Türkiye'de uzaktan eğitim ve Sakarya Üniversitesi uygulaması

İnternetin ve intranetin son yıllardaki büyük gelişimi ve hayatın her alanına girmesi ile birlikte ekonomi başta olmak üzere bir çok iş yapma yöntemi değişime uğramış, teknoloji insanlara hayal bile etmedikleri yeni servis, hizmet ve fırsatlar sunmaya başlamıştır. İnternetin büyük avantaj sağlayarak girdiği alanlardan biri de Uzaktan Eğitim ya da E-Learning'dir. Uzaktan Eğitimin amacı; klasik yüzyüze eğitimin yerine öğrenci-öğretmen etkileşiminin sağlandığı ortak bir platform oluşturmaktır. Bugünkü bilgisayar teknolojileri bu tip paylaşımcı eğitim sayesinde bilgilerin kolay,ucuz ve hızlı transferine imkan sağlıyor. Bu çalışma Türkiye ve Sakarya Üniversitesi'ndeki Uzaktan Eğitim Çalışmalarını özetliyor.

In the last decade the development and use of internet and intranet have changed the way of living and many opportunities have become available in many fields of life including economy, business communication, services and so on. One of the fields that can have the advantages of using internet is Distance Education or e-learning. The aim of Distance Education is to provide a common platform for interaction of teachers and students instead of conventional face to face education. The available computer technology is suitable for this kind of education as the share, use and transfer of data and/or knowledge is very easy, fast and cheap. In this paper Distance Learning in Turkey and in Sakarya University is outlined.

___

1 Parter, L.R. Creating the Virtual Classroom: Distance Learning with the Internet, 1997

2 Alkan, C. (1998) Eğitim Teknolojisi ve Uzaktan Eğitimin Kavramsal Boyutları, Uzaktan Eğitim Yaz 1998/Kış 1999, pp. 5-10.

3 Demiray,U. (1990) Kurulusunun 5. Yılında Açıköğretim Lisesi ile ilgili Çalışmalar Kaynakçası 1992-1997, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara.

4 Demiray,U. (1999) Açıköğretim Fakültesi Mezunlarının Sektördeki Konumları, Uzaktan Eğitim, Yaz 1999, 3-22.

5 Özfırat, A. ve Yürüker, S. (1999) Uzaktan Eğitim Materyallerinde Öğretim Tasarımı; Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim Konferansı ve Sergisi Bildirisi, 13-15 Mayıs, Ankara.

6. http://www. ido. sakarva.edu. tr/

7 http://www, webokul .com/

8 http://www.uluslararasiegitim.com/

9 http://www.uidaho.edu/evo/dist 1.html

10 http://www.biltek.tubitak.gov.tr/dergi/97/kasim/ uzaktan.html

11 http://www.ehb.itu.edu.tr/~ituuzem/

12 http://www.ant.com.tr/elearning tr.htm