Pazarlama İletişimi ve Şehir Pazarlaması "Şehirlerin Markalaşması"

Markaların rolünün ve değerlendirilmesinin giderek daha önemli hale geldiği günümüzde sadece ürüne veya hizmete yönelik değil insanlara, yerlere, kurumlara da marka değerlendirmesi yapılmaktadır. Marka olmak hedef kitle gözünde daha değerli hale gelmek onun tercihi olmak anlamına gelmektedir. Bir ürün için var olan bu değer onun daha çok satılması ve kar elde etmesi anlamına gelirken, şehir için daha fazla ziyaretçi, daha fazla yatırımcı ve daha fazla gelir anlamına gelmektedir. Rekabetin hayatın her alanında ve global ölçekte arttığı günümüzde dünyanın her köşesinden yeni ziyaretçiler, yatırımcılar ve sakinler çekmek o şehrin yöneticileri, karar vericileri için önemli hale gelmeye başlamış, bu amaçla pazarlama çabalarına girişmeye, destek almaya başlamışlardır. Hedef kitlesi için cazip hale gelecek bir şehir, pazarlama stratejileri geliştirir ve bunları bütünleşik olarak uygulama iradesini gösterirse rekabetçi avantaj elde edebilecektir. Bu bilgiler ışığında bu çalışma ile şehirlerin markalaşması için yapılması gereken pazarlama iletişimi çabaları incelenmiştir.

Marketing Communication and City Marketing "Branding of Cities"

Today, role and evaluation of brands have become increasingly important and now, not only product and service but also person, places and corporations have been evaluated as brand. Branding means become more values and preferable for target groups. While the value of product means more selling and profitability, also means more visitor, investor and revenue to city. Recently due to growth globally competition on all part of life, attract that new visitors, investors and residents from all over the world have become important for governors and policy makers of city. By this aim they begin to marketing efforts and consultation. A city that attractive for target group can gain competitive advantages if improves marketing strategies and applies these as integrated. According to these aims, marketing communication efforts necessary for city branding investigated in this study.

___

  • Ak M (2006) Marka Ürününüze Ruh Katar Marka Yönetimi, Akis Kitap, İstanbul.
  • Clarke J (2000) Torism Brands: An Exploratory Study of the Brands Box Model, Journal of Vacation Marketing, 6 (4).
  • Deffner A ve Lioruris C (2005) City Marketing: A Significant Planning Tool for Urban Develeopment in a Globalised Economy, 45 th Congress of the European Regional Science Association, Vrije Universty, Amsterdam.
  • Doyle P (2001) Başarılı Markalar Oluşturma, Muharrem Ayın (çev), Reklamda Mükemmele Ulaşmak, Leslie Butterfield (ed.), Reklamcılık Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • Elden M, Ulukök Ö ve Yeygel S (2005) Şimdi Reklamlar, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • Greenberg M (2000) Branding Cities, A Social History of the Urban Lifestyle Magazine, Urban Affairs Review, 36 (2).
  • Kavaratzis M ve Ashworth G J (2005) City Branding: An Effective Assertion of Identity or a Tansitory Marketing Trick?, Tijdschrift Voor Economische en Sociale Geografie,.96, (5).
  • Langer R (2000) Place Images and Place Marketing, Copenhagen Business School, Doktora Tezi.
  • Odabaşı Y ve Oyman M (2005) Pazarlama İletişimi Yönetimi, Mediacat Yayınları, Eskişehir.
  • Rainisto S P (2003) Success Factors of Place Marketing: A Study of Place Marketing Practices in Northern Europe and The United States, Helsinki University of Technology, Doktora Tezi.
  • Tek Ö B ve Özgül E (2005) Modern Pazarlama İlkeleri Uygulamalı Yönetimsel Yaklaşım, İzmir.
  • Uztuğ F (2002) Markan Kadar Konuş Marka İletişimi Stratejileri, Mediacat Yayınları, İstanbul.