Sovyetler Birliği'nin Dağılması Karşısında Sovyet İnsanının Tepkisizliğinin Nedenleri

Bu araştırmada Sovyetler Birliği'nin dağılması karşısında, Sovyet insanın neden tepkisiz kaldığı ele alınmıştır. Buradan hareketle temel amaç; Sovyetler Birliği'nin dağılmasına neden olarak gösterilen sebeplerin, Sovyet insanı ve yaşamı üzerinde nasıl bir etki yarattığını ortaya koymaktır. Sovyetler Birliği gibi bir devletin kurulduktan yetmiş yıl sonra dağılması birçok soruyu da beraberinde getirmiştir. Bu soruların başında dağılmanın nedenleri gelmekle, yapılan çalışmalar ise genelde devlet sistemi ve ideoloji üzerinde yoğunlaşmaktadır. Ancak bu çalışmalarda; "insana ilişkin değerlendirmeler" arka planda kalmış, Sovyet insanının dağılma karşısında tepkisizliğinin nedenleri ile devlet ve onu oluşturan insanlar arasındaki bağ göz ardı edilmiştir. Bu bağlamda; çalışmada, Sovyetler Birliği'ni dağılmaya götüren nedenlerin oluşturduğu ortamın insanlar üzerinde yarattığı etki hakkında bir değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde "Sovyetler Birliği'nde insan yaşamına ilişkin veriler" özellikle Sovyet arşivlerinden yararlanan çalışmalar ve resmi kaynaklar esas alınarak değerlendirilmiştir. İkinci bölümde "Sovyetler Birliği'nin dağılma nedenleri" ele alınmıştır. Sonuç kısmında ise her iki bölümde elde edilen bulgular değerlendirilerek insanların dağılma karşısında tepkisizliğinin nedenleri yorumlanmıştır

Causes of the Soviet People's Unresponsiveness against the Collapse of the Soviet Union

In this research, causes of the Soviet people's unresponsiveness against the collapse of the Soviet Union is evaluated. From this point of view; the main purpose of this research is to examine what kind of effects were created by the reasons shown as the causes of the collapse of Soviet Union on the Soviet people and the life. Many questions are brought forth with the collapse of a state like the Soviet Union after 70 years later from the establishment. The causes of the collapse is one of the first questions called to mind, but the studies generally focus on the state system and ideology. However in these studies; evaluations related to people remained in the background, the causes of the Soviet People's unresponsiveness against the collapse and the ties between the state and the people that created it are neglected. In this connection, this study tries to make an assessment about the effects of the environment which is created by the causes led to the collapse of Soviet Union on the people. In this context; this study consists of two main parts:. In the first part "data related to the human life in Soviet Union" is evaluated especially on the basis of the studies benefited from Soviet archives and the official resources. In the second part, "causes of the Soviet Union's disintegration" are assessed. In the final section "reasons of the people's unresponsiveness against the disintegration" are commented by evaluating the both parts

___

  • Abdullayev, N. (2007). Rusya'da sosyalizmin kurulma sorunsalı veya sonun başlangıcına bakış. Uluslararası Hukuk ve Politika, 3, 11, 53-70.
  • Acemoğlu, D. ve Robinson, J.A. (2013). Why nations fail the origins of power, prosperity and poverty. Great Britain: Profile Books.
  • Aydıngün, İ. (2014). Sürgün, vatana dönüş ve kültürel canlanma: Kırım Tatarlarında kültürel melezlik. Journal of Black Sea Studies, 42, 53- 67.
  • Enyuan, W. (2013). Son dönemde Stalin'in yeniden değerlendirilmesi eğilimi. İçinde L. Shenming/C. Kızılgeç (Ed.), (Çev. D. Kızılgeç ve A. Köymen), Sovyet Sosyalizmi ve Tarihin Dersleri 26.12.1991 19:32, Sovyet Sosyalizminin Dersleri Cilt I. İstanbul: Canut Yayınevi.
  • Goldman, E. (2008). Rus devriminin çöküş nedenleri. Ankara: Dipnot Yayınları.
  • Hekimoğlu, F.S. (2012). Sovyetler Birliği döneminde Kazakistan. İçinde M. S. Kafkasyalı (Ed.), Bölgesel ve Küresel Politikalarda Orta Asya, 10. Ankara - Türkistan: Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk- Kazak Üniversitesi.
  • Purtaş, F. (2005). Rusya Federasyonu ekseninde Bağımsız Devletler Topluluğu. Ankara: Barış Kitap Yayınevi.
  • Khaırmukhanmedov, N. (2007). Stalin dönemindeki siyasi muhalifleri tasfiye uygulamaları ve çalıştırma kampları. BİLİG / Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi, Bahar, 41, 155-174.
  • Lewin, M. (2011). Sovyet yüzyılı. (Çev. Renan Akman, 3'üncü Baskı). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Oyzerman, T. (2003). Marksizm ve ütopyacılık. Moscow: Progress Tradition Yayınevi.
  • Oyzerman, T. (2005). Gözden geçirmeciliği (revizyonizmi) savunmak. Moscow: The Canon Rehabilitation Yayınevi
  • Özsoy, İ. (2006). Sovyet sisteminin çöküşünden tarihi ve evrensel dersler. BİLİG/Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi, Güz, 39,163-194.
  • Qinian, A. (2013). Bugünkü Rusya'da Marksist okullar. İçinde L. Shenming/C. Kızılgeç (Ed.), (Çev. D. Kızılgeç ve A. Köymen), Sovyet Sosyalizmi ve Tarihin Dersleri 26.12.1991 19:32, Sovyet Sosyalizminin Dersleri Cilt I. İstanbul: Canut Yayınevi.
  • Rocker, R. (2008). Önsöz. İçinde Y. Çoşar (Ed.), Rus Devriminin Çöküş Nedenleri. Ankara: Dipnot Yayınları.
  • Ryapolov, G. (1996). I was a Soviet manager. Harvard Business Review: HBR, Vol. 44, 117-125.
  • Seferov, R. ve Akış, A. (2008). Sovyet döneminden günümüze Ahıska Türklerinin yaşadıkları coğrafyaya göçlerle birlikte genel bir bakış. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 393-411.
  • Shenming, L. (2013). Sovyetler Birliği'nin dağılmasının en temel nedeni. İçinde L. Shenming/C. Kızılgeç (Ed.), (Çev. D. Kızılgeç ve A. Köymen), Sovyet Sosyalizmi ve Tarihin Dersleri 26.12.1991 19:32, Sovyet Sosyalizminin Dersleri Cilt I. İstanbul: Canut Yayınevi.
  • Shuhua, Z. ve Haiyan X. (2013). Stalin'in sosyalist toplum üzerine teori ve pratiği üzerine ortak araştırma. İçinde L. Shenming/C. Kızılgeç (Ed.), (Çev. D. Kızılgeç ve A. Köymen), Sovyet Sosyalizmi ve Tarihin Dersleri 26.12.1991 19:32, Sovyet Sosyalizminin Dersleri Cilt I. İstanbul: Canut Yayınevi.
  • Turan, M. (2011). SSSCB'de toprak mülkiyeti, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 66, 3, 307-332.
  • U.S. Bureau of the Census (1991). USA/USSR: Facts and Figures. Washington: U.S. Government Printing Office.
  • Xincheng Z. (2013). Sovyetler Birliği'nin sosyalist modelinin özgün nitelikleri ve dağılmanın nedenleri. İçinde L. Shenming/C. Kızılgeç (Ed.), (Çev. D. Kızılgeç ve A. Köymen), Sovyet Mirası ve Sovyet Sonrası Rusya'da Toplumsal Mücadeleler, Sovyet Sosyalizminin Dersleri Cilt II. İstanbul: Canut Yayınevi.
  • Xiongcheng, W. (2013). Sovyetler Birliği'nin dönüşümünün nedenleri ve bu olaylardan çıkarılacak dersler. İçinde L. Shenming/C. Kızılgeç (Ed.), (Çev. D. Kızılgeç ve A. Köymen), Sovyet Sosyalizmi ve Tarihin Dersleri 26.12.1991 19:32, Sovyet Sosyalizminin Dersleri Cilt I. İstanbul: Canut Yayınevi.
  • Yeloğlu, H. O. (2012). Örgütsel ekoloji. İçinde H.C. Sözen ve N. Basım (Der.). Örgüt Kuramları, Beta Yayınları, İstanbul, 189-219.