Kamu Çalışanlarının Demografik Özelliklerine Göre Örgütsel Adalet Algısı ve İzlenim Yönetimi Davranışlarının Farklılaşması

Örgütsel adalet algısı çalışanın iş tatminini etkileyen en önemli unsurlardan biridir. İzlenim yönetimi ise toplumda yaşayan ve sosyal bir varlık olan insanın kazanımlarını artırmak ya da korumak için çevresinde yarattığı imaja dönük davranışlardır.Bu çalışmada kamu çalışanları üzerinde gerçekleştirilen anket çalışması neticesinde örgütsel adalet algısı ile izlenim yönetimi davranışları arasındaki ilişkiler incelenmiş ayrıca izlenim yönetimi ve örgütsel adalet algılarının demografik değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığı test edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; izlenim yönetimi taktiklerinden olan kendini örnek personel gösterme eğiliminin gelir düzeyine, niteliklerini tanıtarak kendini sevdirme eğiliminin ise yaşa göre farklılaştığı görülmüştür. Ayrıca örgütsel adalet ile izlenim yönetimi boyutları arasında ilişki tespit edilmiş olup; izlenim yönetimi boyutlarından olan işine sahip çıkma boyutu ve örgütsel adaletin etkileşimsel adalet boyutu arasındaki ilişkinin daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır

ORGANIZATIONAL JUSTICE PERCEPTION AND IMPRESSION MANAGEMENT BEHAVIOUR DIFFERENTIATION ACCORDING TO THE DEMOGRAPHIC CHARACTERISTICS OF PUBLIC EMPLOYEES

The perception of organizational justice is one of the most important factors affecting job satisfaction of the employee. Impression management is an image-oriented behavior that is created by a person who lives in a community and is a social entity to increase or protect his achievements.This study examines the relationship between organizational justice perceptions and impression management behaviors with a survey conducted on public employees. Moreover, it was tested whether the perceptions of management and organizational justice differed in terms of demographic variables. The results obtained indicated that: the tendency to present himself as an exemplary employee, which is one of the impression management tactics, differs according to the income level, and the tendency to endear oneself by introducing their qualities differs according to age. In addition, the study determined the relation between organizational justice and impression management dimensions and concluded that that there was a higher relationship between job adherence, which is an aspect of impression management, and the interactive justice of organizational justice

___

  • Akdoğan A. ve Aykan E., (2008), “İzlenim Yönetimi Taktikleri: Erciyes Üniversitesinde Görev Yapan Akademisyenlerin İzlenim Yönetimi Taktiklerini Belirlemeye Dönük Bir Uygulama”, Yönetim Dergisi, Y:19 S:60.
  • Andrews, Martha C. ve Kacmar, K. Michele (2001), “Impression Management by Association: Construction and Validation of a Scale”, Journal of Vocational Behavior, 58(1).
  • Araz, A. (1998), “Çeşitli Değişkenler Açısından Benlik Sunumu”, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi.
  • Aslantürk, G. ve Şahan, S. (2012), “Örgütsel Adalet ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkinin Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Örnekleminde İncelenmesi”, Polis Bilimleri Dergisi, C.14(1).
  • Basım, N. H., Tatar, İ. ve Şahin, N. H. (2006), “Çalışma Yaşamında İzlenim Yönetimi: Bir Ölçek Uyarlama Çalışması”, Türk Psikoloji Yazıları, 9(18)
  • Basım, N. H. ve Tatar, İ. (2008), “İzlenim Yönetimi”, Çağdaş Yönetim ve Örgütsel Başarım, Ed: M. Şerif Şimşek ve Adnan Çelik, Eğitim Kitabevi, Konya.
  • Bies, R. J. ve Moag, J. S. (1986), “Interactional Justice: Communication Criteria of Fairness”, R. J. Lewicki, B. H. Sheppard & M. H. Bazerman içinde, Research on Negotiation in Organizations, (Vol.1) Greenwich, CT: JAI.
  • Çalışkan, K. (2007), “Politik Davranış ve Etik”, İş Hayatında Etik Ed: Suna Tevruz, Beta Yayınları, İstanbul.
  • Doğan S. ve Kılıç S. (2009), “Örgütlerde İzlenim Yönetimi Davranışı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 23, Sayı: 3.
  • Efeoğlu, İ. E. ve İplik, E. (2011), “Algılanan Örgütsel Adaletin Örgütsel Sinizm Üzerindeki Etkilerini Belirlemeye Yönelik İlaç Sektöründe Bir Uygulama”, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C. 20, S. 3.
  • Folger, R. ve Cropanzano, R. (1998), “Organizational Justice and Human Resources Management”, Journal of Management, Vol. 16, No. 2.
  • Greenberg, J. (1996), “The Quest for Justice on the Job: Essays and Experiments”, Thousand Oaks, CA: Sage Publications, 24.
  • Gürbüz S. ve Mert S. İ. (2009), “Örgütsel Adalet Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Uygulaması: Kamuda Görgül Bir Çalışma”, Amme İdaresi Dergisi, Cilt 42, Sayı 3, syf:118.
  • Habibe T., Korkmaz, E. (2014), “Çalışanların Günlük Duygu Durumu ve Üretim Karşıtı Davranışları Arasındaki İlişki: Genel Örgütsel Adalet Algısının Düzenleyici Rolü”, Türk Psikoloji Yazıları, Haziran 2014, 17 (33), 77-87.
  • Karaeminoğulları, A. (2006), “Öğretim Elemanlarının Örgütsel Adalet Algıları ile Sergiledikleri Üretkenliğe Aykırı Davranışlar Arasındaki İlişki ve Bir Araştırma”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Karakuş M. ve Sedat, A. (2016), “Öğretmenlerin Bireysel ve Örgütsel Değerleri ile İzlenim Yönetimi Taktikleri Seçimi Arasındaki İlişki Düzeyi”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi: C:13, S:33, s.137.
  • Karcıoğlu, F. (2009), “Örgütsel İletişim ve İş Tatmini İlişkisi-Bir Uygulama”, Yönetim Dergisi, Yıl: 20, Sayı: 63.
  • Kibritçioğlu A. (1998), “İktisadi Büyümenin Belirleyicileri ve Yeni Büyüme Modellerinde Beşeri Sermayenin Yeri”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi.
  • Lim, Y. K. (2011), “A Longitudinal Study of Impression Management Strategies and Leadership Emergence: The Moderating Roles of Gender and Virtualness”, Doctor of Philosophy, University of Oklahoma, Norman, Oklahoma.
  • Masterson, S. S., Lewıs-Mcclear, K., Goldman, B. M. ve S. M. Taylor, (2000), Integrating Justice and Social Exchange: The Differing Effects of Fair Procedures and Treatment on Work Relationships, Academy of Management Journal, 43.
  • Meydan, C. H. (2011), “Öğretmenlerin Bireysel ve Örgütsel Değerleri ile İzlenim Yönetimi Taktikleri Seçimi Arasındaki İlişki Düzeyi”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 6(2) :300.
  • Önderoğlu S. (2010), “Örgütsel Adalet Algısı, İş Aile Çatışması ve Algılanan Örgütsel Destek Arasındaki Bağlantılar”, Ankara Üniversitesi Psikoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Özdemir Gümrükçü N. (2006), Sanal Topluluklarda İzlenimi Yönetme, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı, Ankara.
  • Özdemir Yaylacı, G. (2006), “Organizasyonlarda Kişilerarası İlişkilerde Etki Taktikleri ve Kullanımına İlişkin Literatür Çalışması”, Bilig – Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi, Kış(36).
  • Şahin B. ve Taşkaya S. (2010), “Sağlık Çalışanlarının Örgütsel Adalet Algılarını Etkileyen Faktörlerin Yapısal Eşitlik Modeli ile İncelenmesi” Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, Cilt:13, Sayı:2.
  • Tetik, S. (2012), “Kamu İşletmelerinde Çalışanların Örgütsel Adalet Algılarının Bazı Demografik Özellikler Açısından İncelenmesi”, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, C:4, S:1.
  • Tokgöz, N., (2011), “Örgütsel Sinizm, Örgütsel Destek ve Örgütsel Adalet İlişkisi: Elektrik Dağıtım İşletmesi Çalışanları Örneği”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Ekim.
  • Ülbeği, İ. D. (2011), “Örgütsel Alt Kültürlerde Örgütsel Adalet ve Güven Algısı Üzerine Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Ünaldı, S. (2005), Emniyet Örgütü Yöneticilerinin İzlenim Yönetimi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Yönetimi, Teftişi, Ekonomisi ve Planlaması Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Yeniçeri, Ö., Demirel, Y. ve Seçkin, Z. (2002), “Örgütsel Adalet ile Duygusal Tükenmişlik Arasındaki İlişki: İmalat Sanayi Çalışanları Üzerine Bir Araştırma”, KMU İİBF Dergisi, Yıl.11, S.16.
  • Zaidman, N. ve Drory, A. (2001), “Upward Impression Management in the Work Place Cross-Cultural Analysis”, International Journal of Intercultural Relations, 25(6).