Yelken Sporcularının Beslenme Bilgisi ve Alışkanlıklarının İncelenmesi

Bu araştırmada yetişkin yelken sporcularının beslenme bilgisi ve alışkanlıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Örneklem grubu gönüllük esası göz önünde bulundurularak İstanbul’da özel yelken kulüplerinde eğitim gören yetişkin 56 kadın sporcu ve 94 erkek sporcu olmak üzere toplamda 150 katılımcının %18,0’i yelken branşında milli, %82,0’ı ise milli sporcu olmayan %37,3’ü kadın, %62,7’si erkek, olmak üzere %15,3’ü 21 yaş ve altı olan yaş grubunda, %31,3’ü 22-24 yaş aralığında, %32,0’ı 25- 27 yaş grubunda, %21,4’ü ise 28 yaş ve üzeri yaş grubunda yer almaktadır. Katılımcıların, %27,3’ü 70 kg ve altı kiloya, %33,3’ü 71-80 arası kiloya, %39,3’ü ise 81 kg ve üzeri kiloya sahiptirler. Çalışmaya katılan sporculara demografik özellikleri ve beslenme davranışlarını belirlemek üzere 23, Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyini belirlemek üzere 32 soru sorulmuş olup; veriler SPSS 18.0 for Windows paket programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen veriler sonucunda katılımcıların beslenme bilgi düzeylerinin bireysel özelliklere göre karşılaştırılmasında iki grubun bağımsız örneklemleri için t-testi, ikiden fazla grup için tek yönlü varyans analizi ve temel beslenme ve besin-sağlık bilgisi ile besin tercihleri arasındaki ilişkinin yönü ve şiddetini belirlemek amacıyla korelasyon analizi kullanılmıştır. Katılımcıların cinsiyetleri, yaşları, vücut ağırlıkları, milli sporculuk durumları, günlük su tüketimleri, sağlıklı beslenme eğitimi alma durumları, diyet uygulamaları, kadınların milli sporculuk durumları ile temel beslenme, besin-sağlık bilgileri ve besin tercihlerine arasında anlamlı bir farklılık gösterdiği (p<0,05) saptanmıştır. Katılımcıların boyu, yelken sporuyla uğraşma süreleri, erkeklerin milli sporculuk durumları, eğitim aldıkları yerler temel beslenme ve besin-sağlık bilgileri ile besin tercihlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği (p>0,05), katılımcıların temel beslenme ve besin-sağlık bilgileri ile besin tercihleri arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu (p<0,05) saptanmıştır. Sonuç olarak; Araştırmaya katılan yelken sporcularının beslenme bilgisi ve alışkanlıkları hakkında iyi bir bilgi düzeyine sahip olduğu tespit edilmiştir.

___

  • Acar, G. (2008). Boksörlerin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıklarının Belirlenmesi: Yayımlanmış, Yüksek Lisans Tezi, Konya: Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Acar, G. ve Pepe, H. (2011). Boksörlerin Beslenme Bilgisi ve Alışkanlıkları: Yayımlanmış, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri.
  • Allison, D. B., Kanders, B. S., Osage, G. D., Faith, M. S., Heymsfield, S. B., Heber, D., ... & Blackburn, G. L. (1995). Weight-related attitudes and beliefs of obese
  • African- American women. Journal of Nutrition Education, 1995; 27(1), 18-23.
  • Batmaz, H. (2018). Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği Geliştirilmesi Ve Geçerlik-Güvenirlik Çalışması: Yayımlanmış, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Baysal, A. (2007). Beslenme. Hatipoğlu Yayınları, 2007, Ankara, s:532.
  • Çekal, N. (2008). Orta Yaşlı ve Yaşlı Bireylerin Beslenme Bilgi Düzeyleri, Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi, 1, s:14-28.
  • Çetin, G. Sarper, F. (2013). Birinci ve Son Sınıfa Devam Eden Öğrencilerin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2013; 6(2), Ankara.
  • Ersoy, G. (1998). Sağlıklı Yaşam Spor ve Beslenme, Damla Matbaacılık Reklamcılık Yayıncılık tic. ltd. şti. Ankara, s. 39.
  • Göktaş, Z. (2010). Aktif Milli Sporcuların Beslenme Alışkanlıkları Ve Sıklıkla Kullandıkları Beslenme Destek Ürünlerinde Kontaminasyon Ve Pozitif Doping Risk Değerlendirmesi: Yayımlanmış, Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Gül, T. (2011). Sağlıklı Beslenme Kavramı ve Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarına Yönelik Tutum Ve Davranışları: Yayımlanmış, Yüksek Lisans Tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ekonometri Anabilim Dalı.
  • Murathan F., Uğurlu, F.M., Bayrak, E., (2015). Beden Eğitimi Ve Spor Alanında Eğitim Gören Ve Beslenme Eğitimi Alan Lisans Öğrenci Bireylerin Beslenme Bilgi Seviyesi: Yayımlanmış, Yüksek Lisans Tezi, Adıyaman: Adıyaman Üniversitesi, Beden Eğitimi Spor Fakültesi.8
  • Philipp, M. (2012). Yelken Yarışları İçin Antrenman, Egzersiz ve Yarış Planlaması: Amatör Denizcilik Federasyonu, çev: Hulki Demiral, İstanbul.
  • Robert, C. (2012). "19". In Potts, D.T. A companion to the archaeology of the ancient Near East. Ch 19 Watercraft. Chichester, West Sussex: Wiley-Blackwell. pp. 347–354. ISBN 978-1-4051-8988-0.
  • Şakar, Ş. (2009). ''Sporcu Beslenmesi'', Klinik Gelişim Dergisi, 1-9, s. 1
  • Süel, E., Şahin, I., Karakaya, MA. ve Savucu, Y. (2006) Elit Seviyedeki Basketbolcuların Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları: Yayımlanmış, Yüksek Lisans Tezi, Elazığ: Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri.
  • Smith, A. M. Baghurst, K., & Owen, N. (1995) Socioeconomic status and personal characteristics as predictors of dietary change. Journal of Nutrition Education ; 27(4), 173-181.
  • Vatanparast, H.,Adolphe, J. L., & Whiting, S. J. (2010). Socioeconomic status and vitamin/mineral supplement use in Canada. Health Reports, 2010; 21(4), 19-25.
  • Viliet J.S., Gustafson O.A., Nelson N. (2016). Feeling 'Too Fat' Rather Than Being 'Too Fat' İncreases Unhealthy Eating Habits Among Adolescents - Even in Boys, Food Nutrution Research.
  • Yarar, H. Gökdemir, K., Eroğlu, H. ve Özdemir, G. (2011). Elit Seviyedeki Sporcuların Beslenme Bilgi Ve Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Yayımlanmış, Yüksek Lisans Tezi, Konya: Selçuk Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri.
  • YILMAZ, E., & Özkan, S., (2007). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2007; 2(6), 87-104.
  • Yücel, B. (2015). Sağlık Çalışanlarının Beslenme Alışkanları Ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi: Yayımlanmış, Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Yüksek, M. (2013). Amatör Ve Profesyonel Milli Takım Futbolcularında Beslenme Alışkanlıkları Ve Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi: Yayımlanmış, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Haliç Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı.