Tek kat ekranın eşdeğer devre modeli benzetimi ile ekran verimliliğinin karşılaştırılması

Elektronik cihazları ve sistemleri, elektromanyetik(EM) girişime karşı korumanın ana metotlarından birisi ekranlamadır. Bu çalışmada farklı malzemelerin kullanıldığı tek kat ekran modelleri için nümerik metot ve eşdeğer devre modeli ile çözüm yapılmıştır. Ekranlama veriminin frekansla ve ekranın kaynaktan olan mesafesiyle değişimi grafiksel olarak verilmiştir. Bu modellerdeki yansıma, zayıflama ve iç yansıma kayıplarının değerleri hesaplanmıştır.

One of the main methods is shielding in order to protect electronic equipments and systems from electromagnetk(EM) interference. In this study, both numerical solution and equivalent circuit model solution have been acquired for single shield models with using different materials. Variations of shielding effectiveness vs frequency and vs distances from sources has been given graphically to compare the results. In these models, reflection, attenuation, and internal reflection losses were calculated.

___

[1]Ott, H.W., 1988. Noise Reduction Techniques In Electronic Systems. A Wiley-Interscience Publication, 419s. New York.

[2]Kodali, V.P., 1998. Engineering Electromagnetic Compatibility Principles, Measurement and Technologies. IEEE Press, 367s. New York

[3]Şeker, S., Çerezci, O., 1997. Çevremizdeki Radyasyon ve Korunma Yöntemleri. Boğaziçi Üniversitesi Yayınları No:607, 436s. İstanbul.

[4]Middleton, 1, 1992. The Engineer's EMC Work Book, Nuffield Press, 1.3 İs. Oxford.

[5]Polat Ö,, Çok Katmanlı Yapıların Ekranlama Etkinliğinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Feıı Bilimleri Enstitüsü, Ocak, 2003, İsparta

[6]Şeker, S., Çerezci, O., 1994. Elektromanyetik Dalgalar ve Mühendislik Uygulamaları. Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, 300s. İstanbul.