Etüt Merkezlerinin İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinin Matematik, Fen Bilgisi, Türkçe ve Sosyal Bilgiler Başarısına Etkisi

Günümüzde annenin de iş hayatına katılması ile aileler çocuklarının okul dışındaki yaşantılarına yeterli zaman ayıramamaktadırlar. Ancak bu olumsuz duruma karşın aileler, çocuklarının okul başarısına ilişkin beklentilerini her zaman olduğu gibi yüksek tutmakta, çocuklar ise ailelerinin bu başarıya ilişkin beklentilerini karşılamakta zorlanmaktadırlar. Bu durumda etüt merkezlerinin veya herhangi bir özel öğretim kurumunun öğrencinin ders başarısına ve sorumluluk bilincinin oluşmasına yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı; ilkokul 4. sınıfta etüt merkezine giden öğrenciler ile gitmeyen öğrenciler arasındaki matematik, fen bilgisi, Türkçe ve sosyal bilgiler derslerine ilişkin başarı düzeylerini karşılaştırmaktır. Araştırmada ölçüt örnekleme kullanılmakta olup, araştırmanın örneklemini Giresun’daki özel bir etüt merkezine giden öğrenciler ile herhangi bir etüt merkezine gitmeyen sınıf arkadaşları oluşturmaktadır. Araştırmada ‘karma yöntem’ kullanılmış, nicel verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma ve anlam çıkarıcı istatistik yöntemlerden Mann-Whitney U testi tercih edilmiştir. Ayrıca yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanan nitel veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda etüt merkezine giden öğrenciler ile etüt merkezine gitmeyen öğrenciler arasında etüt merkezine giden öğrenciler lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca etüt merkezine giden öğrencilerin; fikir üreten, bilgileri sorgulayan, üretken ve aktif katılımcı bireyler olmakla birlikte, ailelerinin beklentilerini daha yüksek düzeyde karşıladığı sonucuna ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlara dayalı olarak özel kurs ve etüt merkezlerinden okul başarısını artırmaya dönük olarak yararlanılabileceği önerilmektedir. 
Anahtar Kelimeler:

İlkokul, etüt merkezi, başarı

The Effect of Study-Centers on The Success of Forth-Grade Primary Students’ Mathematics, Science, Turkish and Social-Sciences

Today families are unable to allocate necessary time for their children’s life outside schooltime because like father, mothers are also involved in working-life. Despite this adversity, parents still expect their children to achieve great success at school. However, children find it highly difficult to meet their parents’ high expectations. In this case, it is thought that study-centers or any private educational institutions can help make a positive contribution to students’ success in courses and create in students an awareness of responsibility. The aim of this study is to make a comparison between 4th grade students who attend study-centers and those who do not in terms of the level of their success in mathematics, science, Turkish and social-sciences. In the research was used “criterion sampling method”. The sample of the research is made up of the students who attend a private studycenter in the province of Giresun and their classmates who do not attend any private study-center. In the research was used ‘mixed method’ and for the analysis of quantitative-data, Mann-Whitney U test, a mean-statistic method, arithmetic average and standard deviation were used. In addition, the quantitative data obtained through semi-structured interview-form were analyzed through contentanalysis method. The results obtained indicated a significant difference between the students who attend study-centers and those who do not in favor of those who attend study-centers. Furthermore,the students who attend study-centers were found to be highly productive and active individuals who produce creative ideas, question things and meet their parents’ expectation at a relatively higher level. Based on the results obtained, private course and study-centers can make positive contributions to school-success.

___

  • Referans1: Büyüköztürk, Ş.; Kılıç-Çakmak, E.; Akgün, Ö. E.; Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2011). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem A Yayıncılık. Referans2: Coşkun, N. ve Gündoğdu, K. (2014). Özel Etüt Eğitim Merkezi Öğretmenlerinin Sorumlulukları: Bir Durum Çalışması. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(1), 483-510. Referans3: Gök, F. (2005). Üniversiteye Girişte Umut Pazarı: Özel Dershaneler. Eğitim Bilim Toplum, 3(11), 102-109. Morgil, F. İ.; Yılmaz, A. ve Geban, Ö. (2001). Özel Dershanelerin Üniversiteye Girişte Öğrenci Başarısına Etkileri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (21), 89-96. Referans4: Şirin, A. G. H. (2000). Eğitim Sisteminde Özel Dershaneler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 6(3), 387-410. Referans5: Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık. Referans6: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/06/20110624-2.htm Erişim Tarihi: 11.04.2016.