Yedi Yaş Altındaki Çocuklarda Televizyon Düşmesi Nedeniyle Oluşan İzole Kafa Travmaları

Amaç: Ev kazaları tüm kazaların yaklaşık %25’ini oluşturur. Bu kazaların da bir kısmını televizyon düşmeleri oluşturmaktadır. Bu çalışmada evde televizyon düşmesi nedeni ile oluşan izole kafa travmaları araştırıldı.Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, dört yıllık bir periyotta, acil servise, üzerine televizyon düşmesi sonrası getirilen ve izole kafa travması olan yedi yaş atında 26 çocuk hasta dahil edildi. Hastaların yaş grupları ve BT’de görülen patolojiler ve mortaliteler araştırıldı.Bulgular: Bir yaş altında hasta yoktu ve vakaların 19’u (%73.0) 2 yaş üzerindeydi. Mortalite 5 (%19.2) idi. Hastalarda en sık görülen BT bulgusu öncelikle yumuşak doku şişliği (%34.6), sonrasında lineer kemik kırıkları (%30.7) idi.Sonuç: Televizyon düşmeleri ile yaralanmalarda mortalite tüm kafa travmalarında görülenden daha fazla olduğu görüldü. Bu nedenle televizyon düşmeleri ile gelen hastaların dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, evlerde televizyon düşmelerine karşı alınabilecek tedbirler hakkında toplumsal bilinçlendirme yapılması kazaları ve buna bağlı olarak da moralite ve morbiditeyi azaltacaktır.

Isolated Head Injuries Caused By Fallen Television under the Age of Seven

Background: Home accidents constitute 25% of all accidents. Some of them are caused by fallen television. In this study we investigated isolated head traumas caused by fallen television at home.Methods: In this retrospective study, in a four year period, 26 children under the age of seven that are admitted to the emergency department after head injury caused by fallen television at home are included the study.Results: There wasn’t any patient in the first age, most of them were equal and older than two years of age. Mortality was 5 (19.2%). The most frequent computed tomography finding was soft tissue swelling (34.6%) and the following was linear fractures of cranium (30.7%).Conclusion: Mortality after head trauma caused by fallen television is higher than mortality of all head traumas. So we have to investigate this type of patients carefully for mortality. Furthermore, public education programs about precautions against home accidents caused by fallen television could decrease accidents and also mortality and morbidity.

___

  • Referans1 Nazlıcan E, Demirhindi H, Karaömerlioğlu Ö, Akbaba M, Kaynaklar Gökel Y. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi büyük acil servisine başvuranlarda ev kazalarının değerlendirilmesi. Kor Hek 2008;7:137-40.
  • Referans2 Verdeja-Morales E, del Valle-Borjas P, Mendoza-Contreras A. [Epidemiology of traumatic lesions in children seen at Cerralvo General Hospital]. Acta Ortop Mex. 2008;22(3):175-9. Epub 2008/10/02. Epidemiologia de lesiones traumaticas en infantes atendidas en el Hospital General de Cerralvo, Nuevo Leon.
  • Referans3 Farchi S, Camilloni L, Giorgi Rossi P, Chini F, Borgia P, Guasticchi G. Home injuries mortality: sensitivity and specificity analysis of different data sources and operative definitions. Accident; analysis and prevention. 2007;39(4):716-20. Epub 2007/01/06.
  • Referans4 Dean R, Mulligan J. Management of home emergencies. Nurs Stand. 2009;24(6):35-42. Epub 2009/11/11.
  • Referans5 Tsai WC, Chiu WT, Chiou HY, Choy CS, Hung CC, Tsai SH. Pediatric traumatic brain injuries in Taiwan: an 8-year study. Journal of clinical neuroscience : official journal of the Neurosurgical Society of Australasia. 2004;11(2):126-9. Epub 2004/01/21