Kümeleme yöntemi ile oluşturulan imalat hücrelerinin performanslarının benzetim ve topsis ile değerlendirilmesi

İmalat işletmelerinin önemli sorunlarından birisi de siparişlerin zamanında teslimi için en uygun üretim politikasının oluşturulmasıdır. Günümüzde, firmalar yalın üretim felsefesinin etkisi ile geleneksel üretim tipinden, hücresel imalata geçiş çalışmalarına önem vermektedirler. Bu çalışmada, filtre imalatı yapan bir fabrika için, atölye tipi üretimden hücresel üretime geçiş süreci incelenmiştir. Grup teknolojisi tekniklerinden sıralı kümeleme (ROC) ve tek bağlantılı kümeleme (SLCP) kullanılarak farklı imalat hücreleri oluşturulmuştur. Elde edilen hücreler üzerinde benzetim yöntemi kullanılarak farklı üretim politikaları denenmiş ve sonuçlar çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden TOPSIS yöntemi ile değerlendirilmiştir.

The performance evaluation of manufacturing cells obtained with clustering method by simulation and topsis methods

One of the major problems of manufacturing businesses is that suitable production policy should be established to meet customer expectations just in time. Nowadays, it is observed that firms pay attention to transform from a traditional to a cellular manufacturing under the influence of the lean manufacturing philosophy. In this study, a transformation process from a job shop to a cellular production was examined in a filter manufacturing factory. Rank order clustering (ROC) and single linkage clustering process (SLCP) of the group technology techniques were applied to establish two different manufacturing cells. Different production policies were tested on the manufacturing cells using a simulation approach. System performances were evaluated using the TOPSIS that is multiple criteria decision making techniques.

___

  • [1] Y. Güven, B. Kayışoğlu, E. Tanrıtanır ve B. Yılmaz, "Tarım Alet ve Makineleri Üreten Örnek Bir Fabrikada Hücresel imalat Sistemi ile Grup Teknolojisinin Bilgisayar Destekli Uygulaması", Tarım Bilimleri Dergisi, 10(27), 2004. [2] B. Başaran ve F. O. Çelikçapa, "Bir Vinç Atölyesinde İkili Verilere Dayalı Hücre Oluşturma Yöntemleriyle Hücrelerin Oluşturulması", Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 32, 135-151, 2009. [3] B. Özyörük, "Uçak Gövdesi Montaj Alanı İçin Hücre Tasarımı ve Hücre Etkinliğinin Belirlenmesi", Gazi Üniversitesi Müh. Mim. Dergisi, 3(4), 306-614, 2010. [4] N. Öztürk, "Sinirsel Ağlar ile Parça Ailelerinin Oluşturulması", Uludağ Üniversitesi Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Dergisi, 8(1), 2003. [5] S. Çörekçioğlu ve B. Sezen, "Üretim Etkinliğinin Arttırılmasında Simülasyon Yaklaşımı ve Üretim Atölyesinde Uygulama", Kafkas Üniversitesi İİBF Dergisi, 1(2), 2011. [6] N. Girginer ve B. Şahin, "Spor Tesislerinde Kuyruk Problemine Bir Benzetim Uygulaması", Spor Bilimleri Dergisi, 18, 13-30, 2007. [7] M. Yurdakul ve Y. T. İç, "Türk Otomotiv Firmalarının Performans Ölçümü ve Analizine Yönelik Topsis Yöntemini Kullanan Bir Örnek Çalışma", Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, 18(1), 2003. [8] Ö. Ö. Özgül ve H. Yazgan, "Bir İşletme için TOPSİS ve AHP Yöntemleri ile ERP Yazılımının Seçimi", 26. Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği Konferansı, 2006. [9] A. A. Supçiller ve O. Çapraz, "AHP-TOPSIS Yöntemine Dayalı Tedarikçi Seçimi Uygulaması", Ekonometri ve İstatistik, 13, 2011. [10] E. Demireli, "Topsis Çok Kriterli Karar Verme Sistemi: Türkiye’deki Kamu Bankaları Üzerine Bir Uygulama", Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 5, 101-112, 2010. [11] B. Özyörük ve G. Gürü, "Uçak Gövdesi Montaj Alanı İçin Hücre Tasarımı ve Hücre Etkinliğinin Belirlenmesi", Türk Bilim Araştırma Vakfı Dergisi, 3(4), 306-314, 2010. [12] D. D. Bedworth, M. R. Henderson ve P. M. Wolfe, "Computer Integrated Design and Manufacturing", Singapore: McGraw-Hill, 1991. [13] J. Banks, J. S. Carson, B. L. Nelson ve D. M. Nicol, "Discrete-Event System Simulation", New Jersey: Prentice Hall, 1984. [14] H. Uygurtürk ve T. Korkmaz, "Finansal Performansın TOPSIS Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi İle Belirlenmesi: Ana Metal Sanayi İşletmeleri Üzerine Bir Uygulama", Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(2), 2012. [15] Y. Çınar, "Çok Kriterli Karar Verme ve Bankaların Mali Performanslarının Değerlendirilmesi Örneği", Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme ABD, 2004.
Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-4048
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü