Meningokoksemide Erken Agresif Tedavinin Önemi: Dört Vakanın Sunumu

Meningokoksemi; purpura fulminans, septik şok ve çoklu organ yetmezliğine neden olabilen özellikle küçük çocuklarda mortalitesi çok yüksek bir hastalıktır. Erken tanı konularak yoğun tedavi uygulanması önemlidir. Bu yazıda meninkoksemi nedeni ile takip ve tedavi edilen dört vaka tartışılmıştır. İki vaka erken agresif tedavi ile tamamen düzelirken bir vaka yaklaşık üç saatlik bir gecikme nedeni ile tedaviye cevap alınamayarak ex olmuş, bir vaka iki parmak ampütasyonu ile iyileşmiştir. Erken tanı ve agresif tedavi uygulanan hastalarda mortalite önlenebilmektedir. Ateş ve bilinç değişikliği nedeni ile başvuran ve şok bulguları tespit edilen hastalarda döküntü de bulunması durumunda meningokoksemi düşünülerek erken agresif tedavi başlanması hayati önem taşımaktadır. ( Sakarya Tıp Dergisi 2017, 7(2):104-107 ).
Anahtar Kelimeler:

Erken agresif tedavi

The Signifi cance of Early Aggressive Treatment of Meningococcemia: Presentation of Four Cases

Meningococcemia is characterized by purpura fulminans, septic shock, and multiple organ failure, and mortality is especially high in young children. It is important early diagnosis and intensive treatment. In this article, four cases followed and treated with the diagnosis of meningoxemia were discussed.Two cases were fully improved with early aggressive treatment,whereas one case died due to late admission, and one case was improved with two fi nger amputations. Mortality can be avoided in patients with early diagnosis and aggressive treatment. It is vitally important to initiate early aggressive treatment for meningococcemia if a rash is present in patients with a history of fever and altered consciousness and in whom shock fi ndings are detected. ( Sakarya Med J 2017, 7(2):104-107 )

___

  • Referans1 Khatami A, Pollard AJ. The epidemiology of meningococcal disease and the impact of vaccines. Expert Rev Vaccines. 2010;9:285-298.
  • Referans2 Harrison LH. Epidemiological profi le of meningococcal disease in the United States. Clin Infect Dis. 2010;50:S37-44.
  • Referans3 Halperin SA, Bettinger JA, Greenwood B, Harrison LH, Jelfs J, Ladhani SN, McIntyre P, Ramsay ME, Sáfadi MA. The changing and dynamic epidemiology of meningococcal disease. Vaccine. 2012; 30 Suppl 2:B26-36.
  • Referans4 Baines PB, Hart CA. Severe meningococcal disease in childhood. Br J Anesthesia 2003; 90:72-83.
  • Referans5 Kirsch EA, Barton RP, Kitcahen L, Giror BP. Pathophysiology, treatment and outcome of meningococcemia: a review and ecent experience. Pediatr Infect Dis J 1996; 15:967-979.