MAG Kaynağında Nüfuziyeti Etkileyen Kaynak Parametrelerinin İncelenmesi

 Bu çalışmada, Hava tüplerinin kaynaklı imalatı için 2.S nıım kalınlıkta Erdemir 6842 çelik sac küt alın birleştirme usulde MAG kaynağında dört farklı kaynak parametresinin kaynak metali nüfuziyetine etkileri araştırılmıştır. Değişken kaynak parametreleri olarak, kaynak akımı, ark gerilimi, kaynak hızı ve gaz debisi kullanılmıştır. Her bir durum için numuınelerin makroyapı fotoğraflarından nüfuziyet derinlikleri ölçülmüş ve kaynak parametrelerinin nüfuziyete etkisi tespit edilmiştir.

___

  • [1]. KIM, 1.S., SON, J.S., KiM, I.G., KIM, J.Y., KIM, O.S., "A study on relationship between process variabln and bead penetration for robotic C02 arc welding ", 1. Materials Processing Technology, pp. 139-145, 136 (2003)
  • [2]. ANKARA, A., ÖZTÜRK, O.," Gazaltı Kaynağında Metal Geçişinin Optik Olarak Gözlenmesi ve Sınırlarının Belirlenmesi ", 1. Ulusal Kaynak Teknolojisi Kongresi, ODTÜ, Ankara, (13-15 Kasım 1997)
  • [3]. ATEŞ, H., TÜRKER, M., "Elektrik Ark ve MIG I MAG Kaynaklarında Değişik Kaynak Parametreleri Altında Nüfuziyetlerin Belirlenmesi ", Gazi Ünv. FBE Dergisi, Cilt 12, No.: 3, Temmuz 1999 [4]. ANIK, S., DİKİCİOGLU, A., VURAL, M., " Koruyucu Gaz Altmda Kaynak ve Alüminyum MIG Kaynağı", Kaynak Tekniği Derneği Yayın No.: 1, (1994)