Türk‐Alman evliliklerinin Dini inanç ve kültür bağlamında eşler, Ai‐ leler ve çevreleri üzerindeki etkisi

II. Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye’den Almanya’ya doğru başlayan işçi göçü neticesinde Türkler oraya yerleşmeye başlamış ve Almanlarla aralarında başlayan bu iş birlikteliği, onların Almanlarla ilişki kurmasına, arkadaş olmasına ve neticesinde onlarla evlilikler yapmalarına neden olmuştur. Bu çalışmada Almanya’daki Türklerin Almanlarla yaptıkları karma evlilikler ele alınacaktır. Araş- tırmamızda yukarıda bahsedilen evlilik türünü gerçekleştirmiş kişilerin, evlilik öncesi birbirlerinin dinine ve etnik kökeni/kültürüne bakışının ne olduğu ve evlilik sonrası fikirsel anlamda nasıl bir değişim olduğu ile aile, akraba ve yakın çevresinin evliliğe bakışı ve evliliğin bu ilişkileri nasıl düzenlediği üzerinde durulacaktır. Almanya’nın iki farklı eyaletinde (Nordrhein-Westfalen ve Ba- varia) yaşayan Türk-Alman eşlerden seçilmiş olan örneklemlerle yaptığımız mülakat neticesinde kişilerin aktardıkları tecrübelerden yola çıkılarak, durumun mahiyeti resmedilmeye çalışılacak ve bu evliliğin eşlerin birbirleri, ailesi, akrabaları ve yakın arkadaşları üzerindeki etkisi Din Sosyoloji bağlamında analiz edilmeye çalışılacaktır.

The effect of Turkish‐German mar‐ riages on the couples, families and their environment in the context of the Re‐ ligious‐cultural perspective

After World War II, the labor migration from Turkey to Germany had started, caused by Turks who settled there, and how this new living environment let them interact, such as making friends and getting married to Germans. In this research the mixed (binational) marriages in Germany between Turks and Germans will be specified. The study will be focused on the perspective or prejudices of the couples, on each other’s religious beliefs and cultures before marriage and whether these perspectives had changed after marriage, and the opinion of their families, rela- tives and friends about this marriage and how it influences these relationships. It will analyze how these kind of marriages affect the relationships between the couples and their families, rel- atives and friends by the experiences of the couples who live in binational (Turkish-German) marriages and who live in the German Federal States of Nordrhein-Westfalen and Bavaria, in context of Sociology of Religion.

___

  • Bhattacherjee, Anol, Social Science Research: Principles, Methods, and Practices, Florida: Global Text Project, Second Edition, 2012.
  • Canatan, Kadir, v.dğr., Aile Sosyolojisi, İstanbul: Açılım Kitap, 2009.
  • Nuruan, Mustafa, v.dğr., Federal Almanya’da Yaşayan Türklerin Aile Yapısı ve Sorunları Araştırması, Ankara: Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, 2005.
  • Perşembe, Erkan, Almanya’da Türk Kimliği Din ve Entegrasyon, Ankara: Araştırma Yayınları, 2005.
  • Sağlam, Fatma, “Türk‐Alman Örnekleminde Karma Evli Çiftlerin Çocuklarındaki Dil‐ sel Gelişim Üzerine”, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 2006, Cilt: 23, Sayı: 1, s. 231‐241.
  • Statistisches Bundesamt (Destatis), Bevölkerungund Erwerbstätigkeit (Ausländische Bevöl‐ kerung Ergebnissedes Ausländerzentralregisters), Wiesbaden: Statistisches Bunde‐ samt, 2012, Fachserie 1, Reihe 2.
  • Statistisches Bundesamt (Destatis), Bevölkerungund Erwerbstätigkeit (Einbürgerungen), Wiesbaden: Statistisches Bundesamt, 2012, Fachserie 1, Reihe 2.1.
  • Şen, Faruk, Euro Türkler: Avrupa’da Türk Varlığı ve Geleceği, İstanbul: Günizi Yayıncılık, 2007.
  • TürnüklÜ, Abbas, “Eğitimbilim Araştırmalarında Etkin Olarak Kullanılabilecek Nitel Bir Araştırma Tekniği: Görüşme”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, Ankara: PegemA Yayıncılık, 2000, Sayı: 24, s. 543‐559.
  • Türkiye İstatistik Kurumu, Evlenme ve Boşanma İstatistikleri 2011, Ankara: Türkiye İstatistik Kurumu Matbaası, 2012.
  • Willand, Ilka (ed), Statistical Yearbook (Extract|Chapter 2), Wiesbaden: Statistisches Bun‐ desamt, 2013. https://www.destatis.de