GAZETECİLİK ENSTİTÜSÜ’NDEN ANTAKYA YEREL BASININA: BİR SÖZLÜ TARİH DENEMESİ

Sözlü tarih hem “ötekinin” sesi olurken aynı zamanda topluma “içerden” ayna tutabilmenin de bir yöntemi olarak kullanılagelmiş zaman içinde. Sözlü tarih çalışmasında kendisiyle “görüşme” yapılan kişinin “kim” olduğu kadar görüşmenin “nasıl” yapıldığı ve görüşen ile görüşmecinin kurdukları “ilişki” boyutu da önemlidir. Görüşmeyi yapan kişi sözlü tarih anlatısına sağlıklı ulaşabilmek adına “empati” yapabilmelidir. Bir diğer önemli nokta ise, sözlü tarih görüşmesini yapan kişinin anlatıcıyı “doğru” yönlendirebilmesidir. Bu çalışma ile yerel gazetecilik alanına bir eklektik ve etnografik yöntembilim olan “sözlü tarih çalışması” yardımı ile katkı sunmak amaçlanmaktadır (Neyzi, 1999: 5-6 ; Gezgin ve ark., 2016: VIII ).

___

  • Bilgili, M. F. (1938). Atatürk'ün Hayat Felsefesi. Antakya-Hatay
  • Gezgin, S., Polat, V., Arcan, H. E. (2016). Türkiye Sözlü Basın Tarihi– Cilt I. Editör Ali Berktay. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Neyzi, L. (1999). İstanbul'da hatırlamak ve unutmak: Birey, Bellek ve Aidiyet. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları. ISBN: 975-333-113-4.
  • Soysal, İ. (1985). 150'likler. İstanbul: Gür Yayınları.