Ortaokul Öğrencilerinin Bilgi Güvenliği Farkındalığı

Bilişim teknolojileri hayatın her alanını etkilemiş, özellikle de eğitimde önemli değişimlere sebep olmuştur. Bu değişimden en çok etkilenen grupların başında ortaokul öğrencileri gelmektedir. Gerek okulda gerek evde bilişim teknolojilerini çok yaygın bir şekilde kullanırken, diğer taraftan bu değişime öğrencilerin ne kadar hazır olduğu konusu ise bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı; hızla gelişen teknolojinin şekillendirdiği bilgi toplumu içerisinde ortaokul öğrencilerinin bilgi güvenliği farkındalığının ölçülmesidir. Araştırmanın örneklemini 2019-2020 eğitim öğretim yılında Akkapı Şehit Kemal Yüzgeç Ortaokulu beşinci, altıncı ve yedinci sınıflarda eğitim gören 400 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilere uygulanan "Bilgi Güvenliği Farkındalığı Anketi" 30 soru ve iki bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümü öğrencilerin sosyo-ekonomik düzeyleri ve kişisel bilgilerini belirleyen sorular, ikinci bölümü ise Bilgi Güvenliği Anketi soruları oluşturmaktadır. Uygulanan anket SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Pilot uygulama yapılarak anketin güvenirlik katsayı 0,699 olarak belirlenmiştir. Yapılan araştırmanın güvenirlik katsayısının 0,50'nin üzerinde olması nedeniyle güvenilir bir ölçme yapıldığı kabul edilmiştir. Öğrencilerin teknoloji kullanımlarının ve bilgi güvenliği farkındalıklarının; cinsiyet, yaş ve sınıf, internet kullanım süresi ve internet kullanım amacı değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadıklarını belirlemek amacıyla bağımsız örneklemler için t testi ve tek yönlü ANOVA analizi uygulanmıştır. Farklılığın anlamlı olduğu grupların tespiti için ise Scheffe testi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; katılımcıların bilgi güvenliği farkındalıkları arasında; cinsiyet, yaş, sınıf, internette geçirdiği süre ve interneti kullanmadaki amaç değişkenlerine göre farkın anlamlı olduğu görülmektedir.

Information Security Awareness of Secondary School Students

Information technologies have affected every area of life and have caused important changes especially in education. Secondary school students come first among the groups that are most affected by this change. As the use of information technologies is spreading rapidly both at school and at home, it is not known how ready students are for this change. The purpose of this study is the measurement of information security awareness of secondary school students within the information society shaped by the rapidly developing technology. The subjects of the study consist of 400 students studying in the fifth, sixth, and seventh grades of Akkapı Şehit Kemal Yüzgeç Secondary School in the 2019-2020 academic year. Information and Awareness Survey, with 30 questions and two parts, was applied to students. The first part contains the questions determining the socio-economic levels and personal information of the students and the second part includes the Information Security Questionnaire. The applied questionnaire was analyzed using the SPSS program. The reliability coefficient of the questionnaire was determined as 0.699 with a pilot application. Since the reliability coefficient of the research was over 0.50, it was accepted that a reliable measurement was made. Students' technology usage and information security awareness; t-test and one-way ANOVA analysis were applied for independent samples to determine whether they differ according to gender, age, and class, for the duration of internet usage and internet usage purpose. The Scheffe test was used to determine the groups in which the difference was significant. As a result of the results of the analysis among the information security awareness of the participants; accounting the variables of gender, age, class, time spent on the internet and the purpose of internet usage, it is seen that the difference was meaningful

___

  • Arifoğlu, A., Kömes, A., Yazıcı, A., Akgül, M.K., Ayvalı, A. (2002). E-Devlet Yolunda. Ankara: Türkiye Bilişim Derneği Yayınları.
  • Krause, M., Tipton, H. (2007). Information Security Management Handbook. London: CRC Press. ISDN: 0849319978.
  • Schryen, G. (2007). Anti-Spam Measures: Analysis and Design. Germany: Springer Science, Business Media. ISBN:9783540717485.
  • Ulaşanoğlu, M.E., Yılmaz, R., Tekin, M.A. (2010). Bilgi Güvenliği: Riskler ve Öneriler. Ankara: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu.
  • Ünver, M., Canbay, C., Mirzaoğlu, A.G. (2009). Siber Güvenliğin Sağlanması: Türkiye’deki Mevcut Durum ve Alınması Gereken Tedbirler. Ankara: Bilgi Teknolojileri ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı.
  • Yurdakul, C., Çağlayan, M.U. (1997). Bilgi Teknolojileri Türkiye İçin Nasıl Bir Gelecek Hazırlamakta. Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Canbek, G., Sağıroğlu, Ş. (2006). Bilgi, Bilgi Güvenliği ve Süreçleri Üzerine Bir İnceleme. Politeknik Dergisi, 9(3), 165-174.
  • Cohen, F. (1987). Computer Viruses: Theory and Experiments. Journal of Computers&Security, 6(1), 22-23.
  • Fussell, R.S. (2005). Protecting Information Security Availability Via Self-adapting Intelligent Agents. Military Communications Conference, IEEE, 297s.
  • Tekerek, M. (2008). Bilgi Güvenliği Yönetimi. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 11(1), 132.
  • Vural, Y., Sağıroğlu, Ş. (2008). Kurumsal Bilgi Güvenliği Ve Standartları Üzerine Bir İnceleme. Gazi Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 23(2), 507-522.
  • Öztürk, Ö. (2009). E-Postalarda Spam Sorunu ve Çözüm Önerileri. (Uzmanlık Tezi). Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu. Ankara.
  • Turhan, M. (2010). Siber Güvenliğin Sağlanması, Dünya Uygulamaları ve Ülkemiz için Çözüm Önerileri. (Uzmanlık Tezi). Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu. Ankara.
  • Vural, Y. (2007). Kurumsal Bilgi Güvenliği ve Sızma (Penetrasyon) Testleri. (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Ankara.
  • APWG, (2019) Phishing Activity Trends Report, 10 Aralık 2019’da http://www.apwg.org adresinden alınmıştır.
  • Nickolov, E. (2008). Modern Trends in The Cyber Attacks Against The Critical Information Infrastructure, Regional Cybersecurity Forum. 10 Aralık 2019’da http://www.itu.int adresinden alınmıştır.
  • Türk Dil Kurumu, (2019). 12 Aralık 2019’ da www.tdk.gov.tr adresinden alınmıştır.