“The Importance of ROLL Tecnique at Surgical Treatment of Paratyroid Adenomas-Our Clinical Experiences”

Amaç: Primer hiperparatiroidizmin (PHP) en önemli nedeni paratiroid adenomlarıdır. Sebep, çoğunlukla tiroid bezi çevresinde yerleşmiş paratiroid bezlerinden kaynaklanan adenomlar olmakla birlikte daha nadir olarak ektopik yerleşim de görülebilmektedir. Tedavide altın standart cerrahi olarak adenomun eksizyonudur. Cerrahi başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden birisi ise preoperatif olarak adenomun doğru olarak lokalize edilebilmesidir. Bu çalışmada amaç, ROLL tekniğinin paratiroid adenomlarının cerrahi tedavisinde tedaviye katkısını araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Kasım 2017 ile Ekim 2019 yılları arasında, klinik ve laboratuvar verileri nedeniyle yönlendirilen veya insidental olarak saptanan, ultrasonografi ve/veya sintigrafi bulgularıyla preoperatif olarak net olarak lokalize edilen ve ROLL tekniği kullanılarak cerrahi eksizyon yapılan 40 olgu dahil edilmiştir. Herhangi bir nedenle ROLL tekniği uygulanamayan veya ultrasonografide preoperatif net olarak lokalize edilemeyen olgular çalışma dışı bırakılmıştır. Çalışmaya dahil edilen tüm olgulara ait preoperatif ve postoperatif PTH (parathormon) ve Ca (kalsiyum) değerleri retrospektif olarak incelenerek ROLL tekniğinin tedavi sürecine katkısı araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen tüm olgularda postoperatif PTH ve Ca değerlerinde anlamlı düşüş olduğu saptandı. Tüm olguların histopatolojik sonucu paratiroid adenomu olarak teyit edildi. ROLL tekniği uygulanarak operasyon yapılan olgularda operasyon süresi anlamlı olarak azalmış olup bu nedenle daha kısa anestezi ve daha erken hastane çıkışı sağlanmıştır. Postoperatif kontrollerde yalnızca 3 olguda PTH değerlerinde yükselme saptanmış olup diğer olgularda takipte herhangi bir problem saptanmamıştır. Sonuç: Paratiroid adenomunun cerrahi eksizyonunda ROLL tekniği, tedavi süresine ve sürecine olumlu katkılar sağlayabilen, güvenli yardımcı bir yöntemdir.

___

  • 1. Gopalakrishna Iyer N, Shaha AR. Current concepts in the management of primary hyperparathyroidism. Indian J Surg Oncol 2010; 1(2):112-9.
  • 2. Goldstein RE, Blevins L, Delbeke D, Martin WH. Effect of minimally invasive radioguided parathyroidectomy on efficacy, length of stay, and costs in the management of primary hyperparathyroidism. Ann Surg 2000; 231(5): 732-42.
  • 3. Bergenfelz A, Lindblom P, Tibblin S, Westerdahl J. Unilateral versus bilateral neck exploration for primary hyperparathyroidism: a prospective randomized controlled trial. Ann Surg 2002;236(5):543-51.
  • 4. Goldstein RE, Blevins L, Delbeke D, Martin WH. Effect of minimally invasive radioguided parathyroidectomy on efficacy, length of stay, and costs in the management of primary hyperparathyroidism. Ann Surg 2000; 231:732–742.
  • 5. Bergenfelz A, Lindblom P, Tibblin S, Westerdahl J. Unilateral versus bilateral neck exploration for primary hyperparathyroidism: a prospective randomized controlled trial. Ann Surg 2002; 236:543–551.
  • 6. Aydın OU, Küçükel F, Soylu L, Aydın S, Sengezer T, Ilgan S. The Use of ROLL Technique in Recurrent Hyperparathyroidism Due to Double Parathyroid Adenoma: Case Report. Turkiye Klinikleri J Endocrin 2015;10(1):31-5.
  • 7. Tibblin S, Bondeson AG, Ljungberg O. Unilateral parathyroidectomy in hyperparathyroidism due to single adenoma. Ann Surg 1982; 195(3):245-52.
  • 8. Aliyev A, Kabasakal L, Simsek O, Paksoy M, Halac M, Uslu I. Ectopic parathyroid adenoma localized with MIBI scintigraphy and excised with guide of macroaggregated human serum albumin injection. Clin Nucl Med 2010;35(3): 151-3.
  • 9. Ilgan S, Ozbaş S, Bilezikci B, Sengezer T, Aydın OU, Gursoy A, et al. Radioguided lesion localization for minimally invasive parathyroidectomy: technical consideration and feasibility. Nucl Med Commun 2014;35(11):1167-74.
  • 10. Alhefdhi A, Scheider DF, Sipper R, Chen H. Recurrent and persistence primary hyperparathyroidism occurs more frequently in patients with double adenomas. J Surg Res 2014;190(1):198-202.
Sakarya Tıp Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi