Leasingin alternatif bir tedarik yöntemi olarak savunma tedarikinde kullanılmasının örnek bir uygulama ile incelenmesi

Artan ihtiyaçlar, azalan kaynaklar ve gelişen teknolojiler doğrultusunda ihtiyaçların maksimum faydayı sağlayacak şekilde tedariki önem kazanmaktadır. Bu çerçevede leasing yatırım ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir araçtır. Leasing özellikle finansal açıdan çok rahat olmayan kuruluşlar tarafından yatırım ihtiyaçlarını karşılamak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Uluslararası literatürde yazıldığı ve kullanıldığı gibi leasing sözcüğü “kiralama” anlamına gelmektedir. Türkiye’de kavramsal olarak “leasing” sözcüğü kullanıldığı gibi uygulama olarak leasingin bir türü olan “finansal kiralama” kullanılmaktadır. Leasing bir varlığı satın almadan kullanımını sağlayan bir metottur. İşletmeler mevcut kaynaklarını kullanmadan bir varlığın kullanımını finanse edebilirler. Böylece mevcut finansal kaynaklar korunabilir ve başka amaçlar için kullanılabilir. Bu çalışmada öncelikle leasingin ne olduğu, dünyadaki ve Türkiye’deki uygulama alanları belirlenmiş, müteakiben TSK savunma tedarikinde uygulanabilirliği tartışılmıştır. Bu çalışmanın amacı leasingin savunma tedarikinde kullanılmasını örnek bir uygulama ile incelemektir.

Investigation of use of leasing as an alternative procurement method in defense procurement

With increasing needs, decreasing resources and developing technologies the procurement of needs so that it can support maximum utility gains importance. In this scope leasing is an important tool to meet investments. Particularly in the companies having financial difficulties leasing is used commonly for the purposes to meet the investments. As written and used in international literature leasing word means “renting” or “hiring”. In Turkey as used in conceptual leasing is used in application as financial leasing which is a kind of leasing. Leasing is a method to provide the use of an asset without purchasing it. Companies can finance the use of an asset without using existing resources. By this way existing financing sources are conserved and can be used for other purposes. In this paper firstly the meaning of leasing, the application areas in the world and in Turkey are determined; then the use of leasing in the procurement of defense of the Turkish Army Forces is discussed. The purpose of this paper is to study the use of the leasing in defense procurement with a practice as an example.

___

  • Akarakiri, J.B., 1998. Equipment Leasing: A Strategy for Technology Acquisition in Nigeria. Technovation, 18(5):
  • Beuselinck, C., 2000. The Economic Impact of Leasing. Faculty of Economics and Business Administration, Gent.
  • Boyle, J. ve Limmack, R.J., 1982. Managerial Finance. Londra: Holt, Rinehart ve Winston.
  • Congressional Research Service (CRS) Report, 2003. The Air Force KC- 767 Tanker Lease Proposal: Key Issues for Congress,US Congressional Research Service & The Librar of Congress, Eylül 2.
  • Ezzell, J.R. ve Vora, P.P., 2001. Leasing Versus Purchasing:Direct Evidence on a Corporation's Motivations for Leasing and Consequences of Leasing. The Quarterly Review of Economics and Finance, 41:
  • Finansal Kiralama Derneği (FİDER).(2005),"İstatistikler", Erişim:01.03.2007, http://www.fider.orq.tr/paqeStructure.aspx
  • General Accounting Office (GAO), 2002. US Air Force Tanker Leasing, GAO-02-724R. Mayıs 15.
  • Lasfer A. ve Levis M., 1998. The Determinants of the Leasing Decision of Small and Large Companies. European Financial Management, 4(2):
  • Leaseurope. (2007), "What is Leasing?", Erişim:01.03.2007, http://www. leaseurope.org/paqes/Leasinq/Leasinq.asp
  • Leaseurope. (2005), "Statistics", Erişim:01.03.2007,http://www.leaseurope.org/ paqes/Statistic/Stat.asp
  • Mayes D.G. ve Nicholas C.S., 1988. The Economic Impact of Leasing, Londra: Macmillan Press.
  • Özulucan, A. ve Deran, A., 2001. TMS 17 ve Piyasa Uygulaması Çerçevesinde; Finansal Kiralama İşlemlerinin Karşılaştırılması, Kiracı ve Kiraya Veren Açısından Dönem İçi ve Dönem Sonu Muhasebe Kayıtları. MÖDAV Dergisi, Eylül.
  • Schmit, M., 2004. Credit Risk in the Leasing Industry. Journal of Banking & Finance, 28.
  • Upneja, A. ve Schmidgall.R., 2001. Equipment Leasing in the U.S. Lodging industry. Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, Nisan.
  • Uslu, Ç., 2003. Türkiye'deki Uygulamalarıyla Finansal Kiralama. Yapı Kredi Leasing, İzmir.
  • Yükçü ve diğ., 1999. Finansal Yönetim. İzmir. 28.06.1985 tarih ve 18795 sayılı 3226 no'lu Finansal Kiralama Kanunu(FKK).
  • 02.07.1992 tarih ve 3833 sayılı TSK Stratejik Hedef Planının Gerçekleştirilmesi Maksadıyla Gelecek Yıllara Sari Taahhütlere Girişme Yetkisi Verilmesi Hakkında Kanun (GYSTGYVHK).
  • 22.01.2002 tarih, 30.07.2003 değişik tarih ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu istisna 3b maddesi.
  • 01.07.2003tarih ve 319 sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği, Tanımlar.
  • 10.10.2006 tarih ve 26315 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esastan Hakkında Yönetmelik.