Yıkım çalışması nedeniyle örnek bir yapıda oluşan yapısal hasarlar ve bu hasarların performans seviyesine etkisi

Ülkemizin büyük çoğunluğu deprem kuşağında yer almaktadır. Buna rağmen, sanayileşmenin getirdiği göçler nedeniyle kontrolsüz bir büyüme ile kentleşme süreci yaşanmıştır. Bu hızlı ve kontrolsüz büyüme, kentlerimizde sağlıksız ve emniyetsiz bir yapılaşmanın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu durumun ortadan kaldırılması, sağlıklı ve emniyetli yapılar ile sosyal donatı alanlara sahip bir kentleşme için başlatılan kentsel dönüşüm süreci de beraberinde birçok sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu sorunlardan en önemlisi ise yıkım çalışmalarının uygulamada fen ve sanat kurallarına aykırı olarak gerçekleştirilmesidir. Bu kapsamda sunulan çalışmada, yıkım çalışması nedeniyle komşu parselde yer alan bir konut yapısında oluşan yapısal hasarlar ile bu hasarın, deprem etkilerine karşısında yapının performans seviyesine olan etkisi belirlenerek, yapının belirli bir bölgesindeki taşıyıcı elemanların veya bir elemanının değil, bütününün güçlendirilmesi gerekliliği, oluşturulan modeller sonrası gerçekleştirilen yapısal analizlerle ortaya konulmaktadır.

Structural damages of a model building due to destruction of an adjacent building and their influences on the performance levels

In Turkey, majority of the living areas is located on earthquake zones. However, uncontrolled growth of population and urbanization have been occurred as a result of the immigration associated with industrialization. The rapid and uncontrolled growth has caused unplanned and insecure constructions in our cities. The urban renewal process for eliminating the situation and creating safe and planned cities associated with social reinforcement areas has lead to many problems. The most important one of these problems is the demolishment works which do not fit in scientific and art regulation rules. In this project, the structural damages on a building which is located next to the demolishment area and their influences on the building performance under earthquake have been studied and the structural analysis via the process of model samples showed that the whole system must be strengthened rather than the bearing members in a defined area.

___

  • “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”, Resmi Gazete, 2012.
  • ÇOŞGUN, T., “Plak, Perde, Çerçeve ve Çekirdekten Oluşan Komple Yapı Sistemlerinin Nonlineer Çözümlemesi”, Doktora Tezi, İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001.
  • “ Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik”, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ankara, Mart 2007.
  • DİNÇER, F. ve MERT, N. “Betonarme Okul Binasının TDY 2007’ye göre Nonlineer Statik Analizi”, Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, Cilt 18, Sayı 1, s.1-9, 2014.
  • UÇAR, T. ve DÜZGÜN, M., “Betonarme Binalar için Artımsal İtme Analizi Esaslı Analitik Hasar Görebilirlik Eğrilerinin Oluşturulması”, İMO Teknik Dergi,s. 6421- 6446, 2013.
  • KORKMAZ, K.A. ve DÜZGÜN, M., “ Statik Artımsal İtme Analizinde Kullanılan Yük Dağılımlarının Değerlendirilmesi”, İMO Teknik Dergi, s. 3873-3878, 2006.
  • AYDINOĞLU, N., “Yapıların Deprem Performansının Değerlendirilmesi için Artımsal Spektrum Analizi Yöntemi”, Beşinci Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı, 26- 30 Mayıs 2003, İstanbul.
  • ALICI, F.S., KAATSIZ, K. ve SUCUOĞLU, H., “Genel İtme Analizinin Pratik Uygulaması”, 2. Türkiye Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı, 25-27 Eylül 2013, Hatay.
  • YILMAZ, C., “ Statik İtme Analiziyle Mevcut Bir Betonarme Yapının Performans Değerlendirmesi”, Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü. Fen bilimleri Enstitüsü, 2008.
  • ÖNCÜ, M.E. ve YÖN, M.Ş., “Betonarme Binaların Deprem Davranışlarının Artımsal Dinamik Analiz Yöntemiyle Değerlendirilmesi”, Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi, Cilt 7, Sayı 1, s. 23-32, Mayıs 2016.
  • ÇOŞGUN, T., ÖZTOPRAK, S. ve ÖSER, C., “ Uzman Görüşü Raporu, No: 2013/327 ”, Aralık 2014, İstanbul.
  • ETABS, Integrated Building Design Software, CSI, Berkeley, USA, 2016.
Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-4048
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

EAO'daki enerji kaynaklarının HAD simülasyonu

Ekrem BÜYÜKKAYA

Tek silindirli bir dizel motorda atık biyodizel kullanımının motor performansı ve emisyonlarına etkisi

MUSTAFA AYDIN, MEHMET AFŞAR, M. Bahattin ÇELİK

AISI 1010 çeliği için proses parametrelerinin sabit mandrel ile soğuk boru çekme işlemine etkilerinin sonlu elemanlar analiziyle incelenmesi

Jabbar GATTMAH, FAHRETTİN ÖZTÜRK, SADETTİN ORHAN

Arıtma çamurlarının suverme özelliklerinin iyileştirilmesinde biyokütle ve kömür külü ilavesinin etkilerinin incelenmesi

ÖMER HULUSİ DEDE, Derya AKBULUT

Duvar akışlı bir partikül filtresindeki basınç kaybının deneysel ve nümerik incelenmesi

Yunuz ÖZKAN, İBRAHİM ÖZSERT, İDRİS CESUR

Sıfır ve üç boyutlu yanma simulasyonu yazılımlarının HCCI motorunun yüksek hava fazlalık oranı için modellenmesindeki performanslarının incelenmesi

GÖKHAN COŞKUN, ÜSAME DEMİR

Polipropilen/huntit kompozitlerinin mekanik, fiziksel ve morfolojik özellikleri

YASİN KANBUR, Ümit TAYFUN

Sistematik konstrüksiyon ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı ile yaratıcı kavramsal tasarım süreci: küçük ev aleti tasarımı

ZEYNEP PARLAR, Eray Kaan SOYBORA, Mustafa Sefa BURHAN, Sena DAVASLIGİL

Yeni bir yanma odasına sahip benzin motorunda farklı sıkıştırma oranlarının ve ateşleme avanslarının performans ve emisyonlara etkisi.

ABDURRAHMAN DEMİRCİ, Hüseyin Emre DOĞA, ÖMER CİHAN, OSMAN AKIN KUTLAR, Rafig MEHDİYEV, HİKMET ARSLAN

GFRP profil aşınma performansının klasik beton aşınma özellikleri ile karşılaştırılması

FERHAT AYDIN