Rüzgar türbinlerinde dinamik kararlılık

Son yıllarda rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi elde edilmesi büyük oranda gelişme göstermiştir. Özellikle ekonomik üstünlükleri ve gelişen teknoloji ile büyük güçlü türbinlerin imal edilebilmesi, bu alana olan talebi arttırmıştır. Rüzgar türbinleri yerel dağıtım şebekeleri ile paralel çalışabildikleri gibi şebekeden ayrı olarak da çalışabilmektedir. Ancak şebekeden ayrı çalışma durumunun dinamik kararlılık açısından daha sorunlu olduğu görülmektedir. Bu makalede alçak gerilim ve orta seviyeli bir rüzgar türbini ve bu türbine bağlı asenkron generatörün hem tek başına ve hem de şebeke ile birlikte iken dinamik kararlılık incelemesi yapılmıştır. Her iki durumda dinamik davranışların karşılaştırması yapılmıştır.

Generation of electricity from wind power has grown. Demand for wind power is increased since its economical advantages, availability of large wind turbine technology. Wind farms operate either connected with distribution networks or stand-alone. However, stand-alone operations have some stability problems. In this paper, it is investigated stand-alone with networks operation of a medium level, low voltage wind turbine and an asynchronous generator. Dynamic behavior of wind turbine is compared for this condition.

___

[1]Ackermanıı, T., Söder, L., An Overview of Wind Energy Status 2002, RENEWABLE & SUSTAINABLE ENERGY REVIEWS , Vol.6, pp 67-127, 2002.

[2]Ekanayake, J.B., Induction Generators for Small Hydro Schemes, IEE POWER ENGINEERING JOURNAL, pp.61-67, April 2002.

[3]Henderson, D.S., Synchronous or Induction Generators? The Choice for Small Scale Generation, OPPORTUNITIES AND ADVANCES IN INTERNATIONAL POWER GENERATION, IEE CONF.PUBLICATION NO : 419, pp.146-149, 1996.

[4]Saad-Saoud, Z., Jenkins, N., Simple Wind Farm Dynamic Model, IEE PROC. GEN. TRANS. DISTRIB. Vol.142, No.5, pp.545-548, Sept. 1995.

[5]Bialasiewics ve diğerleri, Modular Simulation of a Hybrid Power System with Diesel and Wind Turbine Generation, Proc. of the WINDPOWER 98, NREL/CP-5 00-24681, 1998.