Bazı Gelişmiş Ülkelerde ve Türkiye’de Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetlerinin Karşılaştırmalı Analizi

Amaç: Ağız ve diş sağlığı genel sağlığın önemli bir parçasıdır. Ağız sağlığının bozulmasının insan sağlığı ve insanın yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bazı gelişmiş ülkeler ile Türkiye’nin ağız ve diş sağlığı hizmet politikaları ve uygulama alanları hakkında bilgi sunmaktır.Tartışma ve Sonuç: Çalışma kapsamına İsveç, İngiltere, Almanya, Danimarka, Japonya, Kanada, Avustralya, ABD ve Türkiye dâhil edilmiştir. Sonuç olarak, ağız ve diş sağlığı bakım hizmetleri Kanada, Avustralya ve ABD gibi ülkelerde özel hizmet sunucular aracılığıyla verilirken İngiltere ve Danimarka gibi ülkelerde sadece özel gruplar (yaşlılar, hamileler, engelliler, çocuklar vs.) güvence kapsamına alınmaktadır. Ancak, ulusal sigorta kapsamı geniş olan Japonya ve Almanya bu hizmetleri tüm vatandaşlarına vermektedir. Türkiye’de ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu hizmetleri ödeme oranı düşüktür ve hizmet kamu sunucularından alındığında geri ödemesi yapılmaktadır. Türkiye’de ağırlıklı olarak özel sektör bu hizmetleri sunmaktadır.

Comparative Analysis of Oral and Dental Health Services in some Developed Countries and Turkey

Objective: Oral and dental health is an important component of general health. Poor of oral health has negative effects on human’s health and human’s quality of life. The aim of this study is to provide information about Turkey’s oral and dental health policy and scope of practices along with some developed countries.Discussion and Conclusion: This review study was included Sweden, United Kingdom, Germany, Denmark, Japan, Canada, Australia, USA and Turkey. As a result, while oral and dental health care services are provided through private sector in countries such as Canada, Australia and the USA, vulnerable social groups (elderly, pregnant women, disabled, children etc.) are only coverega insurence in countries such as the UK and Denmark. However, Japan and Germany, which national insurance coverage is wide, provide these services to all citizens. The Social Security Institution's payment rate in Turkey for these services is low. Oral and dental health services are repayment when the service is taken from public sectors. Private sector mainly provide these services in Turkey.

___

  • Murakami, K., ve Hashimoto, H. (2016). Wealth-related versus income-related inequalities in dental care use under universal public coverage: a panel data analysis of the Japanese Study of Aging and Retirement. BMC Public Health,16(1), 1-8.
  • Ziller S, Eaton KE, Widstrom E. (2015). The healthcare system and the provision of oral healthcare in European Union member states. Germany. Br Dent J 218, 239-244.