SÜRDÜRÜLEBİLİR ORYANTASYON MODELİ VE SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDEKİ DURUM

Oryantasyon, üniversiteye başlarken öğrencilerin karşılaştıkları güçlükler ve uyum sorunları ile başa çıkabilmeleri için yol göstermeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilir Oryantasyon Modeli ise; oryantasyon eğitiminin süreklilik göstermesidir. Sadece üniversiteye yeni başlayan öğrencilerle sınırlı kalmaması ve tüm sınıflar için ne zaman ihtiyaç duyulursa uygulanmasıdır. Okulun öğrenciye yaptığı oryantasyon, öğretmenin öğrenciye yaptığı oryantasyon, öğrencinin öğrenciye ve hatta mezun olan öğrencinin lisans öğrencisine yapacağı mesleki oryantasyon gibi çok yönlü olarak uygulanabilmelidir. Bu çalışmada, Sakarya Üniversitesi’nde yöneticilerin oryantasyon eğitimine verdiği önem ve oryantasyon eğitiminin üniversite öğrencileri üzerindeki etkililiğinin araştırılması hedeflenmiş ve sürdürülebilir oryantasyon modelinin gerekliliği konusu üzerinde durulmuştur. Gelişen ve değişen çağımızda oryantasyonun sağladığı faydaları yadsımak mümkün değildir. Bu çalışma hazırlanırken, oryantasyonun olmadığı durumlardaki olumsuzluklar göz önüne alınarak, bu konunun Sakarya Üniversitesi’nde yeterince ele alınıp alınmadığı araştırılmıştır. Bu konu ile ilgili olarak Sakarya Üniversitesi’ndeki idari ve akademik personel ile mülakatlar yapılmıştır. Bunların sonucunda Sakarya Üniversitesi’nin genel anlamda oryantasyon eğitiminin öneminin farkında olduğu ve bu doğrultuda çalışmalar yapıldığı görülmektedir. Anahtar Kelimeler: Oryantasyon, üniversite öğrencileri, sürdürülebilir oryantasyon.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ORYANTASYON MODELİ VE SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDEKİ DURUM

Orientation aims to guide first year university students (freshers) so as to deal with the difficulties and adaptation problems they will face with when they start their university education. On the other hand “Sustainable Orientation Model” aims to make orientation studies sustained: not limited to the first year fresher students, but for all the classes and years whenever it is needed. This model also can be multi sided and applied on students by school, teacher, other students and even graduate students. In this study it was aimed to research how much importance was given by Sakarya University’s academic administrators to orientation and how effective is the orientation applications on university students. In addition, sustainable orientation model ‘s necessity was emphasized in this study. It is almost impossible to ignore the benefits of orientation in our continuously developing and changing world. In the preparation of this study, the negativeness of non-oriented situations were considered and it was researched whether the orientation was cared about enough in Sakarya University. In accordance with this topic several interviews were done with administrative and academic staff in Sakarya University. As a result of those interviews it was found out that in general Sakarya University is aware of the importance of orientation studies and does many activities to apply orientation on its students. 

___

  • ÇİLENTİ, K. (1984). “ Eğitim Teknolojisi ve Öğretim”, Ankara: Gül Yayınları.
  • DORNAN, J., Çev. İdil Güpgüpoğlu (1997). “Başarı için stratejiler”, İstanbul: Sistem Yayıncılık, Beşinci Basım.
  • ’üncü Beş YıllıkKalkınma Plânı, D.P.T.Yayınları.
  • KOÇ, Mustafa ve İskender Murat (1993), “Yüksek Öğretim Ortamında Öğrenci Başa- rısını Etkileyen Faktörler”, Ankara: Çağdaş Eğitim Dergisi, Yıl 18, Sayı 191.
  • KORKMAZ, A. (2000), “Yüksek Öğretim Gençliğinin Problemleri”,Ankara: Milli Eğitim Dergisi, Sayı 145 http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/145/korkmaz.htm 26.04.2007
  • ÖZDEMİR, İ. E., (1997). “Üniversite Gençliğinin Problemleri”, Ankara: G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 17, Sayı 1.
  • ÖZGÜVEN, İbrahim E. (2001), “Çağdaş eğitimde Psikolojik Danışma ve Rehberlik”, Ankara: PDREM Yayınları.
  • UYGUN, S. (2004), “Üniversite Gençliğinin Yabancılaşması”, Bilimin Ve Aklın Aydınlı- ğında Eğitim, Yıl 5, Sayı 57, Kasım, s. 231–235.
  • YEŞİLYAPRAK, B. (2005), “Eğitimde rehberlik Hizmetleri” , Ankara: Nobel Yayıncı- lık.
  • http://www.sabem.saglik.gov.tr/kaynaklar/356_hastane_oryantasyon_egitimi.pdf 18.04.2007