Balkan Savaşları ve Mevlana Zafer Ali Han

1812-1813 yılları arasında patlak veren Balkan Savaşları sırasında bağımsız kalan son Müslüman devlet olan Osmanlı Devleti’ne karşı Hindistan Müslümanları bağlılık hissetmekteydi. Bu bağlamda onların zor günlerinde hem maddi hem de manevi ellerinden gelen her türlü desteği vermeye gayret göstermişlerdi. Savaş sırasında ve sonrasında basın yayın organları yoluyla Mevlana Zafer Ali Han gibi önemli şahsiyetler kamuoyu oluşturmuşlardı. Biz de bu makalemizde Balkan Savaşları sırasında Mevlana Zafer Ali Han’ın çalışmalarından ve şiirlerinden bahsedeceğiz.

The Balkan Wars and Maulana Zafar Ali Khan

During the Balkan Wars that erupted between 1812 and 1813, Indian Muslims felt loyalty towards the Ottoman Empire, which was the last Muslim state to remain independent. India endeavored to provide all kinds of support, both financial and moral, during these difficult days for the Ottoman Empire. During and after the war, important figures such as Maulana Zafar Ali Khan shaped public opinion through the media. In this article, we will talk about the works and poems of Maulana Zafar Ali Khan during the Balkan Wars.

___

  • Allah, Subhan “Maulana Zafar Ali Khan ki Şairi main Mağribi İst’imar ke Khilaf Mezahmeti Ruye Tahkiyki Makalah”, Basılmamış Doktora Tezi, Peşaver 2015.
  • Aydın, Salim “Osmanlı Basınında Balkan Savaşları (1912-1913)”, Basılmamış Doktora Tezi, İstanbul 2012.
  • Çiftsüren, Arzu “93 Harbi’nden Sonra Hindistan-Pakistan Alt-Kıtası’nda Urduca ve Farsça Şiirde Türkiye ve Türkler”, Basılmamış Doktora Tezi, İstanbul 2013.
  • Feyzioğlu, Hamiyet Sezer “Hatıraların Işığında Balkan Savaşları”, DTCF Dergisi, Ankara 2016, Sa. 56/2.
  • Kardaş, Zekai “Ebû’l Kelâm Âzâd ve El-Hı̇ lâl Gazetesı̇ Çerçevesı̇ nde Türkı̇ ye ve Türkler”, Basılmamış Doktora Tezi, İstanbul 2011.
  • Kerimoğlu, Hasan Taner “Trablusgarp ve Balkan Savaşları’nda Hint Müslümanlarının Osmanlı Devleti’ne Yaptıkları Yardımlar”, Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, Kış 2012.
  • Keskin, Mustafa Hindistan Müslümanları’nın Millî Mücadele’de Türkiye’ye Yardımları (1919-1923), Erciyes Üniversitesi Yayınları, No: 21, Kayseri 1991.
  • Özaydın, Zuhal “The Indian Muslims Red Crescent Society’s Aid to the Ottoman State During the Balkan War in 1912”, Journal of the International Society for the History of Islamic Medicine (ISHIM), 2(4): 12-18, 2003.
  • Özcan, Azmi Pan-İslâmizm Osmanlı Devleti Hindistan Müslümanları ve İngiltere (1877-1924), Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara 1997.
  • Suleman, Zahida “Maulana Zafar Ali Khan and Hindu Muslim Unity”, Proceedings of the Indian History Congress, Sa. 75.