COVID-19 Enfeksiyonuyla Tetiklenen Eritema Nodozum Olgusu

Eritema Nodozum (EN), palpasyonda ağrılı ve çoğunlukla bacak ve ayak bileklerinin ekstansör yüzlerinde lokalize olan ani gelişen eritematöz, nodül veya plaklarla karakterize pannikülitin en yaygın şeklidir. Nodüller tipik olarak 1-3 cm çapındadır. EN'nin %55 kadarı idiyopatik olarak kabul edilirken, en yaygın nedenler enfeksiyonlar, ilaçlar, sarkoidoz ve inflamatuvar barsak hastalığı gibi sistemik hastalıklar, hamilelik ve malignitedir. Bu çalışmada, COVID-19'un klinik bulgusu olarak bir eritema nodozum olgusunu sunuyoruz ve 77 yaşındaki bir kadında hastalığın seyrini tanımlıyoruz.

___

  • Blake T, Manahan M, Rodins K. Erythema nodosum - a review of an uncommon panniculitis. Dermatol Online J 2014 Apr 16;20(4):22376.
  • Kroshinsky D, Callen J, Ofori AO, Romain PL. Erythema Nodosum. In: Post TW, ed. UpToDate. Waltham, MA: UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/erythema-nodosum.Last updated: November 30, 2016. Accessed: June 23, 2017.
  • Marzano AV, Cassano N, Genovese G, Moltrasio C, Vena GA. Cutaneous manifestations in patients with COVID-19: a preliminary review of an emerging issue. Br J Dermatol. 2020 Sep;183(3):431-442. doi: 10.1111/bjd.19264. Epub 2020 Jul 5.
  • Nägele MP, Haubner B, Tanner FC, Ruschitzka F, Flammer AJ. Endothelial dysfunction in COVID-19: Current findings and therapeutic implications. Atherosclerosis. 2020 Dec; 314:58-62.
  • Marzano AV, Cassano N, Genovese G, Moltrasio C, Vena GA. Cutaneous manifestations in patients with COVID-19: a preliminary review of an emerging issue. Br J Dermatol. 2020 Sep;183(3):431-442.
  • Enitan AO, Olasode OA. The Cutaneous Manifestations of COVID-19: A Review of Emerging Literature West Afr J Med. 2020 Oct; 37(5):569-573.
  • Rubio-Muniz CA, Puerta-Peña M, Falkenhain-López D, Arroyo-Andrés J, Agud-Dios M, Rodriguez-Peralto JL, et al. The broad spectrum of dermatological manifestations in COVID-19: clinical and histopathological features learned from a series of 34 cases. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2020 Oct;34(10): 574-576.
Sakarya Tıp Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Transperitoneal Laparoskopik Adrenalektomi : İlk 28 Hastanın Retrospektif Değerlendirilmesi

Necattin FIRAT, Emrah AKIN, Muhammed DOĞANGÜN, Taner DEMİRCİ, Ahmet Tarık HARMANTEPE, Emre SABUNCU, Fehmi ÇELEBİ

Femur suprakondiler kırığının perkütan plak osteosentez ve retrograde intramedüler kilitli çivi ile tedavisinin karşılaştırması

Alper KURTOĞLU, Alauddin KOCHAİ, Erhan ŞÜKÜR, Erkan İNANMAZ, Uğur ÖZDEMİR, Yüksel Laçin AVAN, İhsan ÖZ, Zafer ŞEN, İsmail DALDAL, Orhan BAŞOĞLU, Amet Çağrı UYAR

Yüksek Sensitive Troponin-I ve C-Reaktif Protein ile KOVİD-19 Hastalarindaki Mortalite Arasindaki İlişki

Mahmut AKPEK

Vardiyalı Çalışma ve Kardiyovasküler Hastalık Riski

Samime ŞARLI GÜNDÜZ, Selma Arzu VARDAR

Web of Science veri tabanında Triyaj ile ilgili yayınların analizi

Mehmet KARADAĞ, Mustafa BOĞAN

AO Tip C Distal Humerus Kırıklarında Ortogonal ve Paralel LC-DCP Plaklamanın Klinik ve Radyolojik Sonuçlarının Karşılaştırılması

Mehmet BAYDAR, Fatih ARSLANOĞLU, Çağrı ÖZCAN, Kahraman ÖZTÜRK

Nonarteritik iskemik optik nöropati ve glokomatöz optik atrofide optik koherens tomografi bulguları

Sedat ÖZMEN, Emine DOĞAN, Burçin Köklü ÇAKIR, Nilgün ÖZKAN, Erkan ÇELİK

Periferik Lenfadenopati Nedeniyle Çocuk Hematoloji-Onkoloji Polikliniğine Başvuran Çocukların Değerlendirilmesi

Elif ŞEKER, Mustafa BÜYÜKAVCI, Yasemin GÜNDÜZ, Mehmet Fatih ORHAN

Nörobilim ve Psikiyatri Hemşireliğinde Kullanımı

Hülya ARSLANTAŞ, Rahime ASLAN

Türkiye’de Sağlıklı Erişkinlerde Optik Sinir Kılıfı Çapının Değerlendirilmesi

Serdar ÖZDEMİR, Abdullah ALGIN