İlkokul Öğrencilerinin Anneleriyle Geçirdikleri Boş Zamanların Annelerin Görüşlerine Göre İncelenmesi

Araştırma, annelerin çocuklarıyla geçirdikleri boş zamanlarda neler yaptıkları, zamanlarını nerelerde geçirdikleri, birlikte geçirdikleri zamanın yararları, çocuklarıyla zaman geçirmelerini engelleyen etmenlerin neler olduğu ve boş zamanları birlikte geçirebilmek için nelerin yapılabileceği ile ilgili görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma grubu, Erzincan ilinde ikamet eden ve çocuğu ilkokul düzeyinde öğrenim gören 150 anneden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen, açık uçlu sorulardan oluşan anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, “betimsel analiz” yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularında annelerin çocuklarıyla boş zamanlarında çeşitli aktivitelerde bulundukları, bu aktiviteleri daha çok ev, oyun parkı ve alışveriş merkezlerinde gerçekleştirdikleri, birlikte geçirilen zamanın çocukların gelişimlerini çok yönlü olarak desteklediği,  özellikle iş hayatının yoğunluğunun ve teknolojik araçların kullanılmasının birlikte zaman geçirmeyi engellediği, bu nedenle iş saatinin süresinin azaltılması ve teknolojik araçların kullanımının azaltılmasının birlikte zaman geçirmeyi olumlu yönde etkileyeceği sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda konu ile ilgili olanlara önemli mesajlar verilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Çocuk, anne

___

  • Almani, A.S.,Abro, A. ve Mugheri, R.A. (2012).Study of the Effects of WorkingMothers on the Development of Children in Pakistan, International Journal of Humanities and SocialScience, 2 (11), 164-171.
  • Çağdaş, A. (2012). Anne-Baba Çocuk İletişimi. Ankara: Eğiten Kitap (1. Baskı).
  • Çakır, H. (2013). Bilgisayar Oyunlarına İlişkin Ailelerin Görüşleri ve Öğrenci Üzerindeki Etkilerin Belirlenmesi, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 9, Sayı 2, ss.138-150.
  • Fomby, P. And Musick, K.A.Mothers’ Time, the Parenting Package, and Links to Healthy Child Development. Population Studies Center Research Report 15-850 December 2015.
  • Gould, E.D. ve Simhon, A. (2011). Does Quality Time Produce Quality Children? Evidence on the Intergenerational Transmission of Human Capital Using Parental Deaths. Discussion Paper No. 5487.
  • Hörisch, H.C. (2016). Parental employment and children’s academic achievement. IZA World of Labor, 231.
  • Kalil, A. and Mayer, S.E. Understanding the Importance of Parental Time With Children: Comment on Milkie, Nomaguchi, and Denny,Journal of Marriage and Family(78), (February 2016): 262–265 DOI:10.1111/jomf.12261.
  • Menashe, A., & Atzaba‐Poria, N. (2016). Parent–child interaction: Does parental language matter?. British Journal of Developmental Psychology.
  • Öngider, N. (2013). Anne-Baba ile Okul Öncesi Çocuk Arasındaki İlişki, Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 5(4):420-440.
  • O’Connell, M.,Fox, S., Hinzy, B. ve Cole, H. (2016). Quality Early Education for All. MITCHELL REPORT NO. 01/2016.
  • Özdemir, M. (2010). Nitel Veri Analizi: Sosyal Bilimlerde Yöntembilim Sorunsalı Üzerine Bir Çalışma, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(1): 323-343.
  • Türkoğlu, B., Çeliköz,, N. ve Uslu, M. (2013). 3-6 Yaş Aralığında Çocuğu Olan Babaların Nitelikli Zaman Algılarına Dair Görüşleri, Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 2 (2), 54-71.
  • Yılmaz, H. (2007). Sevgili Anne ve Babacığım, Lütfen Bu Kitabı Okur musunuz!. (27. Baskı). Konya: Çizgi Kitabevi.