HEMŞİRELİK – REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK VE BAŞA ÇIKMA TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Bu çalışma, Hemşirelik ve Rehberlik – Psikolojik Danışmanlık (RPD) öğrencilerinin psikolojik sağlamlık durumlarını ve başa çıkma tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada örneklem seçimine gidilmeyip, çalışma seçim kriterlerine uyan 496 öğrenciyle tamamlanmıştır. Veriler tanıtıcı bilgi formu, kısa psikolojik sağlamlık ölçeği ve başa çıkma tutumları ölçeği ile toplanmıştır. Çalışmada erkek öğrencilerin psikolojik sağlamlık durumlarının, kadın öğrencilerin ise başa çıkma tutumlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. RPD öğrencilerinin psikolojik sağlamlık ve başa çıkma tutumlarının hemşirelik öğrencilerinden daha yüksek olduğu bulunmuştur. 4. Sınıf öğrencilerin en yüksek başa çıkma tutumuna sahip olduğu bulunmuştur. Aile modeli değişkenine göre, dini başa çıkma tutumu kullanımında anlamlı farklılık vardır. Psikolojik sağlamlık durumları ile başa çıkma tutumlarından sorun odaklı başa çıkma ve işlevsel olmayan başa çıkma arasında anlamlı ilişki bulunmaktadır. Sorun odaklı başa çıkma tutumu arttıkça ve işlevsel olmayan başa çıkma tutumu azaldıkça psikolojik sağlamlığının arttığı belirlenmiştir. Hem lisans eğitimleri hem de meslek yaşantıları için gerekli olan psikolojik sağlamlık ve baş etme tutumları için geliştirici ve önleyici üniversite içerik – süreçlerinin ve araştırmaların geliştirilmesi önerilmektedir.

INVESTIGATION OF PSYCHOLOGICAL RESILIENCE SITUATIONS AND COPING ATTITUDES OF THE STUDENTS OF THE DEPARTMENT OF NURSING - GUIDANCE and PSYCHOLOGICAL COUNSELING

This study has been conducted to determine the psychological resilience and coping attitudes of Nursing - Guidance and Psychological Counseling students. Sample selection has not been made in the study, and the study has been completed with 496 students meeting the selection criteria. Data have been collected with an introductory information form, a short psychological resilience scale, and a coping attitude scale. In the study, it has been found that the psychological resilience of male students and the coping attitudes of female students were higher. Psychological resilience and coping attitudes of guidance and psychological counseling students have been found to be higher than nursing students. It has been found that 4th-grade students have had the highest coping attitude. According to the family model factor, there is a significant difference in the use of religiouscoping. There is a significant relation ship between psychological resilience and coping attitudes, problem-based coping, and dysfunctional coping. It has been specified that as the problem-based coping attitude increased and the dysfunctional coping attitude decreased, the psychological resilience increased. It is recommended that developing and preventive university content-processes and research be developed for psychological resilience and coping attitudes which are fundamental for both under graduate education and professional life.

___

  • Birol L. Hemşirelik Süreci. Etki Matbaacılık, İzmir 2007; 21-28.
  • Pektaş I, Bilge A, Ersoy MA. Toplum ruh saǧlığı hizmetlerinde epidemiyolojik çalışmalar ve toplum ruh saǧlığı hemşireliǧinin rolü. Anadolu Psikiyatr Dergisi 2006;7(1):43-48.
  • Yılmaz EB. Birinci sınıf hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin stresle baş etme biçimlerine göre psikolojik sağlamlık düzeyleri. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi 2015; 31(1):52-61.
  • Gladding ST. Psikolojik Danışma. Kapsamlı Bir Meslek. Nobel Yayıncılık, Ankara 2013; 4-8
  • Gülüm İV. Etkili terapist özellikleri için farkındalık eğitim ve uygulamaları: bir meta-sentez çalışması. Psikiyatr Güncel Yaklaşımlar 2016; 8(4):337-353.
  • Chen M, Giblin NJ. Bireyle Psikolojik Danışma ve Terapi. Beceriler ve Teknikler. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara 2020; 19-32.
  • Mc Williams N. Psychoanalytic Psychotherapy: A practitioner’s guide. Guilford Press, 2004; 13-26.
  • Masten AS. Ordinarymagic: resilience processes in development. American Psychologist Journal 2001;56(3):227.
  • Stewart M, Reid G, Mangham C. Fosteringchildren’s resilience. J Pediatr Nurs 1997;12(1):21-31.
  • Santarone K, McKenney M, Elkbuli A. Preserving mental health and resilience in front line health care workers during COVID-19. American Journal of Emergency Medicine 2020;38(7):1530-1531.
  • Smith BW, Dalen J, Wiggins K, et al. The brief resilience scale: assessing the ability to bounce back. International Journal of Behavioral Medicine 2008;15(3):194-200.
  • Doğan T. Kısa psikolojik sağlamlık ölçeği’nin türkçe uyarlaması: geçerlik ve güvenirlik çalışması. The Journal of Happiness&Well-Being 2015;3(1):93-102.
  • Ağargün MY, Beşi̇roğlu L, Kemal KÜ, ve ark. COPE (başa çıkma tutumlarını değerlendirme ölçeği): psikometrik özelliklere ilişkin bir ön çalışma. Anadolu Psikiyatri Dergisi2005;(6):221-226.
  • Carver CS, Scheier MF, Weintraub KJ. Assessing coping strategies: atheoretically based approach. J Personality and Social Psychology 1989;56(2):267-283.
  • Önder A, Ogelman HG. Çocuk ve Psikolojik Dayanıklılık. Nobel Yayıncılık, Ankara 2020; 1-14.
  • Kaya Y, Derince D, Açıkgöz A,ve ark. Hemşirelik öğrencilerinde başa çıkma tutumları. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilim Enstitüsü Dergisi 2015;5(3):30-38.
  • Shen YE. Relationships Between Self-efficacy, Social Support and Stress Coping Strategies in Chinese Primary and Secondary School Teachers. Stress and Health 2009; 25(2):129-138.
  • Torkelson E, Muhonen T. The Role of Genderand Job Level in Coping with Cccupational Stress 2004;18(3):267-274.
  • Koca R, Ünalan D, Hamurcu H. Öğretmenlerinin maruz kaldıkları şiddet ve başa çıkma stratejilerinin değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Derg 2021;36(3):638 - 653.
  • Chan DW, Hui EKP. Burn out and coping among chinese secondary school teachers in Hong Kong. British Journal of Educational Psychology 1995;65(1):15-25.
  • Angın Y. Covid-19 Pandemi sürecinden geçerken sağlık çalışanlarında dini başa çıkma ve psikolojik sağlamlık ilişkisi üzerine bir araştırma. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 2021;25(1):331-345.
  • Murdock NL. Psikolojik Danışma ve Psikoterapi Kuramları. Nobel Yayıncılık Ankara 2012; 298.
  • Tunaboylu-İkiz T. Şakalar ve Psikanaliz. Cogito Şakanın Sırası Değil. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları 2001; 199-205.
  • Bozyılan E, Güngörmüş Z. Hemşirelik öğrencilerinin spor yapma davranışlarının algılanan stres, biyo-psiko-sosyal cevap ve stresle baş etme davranışları üzerine etkileri. Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi 2021;15(2):227-247.
  • Certel Z, Bahadir Z, Çelik B. Ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi dersi sportmenlik davranışları. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi 2020; 11(3):231-244.
  • Williams RH. Fromthe ‘beloved community’to ‘family values’: Religious language, symbolic repertoires, and democratic culture. In: Social movements: Identity, culture, and the state. Oxford University Press New York 2002;pp 247-265.
  • Hiçdurmaz D, Oz F. Stresle baş etmenin bir boyutu olarak spirüalite. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilim Dergisi 2013;16(1):50-56.
  • Uysal V, Göktepe AK, Karagöz S,ve ark. Dinî başa çıkma ile umut, hayat memnuniyeti ve psikolojik sağlamlık arasındaki etkileşim üzerine bir araştırma. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2017;52(52):139-160.
  • Şahin S, Hepsöğütlü ZB. High school students’ psychological resilience levels and coping strategies. European Journal of Education Studies. 2018;5(4):33-45
  • Gökmen A, Toprak Y, Sami SA Coping model fortheeear of COVID-19 in the context of coping and psychological resilience. FSM İlmi Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilim Dergisi 2021;(17):513-566.
Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-3655
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1993
  • Yayıncı: Prof.Dr. Aykut ÖZDARENDELİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

COVID-19 PANDEMİSİNİN İLK 16 AYINDA ROMATOLOJİ POLİKLİNİK VİZİTLERİNE GENEL BİR BAKIŞ: TEK MERKEZ DENEYİMİ

Hüseyin KAPLAN, Gizem CENGİZ, Senem ŞAŞ, Emre ŞENKÖY

HEMŞİRELİK – REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK VE BAŞA ÇIKMA TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Habib HAMURCU, Gülhan KÜÇÜK ÖZTÜRK

ÇOCUKLARDA BRUKSİZM İLE İSKELETSEL ANOMALİLER ARASINDAKİ İLİŞKİNİN SEFALOMETRİK ANALİZLER KULLANILARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Kübra Gülnur TOPSAKAL, Kevser SOLAK KOLCAKOGLU, Merve AKSOY

AZ BİLİNEN BİR ÖZGÜL FOBİ ‘OFIDIYOFOBI’: BİR OLGU SUNUMU

Aslı Enzel KOÇ, Cicek HOCAOGLU

SEREBRAL PALSİLİ ÇOCUKLARDA ÇİĞNEME BOZUKLUĞUNA YÖNELİK FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YAKLAŞIMLARI

Seda Nur KEMER, Selen SEREL ARSLAN

YOĞUN BAKIM HEMŞİRELERİNE VERİLEN ENTERAL BESLENME EĞİTİMİNİN BİLGİ DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Hilal KURT, Özlem CEYHAN

İNTRAMÜSKÜLER ENJEKSİYONDA AĞRI VE MEMNUNİYET ÜZERİNDE MANUEL BASINÇ VE SHOTBLOCKER'IN KARŞILAŞTIRILMASI: RANDOMİZE KONTROLLÜ BİR DENEME

Ali KAPLAN, Sevil GÜLER, Ömer Levent AVŞAROĞULLARI

DİŞ HEKİMLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN DENTAL KAYGI DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Mustafa AYATA, Ravza ERASLAN

MANDİBULAR RETROGNATİSİ OLAN ADÖLESANLARDA HERBST VE TWİN-BLOK APAREY TEDAVİLERİNİN; PSİKOSOSYAL DURUM VE SUBJEKTİF UYKU KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Feyza BOZKURT KOÇAK, Nisa GUL AMUK

ÇOCUKLARDA EKRAN BAĞIMLILIĞININ FİZİKSEL AKTİVİTE, FİZİKSEL PERFORMANS, DENGE, SİRKADİYEN RİTİM VE YAŞAM KALİTESİ İLE İLİŞKİSİ

Beyza KOYUNCU, Büşra KEPENEK VAROL