Geleneksel Değerler Üzerinden Çin Toplumundaki Aile Kavramına Bakış

Bu çalışma, geleneksel değerler ve normlar üzerinden Çin toplumundaki aile kavramını ele alarak, aile etiği, aile yapısı, aile üyelerinin statüsü ve rolleri, birey- aile ilişkisi, aile-toplum ve devlet ilişkisini yapısal işlevsel kuram çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Toplumdaki değer yargıları ve normatif kurallar toplumun en küçük yapı birimi olan ailede yoğun olarak yaşanmakta olup, aile etiği bireyin ailedeki işlev ve görevlerini, bireyin ve ailenin toplum ve devlet ile olan ilişkisini belirlemesi açısından önemlidir. Çin’in geleneksel düşünce yapısının temelini oluşturan Konfuçyanizm’in temelinde aile etiği yatmakta ve birey, aile ve devlet kavramları birbirinden ayrılmaz kavramlar olarak düşünülmektedir. Bu sebeple Çin toplumundaki aile etiği Konfuçyanizm’in savunduğu ilkeler doğrultusunda oluşmuş ve şekillenmiştir. Küreselleşme ve modernleşme ile beraber aile yapıları ve bireyin ailedeki görevlerinde bir takım değişiklik görülmesine rağmen, Çin toplumundaki aile etiğinin temelinde geleneksel değerleri ve etkilerini hâlâ görmek mümkündür. Bu çalışmada, aile etiğine dair bazı hususlarda Batı toplumlarıyla mukayeseye yer verilmiştir.

An Overview of Chinese Concepts of Family Through Traditional Values

This study aims to analyze and discuss family ethics, family structure, family members’ status and roles, the individual-family relationship, and the family- state relationship by analyzing the concept of family traditional values and norms within the framework of the theory of structural functionalism. Value judgments and normative rules in society are intensely experienced in the family as the smallest structural societal unit, and family ethics are important in terms of determining the functions and duties individuals have in the family as well as the relationship the family has with society and the state. Confucianism forms the basis of China’s traditional mentality and is based on family ethics, with individual, family, and state being considered inseparable concepts. For this reason, family ethics in Chinese society has been formed and shaped in line with the principles advocated by Confucianism. Although some changes have occurred in family structures and the status and roles of family members as a result of globalization and modernization, traditional values and their effects on the basis of family ethics in Chinese society can still be seen. This study compares certain aspects of family ethics with Western societies.

___

  • Baker, Hugh DR. Chinese Family and Kinship. Newyork: The Macmillan Press. 1979.
  • Bayer, Ali. “Değişen Toplumsal Yapıda Aile”. Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 4 (8), 2013: 101-129. Buck, John Lossing. Land Utilization in China. University of Chicago Press, 1937.
  • Chao, Paul. Chinese Kinship. London: Kegan Paul International. 1983.
  • Dau Lin, Hsü. “The Myth Of The Five Human Relations Of Confucius”. Monumenta Serica. Vol. 29 27. 1970-1971. 27-37.
  • Ding, Ji. Lunyu Dushu. Chengdu: Bahu Shushe, 2005.
  • Friedrich, Engels. The Origin of the Family, Private Property, and the State:In the light of the Researches of Lewis H. Morgan. New York: International Publishers, 1884.
  • Gökenç Gülez, Sema. “Çin Felsefesinde Konfuçyüs’ün Dereceli Sevgi (Renai) ve Mo Zi’nın Her Şeyi Kuşatan Sevgi (Jianai) Kavramlarının Karşılaştırılması”. Çin Medeniyeti: Tarih, Kültür, Edebiyat Felsefe içinde, Ankara: Kesit Yayınları, 213–229.
  • Han, Qijun. “The Ties That Bind: An Overview of Traditional Chinese Family Ethics”. Journal of Chinese Studies, 1 (1), 2012: 85-89.
  • Hsu, Francis Lang-Kwang. “The Myth of Chinese Family Size”. American Journal of Sociology. 48(5), 1943: 555-562.
  • Ivanhoe, Philip J. (Ed.). Mencius: Translations From the Asian Classics. New York: Columbia University Press. 2009.
  • Kirby, Mark. Sociology in Perspective. Oxford: Heinemann Educational Publishers,1997.
  • Sayın, Önal. “Aile İçi İlişkilerin Toplum ve Birey Boyutunda Çözümlenmesi”. Sosyoloji Dergisi. (1), 1987: 77-97. Sayın, Önal. Aile Sosyolojisi Ailenin Toplumdaki Yeri. İzmir: Ege Üniversitesi Yayını. 1990.
  • Shuming, Liang. Zhongguo Wenhua Yaoyi. Shanghai: Shanghai Renmin Chubanshe, 2005.
  • Warner, Daniel. An Ethic of Responsibility in International Relations. Boulder: Lynne Rienner Publishers. 1991. Zhu, Zi. Sishu Zhang Ju Jizhu. Beijing: Zhonghua Shuju, 2008.
  • Aile Sözcüğü Anlamı. Son Güncellenme 15 Temmuz, 2022. https://sozluk.gov.tr/
  • Aile (Jia, 家) İmi Açıklaması. Son Güncellenme 18 Haziran, 2022. http://qiyuan.chaziwang.com/etymology-2761.
  • Ülke (Guojia, 国家) İmi Anlamı. Son Güncellenme 25 Temmuz, 2022. https://www.cidianwang.com/cd/g/ guojia10673.html