Sigmund Freud’un Görüşlerinin Eğitime Yansımaları

Değişim ve ilerlemenin çok hızlı bir ivmede olduğu yirmi birinci yüzyılda en çok ihtiyaç duyulan alanlardan biri şüphesiz ki eğitimdir. İnsanın sosyal, kültürel ve toplumsal bir çevrede yaşarken psikolojik şartları ve biyolojik gelişiminin önemi dikkate değer bir hal almıştır. Özellikle eğitim boyutunda; bireyin bütünsel gelişimi, çocukluk deneyimleri, davranış kalıpları ileride ruhsal ve fiziksel açıdan sağlıklı olabilmesi adına önem teşkil eder. Bireyin bütünsel gelişimi adına fikir insanlarının düşünceleri eğitsel manada dikkate alınmalıdır. Bu bağlamda; Freud ile Freud’ un eğitime yönelik düşünceleri analiz edilmeli; eğitim uygulamalarına dahil edilmelidir. Günümüze kadar Freud’ un zihin dünyasını keşfetmeye çabalayan bilim adamları da dahil, azınlıkta olan bir kesim onun orijinal çalışmalarını okuyarak yorumlamaya çalışmıştır. Freud’ un kendi dünyasında belirli bir zihin şablonu içerisinde kalmasına rağmen mücadeleci kişiliği ve ömrünün sonuna kadar sürekli çalışması, karşıt görüşlü birçok meslektaşının ve çevresinin onu yargılamasına rağmen tüm hayatını bilime adaması eserlerini anlamak için yeterli sebeplerdir. Psikanalist- nörolog Freud’ u objektif ve bütünsel açıdan değerlendirmek eğitim hakkındaki görüşlerini yakalamak için gereklidir. Bu noktada, Freud’ u ve onun fikirlerini tarafsız bir biçimde sorgulayabilmek adına teorilerini anlamaya çalışmak, onun görüşlerinin eğitim dünyasına nasıl yansıyabileceğini gösterebilmek adına bu çalışma yapılmıştır.

___

  • Referans1 Freud, Sigmund. Sevgi ve Cinsellik Üzerine-Sigmund Freud, çev.Akın Kanat, İzmir: İlya İzmir Yayınevi - Atlantis Yayınevi, 26. Baskı, 2016.
  • Referans2 Freud, Sigmund. Sigmund Freud- Psikanaliz Üzerine (New Introductory Lectures on Psycho-Analysis), çev. Elif Çalıner, İstanbul: Olimpos Yayınları, 2019.
  • Referans3 Freud, Sigmund. Sigmund Freud- Bilinçaltını Keşfetmek. çev. Oğuz Tüz, İzmir: İkilem Yayınevi, 2020.
  • Referans4 Fromm, Eric. Freud Düşüncesinin Büyüklüğü ve Sınırları, çev. Aydın Arıtan. İstanbul: Say Yayınları, 2. Baskı, 2019.
  • Referans5 Awan, Muhammed Afzal. “Freudian Notion Of Psychoanalysis: Its Implications In Contemporary Teaching Practices.” Advances In Language And Literary Studies 8 / 5 (2017), 150.
  • Referans6 Beerman, Rabbi Leonard. Sigmund Freud: May 11, 1956. The Eternal Dissident: Rabbi Leonard I. Beerman and the Radical Imperative to Think and Act (Ebedi Karşıt Görüşlü Rabbi Leonard I. Beerman ve Düşünmek ve Harekete Geçmek için Radikal Mecburiyet). (2018).
  • Referans7 Berry, Michael D. “Key Pedagogic Thinkers- Sigmund Freud”. Pedagojik Gelişim Dergisi 4 /1 (2014), 20–23.
  • Referans8 Budak, Selçuk ve Yurttaş Ö. (ed.). Sigmund Freud, Psikanalize Giriş Dersleri, Öteki Psikoloji. İstanbul: Öteki Yayınevi, 7/51, 2018.