Meksika Sanatının Modernleşmesinde Bir Geçiş Dönemi… “La Ruptura”

Yüzyıllar boyu iki kültür arasında sıkışmış kalmış olan ve bu sebeple sürekli bir milli kimlik arama çabasında olan Meksika, sanatta da daima özgün bir dil arayışı içerisinde olmuştur. Bir dönemin bittiği ve yenisinin başladığı, sürekli bir değişimin içinde yaşayan sanatçılar sanat sahnesinde tutunmaya çalışırken sanat dünyasına Modernizm’i getirme hevesi içerisinde olmuşlardır. Fakat Meksika Duvar Resimciliği akımı baş koydukları bu yolda onlar için bir engel oluşturmuştur. Bu sebeple bir kaç genç bir araya gelerek 1950´lerin başında “La Ruptura” hareketini oluşturmuşlardır.

A TRANSITION PERIOD IN THE MODERNIZATION OF MEXICAN ART... “LA RUPTURA”

Caught in between two different cultures, Mexico has been in a constant effort to find a national identity through the centuries and at the same time has been searching for an original language in the arts. In a period of constant change with its closures and new starts the Mexican artists were in an inclination to bring modernism into the art field while they were trying to hold on to the art stage. But the Mexican Mural Movement was an obstacle on their way to achieve their goal in the arts. For this reason a young group came together and formed “La Ruptura”.

___

Du Pont,D, C. (2007). Tamayo reinterpretado, Santa Barbara Museum of Art, California

Manrique, J, A. (2000). Arte y Artistas Mexicanos del Siglo XX, Lecturas Mexicanas, Meksika.

Internet Kaynağı:

Internet: Garfias, E, M. (2 Şubat, 2014) .“Más que ruptura, ese movimiento de arte fue de apertura: Teresa del Conde”, La Jornada, Web:

http//www.jornada.unam.mx/2014/02/02/cultura adresinden 5 Eylül 2014´te alınmışır.

Görsel Kaynaklar:

http://en.wikipedia.org/wiki/Detroit_Industry_Murals

http://www.escuelacima.com/rufinotamayo.html

http://www.museoreinasofia.es/exposiciones/jose-luis-cuevas

http://www.wikiart.org/en/lilia-carrillo/contaminaci-n-primaveral-1968

http://www.artmag.com/museums/a_spain/aspmaso/aspmaso9.html