Yeni Kamu Yönetiminde Politikaların Değerlendirilmesi: Tipolojiler, Boyutlar ve Ölçütler

Kamu politikalarının analizi ve değerlendirilmesi gibi konular yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde getirilen yeniliklerin arasında yer almaktadır. Kamu politikaları analizi farklı aşamalarda politikanın nasıl gerçekleştirileceğini ve tanımlanacağını ifade eder. Kamu politikalarını değerlendirme ise uygulanan programların istenilen, düşünülen uygunlukta olup olmadığı konusundaki yargıları bildirir. Bu çalışmada sadece kamu politikalarının değerlendirilmesi KPD konusu ele alınmaktadır. KPD, başarı ya da başarısızlığın nedenlerini ortaya koyar, kamusal eylemlerin etkilerini ve işleyiş biçimini tanımlar. Bu değerlendirme çalışmalarında amaçlar, araçlar ve sonuçlar temel dayanak noktalarıdır. Değerlendirme faaliyetlerinde etkililik, verimlilik, uygunluk ve tutarlılık önemli ölçütlerdir. Bu ölçütler aynı zamanda yeni kamu yönetiminin de temel unsurlarıdır. Bu anlamda yeni kamu yönetimi uygulamaları ile KPD unsurlarının bir ölçüde örtüştüğü söylenebilir.Bu araştırmanın amacı, kamu politikaları değerlendirmelerinde kullanılan tipolojileri, boyutları ve ölçütleri tanıtmaktır. Bu anlamda ortaya konulan kuramsal bilgiler ile herhangi bir kamu politikası değerlendirilebilecek ve elde edilen performans ortaya konulabilecektir. Çalışmada dolaylı araştırma yöntem ve tekniklerinden yararlanılmıştır. Bu çerçevede yerli ve yabancı çok sayıdaki eserden teorik olarak yararlanılmaya çalışılmıştır. Bir kamu örgütünde kamusal eylemlerin değerlendirilmesinin örgütsel verimliliği, etkililiği ve kurumsal performansı artıracağı; dolayısıyla da vatandaşın devlete olan güvenini sağlanacağı yargısı ise bu araştırmada ulaşılan en önemli bulgudur.Çalışmanın hipotezi son yıllarda kamu örgütlerinde yaşanan değişimlerin özelleştirme, yerelleştirme, serbestleştirme vb. kamu politikalarında değerlendirme gereksinimini artırdığı iddiasıdır. Çalışmada öncelikle yeni kamu yönetimi yaklaşımı tanımlanmış; daha sonra ise yeni kamu yönetimi yaklaşımı ve kamu politikalarını değerlendirme yaklaşımları ilişkilendirilmiş; arkasından ise kamu politikalarının tipolojileri, boyutları ve değerlendirme ölçütleri irdelenmiştir

EVALUATION OF POLICIES IN NEW PUBLIC MANAGEMENT: TYPOLOGIES, DIMENSIONS AND CRITERIA

Issues such as the analysis and evaluation of public policy are among the new paradigms introduced within the new framework of public administration concept. Public policy analysis refers to how to define and implement a policy at different levels. And, the public policy evaluation refers to the judgments on whether the implemented programs have the desired and planned level of eligibility. In this study, only the public policy evaluation PPE is discussed.PPE reveals the reasons of success or failure, and defines the impacts and modes of operations of public activities. These evaluation studies are mainly based on goals, means and outcomes. Effectiveness, efficiency, eligibility and consistency are important criteria in evaluation activities. These criteria are also the key elements of the new public administration. In this sense, it can be said that new public administration practices overlap with PPE elements to a certain extent.The aim of this study is to introduce typologies, dimensions and criteria used in public policy evaluations. Hence, it will be possible to evaluate any public policy, and the resulting performance will be revealed by the theoretical information given.Indirect research methodologies and techniques were used in the study. In this context, a large number of Turkish and international studies were utilized for theoretical work. The most important finding reached in this study is the conclusion that evaluation of public actions in a public organization will increase organizational efficiency, effectiveness and performance, consequently the citizens’ confidence in government will be ensured.The hypothesis of the study is the claim that the changes in recent years in public organizations privatization, localization, deregulation and so on. increase the need for evaluation of public policies. In the study, first the new public administration approach is defined, then the new public administration approach is associated with public policy evaluation approaches, and then the typologies, dimensions and evaluation criteria of public policies are investigated

___

  • ADN Organisations (TY), Planification Strategique e-book, Acompagnement et Developpment Novateurs.
  • Amar, Anne, Berthier Ludovıc (2007), Le Nouveau Management Public: Avantages et Limites, RECEMAP.
  • Bertrand, Fraçoise (2008), Evaluation du Politiques de Planification Regionale et Development Durable, UMR CITERES-MSH Villes et territoires.
  • Collectivités Locales (2007), Evaluer Les Politıques Publiques, www.collectiviteslocales. gouv. fr /.../10_evaluer_les_politiques_publiques.pdf.
  • Comıssariat General Du Plan (1992) Le Petit Guide de L’Evaluation, Conseil National de L’Evaluation,http://atelierdeprojets.saone-et-loire. equipement.gouv.fr/fichier/pdf/521CSE_petit_guide_eval_cle5913d6. pdf?arg=86661221&cle=3c 2687ce5cacca 12d 029 8ad1c 482d 73b 49f 943f4&file =pdf%2F521_CSE_ petit_guide_eval_cle 5913d6 .pdf
  • Çevik, Hasan Hüseyin, Süleyman, Demirci (2012), Kamu Politikası, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Fouquet, Annie, Jacques, Perrıault (2010), Evaluation Politiques Publiques, Politique de Recherche, Communication et Organisation, 38/2010,29-40.
  • Fouquet, Annie (2011), L’Evaluation des Politiques Publiques en France, Methodes d’Evaluation des Politiques Publiques Actes du Seminaire, DREES, No: DICOM: 11- 025.
  • Mılbert, Isabelle (2010), Les Politiques Publiques Vues dans Leur Dimension Historique et Spatiale, Atelier “Politiques Publiques”, 27 fevrier 2010.
  • Mıllot, Guillaume (2010), L’ Evaluation des Politiques Publique, Aide au Pilotage de L’Aksiyon Ministerielle, Analyse, no:19-Mai 2010.
  • Nıoche, Jean Pierre (1982), De L’Evaluation a L’Analyse des Politiques Publiques, Revue Française de Science Politique,32’e anne n’1, 1982.
  • Övgün, Barış (2013), Türkiye’de Kamu Yönetiminin Dönüşümü, Nika Yayınevi, Ankara.
  • Papazıan, Katia Horber (2008), L’Evaluation dans le Cycle des Politiques Publiques, IDHEAP Journees Senegalaises de L’Evaluation, 28.29 et 30 Octobre 2008.
  • Ünal, Mustafa Coşar (2013), Kamu Politikasında Tipolojik Yaklaşımlar, Kamu Politikası Süreci, (Ed. Alican Kaptı), Seçkin Yayıncılık, Ankara, s. 189-203.
  • Yıldız, Mete ve Sobacı, Mehmet Zahid (2013), Kamu Politikası ve Kamu Politikası Analizi, Kamu Politikası Kuram ve Uygulama, (Ed. Mete Yıldız ve Mehmet Zahid Sobacı), Adres Yayınları, Ankara, s.114-129.