Küresel Boyutta Biyolojik Terör Tehdidi

"Uzun süren savaşları kısaltmak için" gibi, farklı bir söylemin arkasına saklansa da Kitle İmha Silahları, devletler için günümüzdeki en önemli caydırıcılık unsurudur. Ve bu da doğal olarak güç demektir. Nükleer, kimyasal, biyolojik ve radyolojik adı altında dört değişik formatı olan bu silahlardan biyolojik silahların - henüz ilk ikisi kadar sık telaffuz edilmese de - uluslararası toplum tarafından önemi her geçen gün daha fazla anlaşılmaya başlanmıştır. Gerek Eylül 2001 tarihinde gerçekleştirilen şarbonlu mektup eylemleri, gerekse El-Kaide ve Aum Shinrikyo terör örgütlerinin girişimleri uluslararası toplumların dikkatini bu yeni ama aslında bir o kadar da eski olan terör çeşidine yöneltmiştir. Diğer bir deyişle, biyolojik silahlar artık terör örgütleri tarafından da caydırıcı bir unsur olarak algılanmaya başlamıştır. O halde biyolojik silahlar, terör amaçlı kullanıldıklarında ya da kullanılma tehdidinde bulunulduğunda toplumlar ya da devletler üzerinde ne çeşit bir etki yaratır? Bu etkinin ağır ve uzun süreli olacağı, panik duygusu ile karışık çok ciddi psikolojik stres oluşturacağı varılan sonuçlardan en önemlisidir. Dahası, teröristler açısından cezbedici olan bu hususun, biyolojik silahların kullanım alanlarının genişliği ile de birleştiğinde terör örgütlerine yeni ufuklar açması, ülkelerin güvenlik politikalarında dikkate alınması gereken bir önceliktir

The Threat of Biological Terrorism On a Global Scale

Although they have hidden back to a different discourse such as ‘to shorten the long-lasting wars’, the Weapons of Mass Destruction (WMD) are currently the most important element of deterrence for states. And, this naturally means power. Out of these weapons, which have four different formats under the name of nuclear, chemical, biological and radiological, the biological weapons’ importance have began to be understood by the international community more with each passing day, although they are not yet to be pronounced as often as the first two. Either the anthrax letter attacks which were held in September 2001 or the initiatives by Al-Qaeda and Aum Shinrikyo terrorist organizations have led the attention of international community to this type of terrorism, which is new but at the same time old as well. In other words, biological weapons have also begun to be perceived now by the terrorist organizations as a deterrent. Then, what sort of impact do the biological weapons create on society or on states when they are used or threatened to be used? That this effect will be severe and prolonged, create a serious psychological stress when mixed with the sense of panic is the most important conclusion reached. Moreover, that this consideration, which is attractant to terrorists, opens up new horizons to the terrorist organizations when it is coupled with the extent of the field of the use of biological weapons is a priority that the countries should take into account in their security policies

___

  • Allison, G. (2010). İçinde K. Koçak (Ed.), Küresel Terörizm ve Uluslararası İş Birliği Sempozyumu. Ankara: Genelkurmay Basımevi.
  • Arda, C. (2009). How credible is the threat of chemical and biological weapons?. İçinde O. Aytaç ve M. Kibaroğlu (Ed.). Defence against weapons of mass destruction terrorism (s. 63-67). Amsterdam: IOS Press.
  • Aytaç, O. ve M. Kibaroğlu (Ed.). (2009). Defence against weapons of mass destruction terrorism. Amsterdam: IOS Press.
  • Beaton, R. ve Murphy, S. (2002). Psychosocial responses to biological and chemical terrorist threats and events. Official Journal of the American Association of Occupational Health Nurses, 50 (4), 182-189.
  • Biyolojik Silah Nedir? (2014). 19 Ocak 2014’te http://www.polisiye.com/devam. asp?yazid=688 adresinden alınmıştır.
  • Blendon, R.J., Benson, J.M., Desroches, C.M. ve Herrmann, M.J. (2001). The impact of anthrax incidents in three metropolitan areas. Boston: Harward School of Public Health.
  • Broken Arrows: Nuclear Weapons Accidents. 20 Eylül 2013’te, http://www. atomicarchive.com/Almanac/Brokenarrows adresinden alınmıştır.
  • Chandler, R.W. (1998). The new face of war: Weapons of mass destruction & the revitalization of America's transoceanic military strategy. McLean, VA: Amcoda Press.
  • Christopher, G.W., Cieslak, T.J., Pavlin, J.A. ve Eitzen, E.M. (1997). Biological warfare a historical perspective. JAMA, 278 (5), 412-417. 15 Ocak 2014’te http://jama.ama-assn.org adresinden alınmıştır.
  • Chronology of Aum Shinrikyo’s CBW Activities. (2001). http://cns.miis.edu/ reports/pdfs/aum_chrn.pdf adresinden alınmıştır.
  • Clinehens, N. A. (2000). Aum Shinrikyo and weapons of mass destruction: A case study. Araştırma Raporu, Alabama: Hava Komuta ve Kurmay Koleji. Cooperative Threat Reduction Program. 18 Ocak 2014’de http://web.archive.org/ web/20070927215354/http://www.dtra.mil/oe/ctr/programs/ adresinden alınmıştır.
  • Croddy, E. (2001). Chemical and biological warfare. New York: Copernicus. Çankaya, S. ve M. Kibaroğlu (Ed.).(2010). Bioterrorism: Threats and deterrent, Ankara: Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi.
  • Demirci, S.R. (2009). Nükleer terörizm tehdidi. 29 Ocak 2014’te http://www. tasam.org/tr-TR/Icerik/1014/nukleer_terorizm_tehdidi adresinden alınmıştır.
  • Dizer, U. (2009). Biyolojik savaş etkenlerinin kliniği, tedavi ve korunma yolları.
  • İçinde T. Karayılanoğlu (Ed.), Kimyasal ve Biyolojik Terörizm (ss. 55-69). Ankara: GATA Basımevi.
  • Eifried, G. (2001). Psychological effects of chemical and biological (CB) terrorism: Lessons from the past. Defence Technical Information Center, 01 Şubat 2014’te http://www.dtic.mil/get-tr-doc/pdf?AD=ADP013457 adresinden alınmıştır.
  • Global Terrorism Database. (2013). 18 Kasım 2013’te http://www.start.umd.edu/ gtd/search/Results.aspx?chart=weapon&casualties_type adresinden alınmıştır.
  • Hall, K. E. (2010). The Dangerous Decline in the US Military’s Infectious-Disease Vaccine Program. http:/www.au.af.mil/au/awc/awcgate/awc/2010_hall. pdf adresinden alınmıştır.
  • Hüşan, U. H. (2010). Biyolojik terör riskine karşı tıbbi müdahalenin etkinliğinin irdelenmesi ve yerel yanıtın geliştirilmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.
  • IAEA Incident and Trafficking Database (ITDB). (2013). 20 Eylül 2013’te http:// www-ns.iaea.org/downloads/security/itdb-fact-sheet.pdf adresinden alınmıştır.
  • Introduction to Biological Weapons. (2013). 18 Mart 2013’te http://www.fas.org/ biosecurity/ resource/bioweapons.htm adresinden alınmıştır.
  • Karayılanoğlu, T., Kenar, K., Ortatatlı, M. ve Öztuna, A. (2006). Şarbon şüpheli pakete NBC laboratuarlarının yaklaşımı: Olgu sunumu. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi NBC Özel Sayısı, LXIII (1, 2, 3), 165-169.
  • Karayılanoğlu, T. Kimyasal ve Biyolojik Tehdit. (2009). İçinde T.Karayılanoğlu (Ed.), Kimyasal ve biyolojik terörizm (ss. 1-9). Ankara: GATA Basımevi.
  • Kenar, L. (2002). Bir NBC atağı karşısında ülkemiz için ulusal NBC savunma ve ilk yardım sisteminin oluşturulması. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Gülhane Askerî Tıp Akademisi, Ankara.
  • Kibaroğlu, M. (2006). Kitle imha silahlarıyla terör: Kıyametin yeni eşiği mi?. Avrasya Dosyası, 12 (3), 119-137.
  • Kibaroğlu, M. (2003-2004). Yeniden yapılanan orta doğu ve kitle imha silahları.
  • Avrasya Dosyası Orta Doğu Özel Sayısı, 9 (4) 107-125.
  • Kitle İmha Silahları Raporu. (2013). 22 Ekim 2013’te http://www.netpano.com/ kitle-imha-silahlari-raporu/ adresinden alınmıştır.
  • Larssen, R. M. (2010). Al QaedaWeapons of mass destruction threat: Hype or reality?. Belfer Uluslararası İlişkiler ve Bilim Merkezi, Harvard Koleji Yayını.
  • Leblebicioğlu, H. (2006). Türkiye’de ve dünyada ortaya çıkan biyolojik tehlikeler. 3 Ocak 2013’te http://www.toraks.org.tr/mesleki_semp/H_LEBLEBiCi OGLU.PPT adresinden alınmıştır.
  • Lele, A. (2008). An approach for a biological threat analysis. İçinde S.Çankaya ve M. Kibaroğlu (Ed.), Bioterrorism: Threats and deterrent (ss. 59-65). Ankara: Terörle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi.
  • Mayer, T.N. (1995). The biological weapon: A poor nation's weapon of mass destruction. Battlefield of the Future, 21st Century Warfare Issues, 3, http://www.airpower.maxwell.af.mil/airchronicles/battle/chp8.html adresinden alınmıştır.
  • Nunn-Lubar CTR Scorecard. (2013). 21 Şubat 2013’te http://cms.dtra.mil/docs/sys tem-documents/20130501_fy13_ctr-scorecard_slides_may13.pdf adresinden alınmıştır.
  • Özgür, S. (2006). Geleceğe yönelen tehdit kitle imha silahları. İstanbul: IQ Yayıncılık.
  • Purver, R. (1995). The Tokyo subway attack. Strategic Analyst, Canadian Security Intelligence Service, 25 Ocak 2014’te https://www.csis-scrs.gc.ca/pblctns/ thr/cbtrrrsm06-eng.asp#tab34 adresinden alınmıştır.