Üçüncü Kranial Sinir Paralizisi ile Gelen Leptomeningeal Metastaz Olgusu

Leptomeningeal karsinomatozis nadir görülen nörolojik bir komplikasyondur. Sistemik tümörlerin birçoğunda beyin metastazı görülmesine rağmen leptomeningeal metastaz görülmesi nadirdir. Meme kanserli hastalarda leptomeningeal tutulum oranı düşük olmakla birlikte en sık leptomeningeal metastaza neden olan tümör meme kanseridir. Tanı anında hastaların sistemik hastalıkları çoğunlukla ileri evrededir. Tanı için BOS histopatolojik incelemesi ve dikkatli bir şekilde kontrastlı beyin görüntülemelerinin değerlendirilmesi önemlidir. Bu hastalarda beyin görüntülemelerinin tamamen normal olabilmesi ihtimalinden dolayı BOS incelemesi ayrı bir öneme sahiptir. Leptomeningeal metastaz gelişen hastalarda yaşam süresi kısa olup, hastalara çoğunlukla palyatif tedavi önerilir. Palyatif tedaviye erken başlanması hastaların yaşam standartlarının daha uzun süre, daha iyi seyretmesini sağlayabildiği için leptomeningeal metastazda da erken tanı önemlidir. Bu yazıda, meme kanseri olan ve üçüncü kranial sinir paralizisi ile nöroloji kliniğinde takip edilen leptomeningeal metastazlı bir olguyu nadir görülen klinik bir tablo olması nedeni ile  sunduk. 

___

  • 1. Corbin ZA, Nagpal S., 2016. Leptomeningeal metastases. JAMA Oncol. 2016; 2(6): 839
  • 2. Gauthier H, Guilhaume MN, Bidard FC, Pierga JY, Girre V, Cottu PH, et al. Survival of breast cancer patients with meningeal carcinomatosis. Ann Oncol. 2010;21(11): 2183–87.
  • 3. Boogerd W, Dorresteijn LDA, van Der Sande JJ, De Gast GC, Bruning PF. (2000). Response of leptomeningeal metastases from breast cancer to hormonal therapy. Neurology 2000;55(1):117-19.
  • 4. Chamberlain MC. Response of leptomeningeal metastases from breast cancer to hormonal therapy. Neurology 2001;56(3):425-26.
  • 5. Chen LY, Ni YB, Lacambra MD, Lee WCK, Ho KKF, Tse GM. Skull bone metastasis with adjacent leptomeningeal involvement from pleomorphic lobular carcinoma of the breast. Histopathology 2015; 66(7): 1051–53.
  • 6. Huang Z, Sun B, Wu S, Meng X, Cong Y, Shen G, et al. A nomogram for predicting survival in patients with breast cancer brain metastasis. Oncol Lett. 2018;15(5): 7090–96.
  • 7. Le Rhun E, Rudà R, Devos P, Hoang-Xuan K, Brandsma D, Segura PP, et al. (2017). Diagnosis and treatment patterns for patients with leptomeningeal metastasis from solid tumors across Europe. J Neurooncol 2017; 133(2):419-27.
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-7416
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Meme Kanserinde Moleküler Alt Tiplerin Klinikopatolojik Özelliklerle İlişkisi

Kemal Kürşat BOZKURT, Özlem DURAK, İbrahim Metin ÇİRİŞ, Nilgün KAPUCUOĞLU, Tuba DEVRİM

ELEKTİF TOTAL ABDOMİNAL HİSTEREKTOMİ VE BİLATERAL OOFEREKTOMİ YAPILAN HASTALARDA İNTRAOPERATİF FARKLI DOZLARDA UYGULANAN LİDOKAİN İNFÜZYONUN POSTOPERATİF AĞRI KONTROLÜNE VE ANALJEZİ TÜKETİMİNE ETKİLERİNİN GÖZLENMESİ

Dudu GÜL, Filiz ALKAYA SOLMAZ, Pakize KIRDEMİR

ADENOİDEKTOMİ YAPILAN HASTALARDA PLATELET-LENFOSİT ORANI

Mehmet Emre SİVRİCE, Hasan YASAN, Mustafa TÜZ, Erdoğan OKUR, Deniz DİLEK, Vural AKIN

BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİ ACİL SERVİSİNE 112 İLE BAŞVURAN HASTALARIN ANALİZİ

Ahmet Tunç DENİZ, Ali DUMAN, Pınar ÖZDEMİR DENİZ, Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN, Ayhan AKÖZ

Üçüncü Kranial Sinir Paralizisi ile Gelen Leptomeningeal Metastaz Olgusu

Fatma ŞİMŞEK, Filiz AKTAŞ, Alper EREN, Gökhan AYDOĞAN

EFFECTS OF THE DIFFERENT ANESTHETIC METHODS ON POSTOPERATIVE HOSPITALIZATION AND USE OF ANALGESIA IN VARICOCELE SURGERY

Ömer Faruk BORAN, Mehmet KANDİLCİK, Bekir TÜRKAY, Bülent KATI, Mehmet Kutlu DEMİRKOL, Osman BARUT, Yavuz ORAK, Feyza ÇALIŞIR

BİR TIP FAKÜLTESİ 4-5-6. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN HASTA-HEKİM İLİŞKİSİNDE HASTA MERKEZLİLİĞE YÖNELİK TUTUMLARI VE İLİŞKİLİ FAKTÖRLER

Özgür ÖNAL, İbrahim TAMAM, Hande NUR EROĞLU

MEME KANSERİ BİYOPSİ ve REZEKSİYON MATERYALLERİNDE HORMON RESEPTÖRLERİ (ER/PgR) ve HER2 DEĞERLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Tuba DEVRİM, Merva AYDEMİR