası platformda sahip olunan imajın, o ülkenin itibarı açısından oynadığı rol büyüktür ve itibarlı bir ülke, uluslararası karar mekanizmalarını etkileme ve ulusla¬rarası kamuoyu oluşturma gücünü elinde bulundurmaktadır. Bu da, tüm dünya ülkeleri içinde o ülkeye, bir ayrıcalık kazandırmaktadır. Olumlu imaja sahip itibarlı bir ülke, kendini diğerlerine kabul ettirmekte ve maddi manevi değerlerini dünyaya kolayca aktarabilmektedir. Böylece bu ülkeler, bir marka olma yolunda da önemli adımlar atmaktadırlar. Bir ülkeden dünya markası yaratmak ise, o ülke vatandaşlarına güven, saygınlık, moral ve motivasyon kaynağı olmakta ve o ülkeye önemli bir rekabet üstünlüğü sağlamaktadır. Bu çalışmada, Türkiye 'nin uluslararası imajının oluşturulmasına yönelik çeşitli teknikler geliştirilerek öneriler sunulmakta ve geliştirilen bu teknikler ile önerilerin imaj stratejileri çerçevesinde yapılandırıldığında, ortaya çıkacak yeni değerlerin, Türkiye 'nin uluslararası imajına sağlayacağı katkının önemi üzerinde durulmaktadır.

Rising Values and Trends in Turkey's International Image

Image may be defined as perceiving an object, an institution, establishment or a person, and also has an important role in respect to lighting the way for studies directed to how the countries are perceived or wished to be perceived in the international arena in the present. A country leaves a trace in the international public opinion with the image it has. By means of the image analyses executed correctly, the countries are able to see their location before the international public opinion, and enter in strategic studies for changing or reinforcing their images in accordance with the results gained. Because, the positive image the countries have an global competition environment shows itself as a competing advantage hard to imitate. The image possessed in the international platform plays a grand role in respect to the esteem of that country, and an esteemed country holds the power to affect international decision mechanisms and to form international public opinion. And this provides that country a privilege among all the world countries. An esteemed country with a positive image is able to get itself accepted by the others and to transfer both its material and moral values easily to the world. These countries, thus, take important steps in the way to be a brand. Creating a world brand from a country becomes a source for confidence, respect, morale and motivation for the citizens of that country, and provides that country an important superiority in competition. In this study, various techniques have been developed and suggestions have been presented in direction to forming the international image of Turkey; and the importance of the contribution that the new values, to be arisen when structured within the framework of these techniques developed and these image strategies suggested, will provide for the international image of Turkey lias been underlined.

___

  • Aydoğan F (2004) Medya ve Popüler Kültür, Mediacat Yayını, İstanbul.
  • Berkman W H ve Gilson C (1987) Advertising Concept and Strategies, Random House.
  • Bülbül A R (2000) Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Nobel Yayını, Ankara.
  • Dilenschneider L R (1990) Power and Influence, Prentice Hall Pres, New York.
  • Dinçer M (1998) İş yaşamında ve Özel Yaşamda Kişisel İmaj, Alfa Yayınları, İstanbul.
  • Göksel A ve Yurdakul N (2002) Halkla İlişkiler, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları, İzmir. Güzelcik E (1999) Küreselleşme ve İşletmelerde Değişen Kurum İmajı, Sistem Yayınları, İstanbul.
  • Peltekoğlu F B (2001) Halkla İlişkiler Nedir?, Beta Yayınları, İstanbul.
  • Reilly T R (1987) Public Relations in Action, Printice-Hall,lnc, Englewood Cliffs, New Jersey.
  • Rewton L K (1995) Public Relations in Health Care, American . Hospital Association Company, New York.
  • Saran M ve Karpat I (2002) Türkiye'nin İmajı ve Marka Değerinin Arttırılmasında İletişim Çabaları, KalDer Derg, 141, 46-50.
  • Seguala J (1990) Yarın Çok Star Olacak, Mine Haksal (çev), Afa Yayıncılık, İstanbul.
  • Tolungüç A (1992) Tanıtım ve İmaj, Anatolia, Turizm, Çevre ve Kültür Derg, Ankara.
  • Uztuğ F (2003) Markan Kadar Konuş, MediaCat Yayınları, İstanbul.
  • Yazıcı İ (1997) Kitle İletişiminde İmaj, Sistem Yayıncılık, İstanbul.
  • Yumlu K (1990) Kitle İletişim Araştırmaları, Neşa Yayıncılık, İzmir.