Optik fiber iletişim sistemlerinin özellikleri

Bugün insanlık bilgi patlamasının ortasındadır. Her kanaldan sınırsız bilgi akışı insanı çevrelemiştir. Sorun ise bu kadar yoğun bilginin nasıl ve hangi iletişim aracı ile taşınacağıdır. Dalga klavuzlayıcısı olarak fiberlerin kullanımı ve gelişimi, optik fiber haberleşme sistemini gündeme getirmiştir. Bakır tellerde elektronların hareket etmesine dayanan elektronik yerine, canı teller diyebileceğimiz optik fiberlerde, fatonlar hareket etmektedir. Optik fiber iletini sistemlerinin diğer iletim sistemlerinden üstün birçok özelliği vardır. Bu üstünlükleri sayesinde ülkemizde de telekomünikasyon alanında ve farklı daha birçok alanda optik iletimin yaygınlaşması optik fibere olan ilgiyi arttırmıştır. Bu çalışmada optik fiber sistemler incelenmiştir.

Today, humanity is in the middle of the data explosion. Unlimited data flow from various channels surrounded the people. The problem is how and with which comunieation way to carry this much dense information. The introduction of fibers as a wave guide has brought the optical fiber communication to the agenda. A number of features make optical fiber communication superior to others. Owing to its ments not only in communication but also in many other areas much interest has been given to optical fibers. In this paper optical fiber systems have been examined from various aspects.

___

1.YARANGÜMELİ, S., " Optik Fiber Kablolar Eğitim Notlan", STFA Enerkom, 1990.

2.ÇANKAYA, S., "Optik İletim Kuramı", Türk Telekom Genel Müd. MGB, 1993.

3.TÜYSÜZOĞLU, S., "Optik Transmisyonda Yeni Uygulamalar", Türk Telekom Genel Müd. MGB. ARGE Bülteni, 57-64, 1995.

4.SALMAN, S., "Optik Fiberlerde Zayıflama ve Kayıplar", SAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Sakarya, Temmuz 1995.

5.Bilim ve Teknik Dergisi, Tübitak, Aralık 2000.

6.http://www.ii.metu.edu.tr

7.http://www.ttnet.net.tr

8.http://www.fotech.com.tr