Türkiye'de ve Dünya'da bir LPG incelemesi

Petrolün bir türevi olan LPG (Likid Petrol Gazı), Ülkemizde ve Dünya' da gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşan bir yakıt türüdür. LPG' nin likid olarak depolanıp, nakledilebilmesi, kalorifik değerinin ve yanma veriminin diğer yakıtlara oranla daha yüksek olması, kullanımı ve yaygınlaşması yönünden büyük bir avantaj sağlamaktadır. Ayrıca LPG' nin sanayide, özellikle proseslerde, konut ve villalarda ısınma amaçlı kullanımının yanında, son yıllarda "otogaz" olarak adlandırılan, otomobillerde alternatif yakıt olarak kullanılması, dikkatlerin LPG' ye yönelmesini sağlamıştır.

The LPG which is a derivateve of petrol is becoming more and common used fuel in our country and world. That the LPG is easy to store and transport and its heat output is higher than the other fuels, provides a big advantage about usage and prevalence. Besides the usage of LPG in industry and for heating at homes, in recent years the consumption of LPG as an alternative by vehicles headed the attentions to the LPG.

___

[1] HOB SON, G. D., (1992), Modern Petroleum Technology, The Institude of Petroleum, London, cilt 1-2

[2] DENNY, L.C, LUXON, L.L ve HALL, B.E., (1962) Handbook : Bütane-Propane Gases, Chilton Company, Califoırnia

[3] TÜPRAŞ., (1996) Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. Tanıtım Kitapçığı, İzmit Rafineri Müdürlüğü Eğitim Koordinatörlüğü, Kacaeli

[4] TUNALI, N.K ve ARAS, N.K., (1987) Kimya Temel Kavramlar, Başarı Yayınevi, Ankara

[5] BÜYÜKTÜR. A.R, (1995) Termodinamik Uygulama Esasları, Birsen Yayınevi, İstanbul

[6] TÜPRAŞ., (1998) Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. Yıllık Raporu, Tüpraş Genel Müdürlüğü, Kocaeli

[7] LPG Mavi Alev, Gelişim Matbaacılık, İstanbul