SUZUKİ YÖNTEMİNDE AİLENİN YERİ VE ÖNEMİ

Müzik insan hayatının olmazsa olmaz parçalarından biridir. Bu nedenle müzik eğitimi bireyin eğitim süreci içerisinde oldukça önemlidir. Nitelikli bir müzik eğitimi için tüm dünyada etkili müzik eğitimi yöntem ve teknikleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri olan Suzuki Yöntemi uygulama alanı ve kapsamıyla geniş ve etkili bir yer kaplamaktadır. Eğitimin her aşamasında olduğu gibi müzik eğitiminde de aile en az öğretmen ve öğrenci kadar önemlidir.  Araştırmada Suzuki yönteminin ortaya çıkışı ve felsefesine değinilmiş, yöntemin en önemli basamağı olan ailenin yeri ve önemi açıklanmıştır. Shinichi Suzuki’nin yaşamından örneklerle desteklenen araştırma aile, öğretmen ve öğrenciden oluşan Suzuki Üçgeni’ni tüm basamaklarıyla barındırmaktadır.

THE ROLE AND IMPORTANCE OF THE FAMILY IN SUZUKI METHOD

Music is one of the indispensable parts of human life. For this reason, music education is very important in the education process of the individual. There are effective music education methods and techniques all over the world for a qualified music education. Suzuki Method which is one of these methods takes a wide and effective place with its application area and scope. As it is at every stage of education, family is at least important as teacher and student in music education. In the study, the emergence and philosophy of the Suzuki method is addressed, and the place and prominence of the family as the most important step of the method is explained. Supported by examples from the life of Shinichi Suzuki, research includes the entire process of the Suzuki Triangle, which consists of the family, the teacher, and the student.

___

  • Akpınar, U. (2009). Suzuki Piano School Volume I’ Okul Öncesi Dönem Piyano Eğitiminde Başlangıç Metodunun Hedef ve Hedef Davranışlar Bakımından İncelenmesi. (Yüksek lisans tezi). https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir. (Erişim Tarihi: 28. 01. 2018)
  • Aykar A. (2014). Suzuki Yönteminin Türk Halk Ezgileri Kullanılarak Başlangıç Gitar Eğitimine Uygulanabilirliği. (Yüksek lisans tezi). https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir. (Erişim Tarihi: 28. 01. 2018)
  • Brody, Z. S. (2016). ‘Suzuki Yetenek Eğitimi’ Felsefesine Kısa Bir Bakış. Sanat & Tasarım Dergisi, Sayı 10, s. 79-88. http://dergipark.ulakbim.gov.tr/sanattasarim/ article/view/5000204073 sayfasından erişilmiştir. (Erişim Tarihi: 28. 01. 2018)
  • Kuran, E. N. (2007). Suzuki Metodu ve Türkiye’deki Konservatuvar Öncesi Müzik Eğitimi.(Yüksek lisans tezi). https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir. (Erişim Tarihi: 28. 01. 2018)
  • Önder, Ü. (2004). Suzuki Keman Eğitimi Başlangıç Metodundaki Etütlerin Devinişsel Hedef ve hedef Davranışlar Bakımından Analiz Edilmesi. (Yüksek lisans tezi). https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir. (Erişim Tarihi: 28. 01. 2018)
  • Suzuki, S. (1996). Sevgiyle Eğitmek (J. Yalçın Dittgen, Çev.). Ankara: Porte Müzik Eğitim Yayınları
  • Tecimer Kasap, B. (2005). Suzuki Okulu Metodu. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 6 Sayı 9, s. 115-128. http://www.muzikegitimcileri.net/bilimsel/makale/B-Kasap_1.html sayfasından erişilmiştir. (Erişim Tarihi: 28. 01. 2018)
  • Wood, E. (t.y.). http://internationalsuzuki.org/shinichisuzuki.htm adresinden erişilmiştir. (Erişim Tarihi: 28. 01. 2018)